Er zijn veel verschillende soorten tangen met elk hun eigen functie. Zo zijn er tangen waarmee men bijvoorbeeld iets kan vastgrijpen, kan verbuigen of kan knippen.
Of wel, een stuk gereedschap waarvan je er een aantal zou moeten hebben in je gereedschapskist.
Maar wat voor soorten tangen zijn er nu allemaal? En voor wat voor soort klus kun je het beste wat voor soort tang gebruiken?
De antwoorden op deze twee vragen vind je terug in het overzicht hieronder waar dat we verschillende soorten tangen zullen beschrijven. Maar alvorens we hier verder op ingaan hebben we een aantal verschillende soorten tangen voor je hieronder op een rijtje gezet.
Inhoud
Wat is een tang en hoe werkt een tang?
Alvorens we de verschillende soorten tangen gaan bespreken willen we je nog even uitleggen wat een tang nu precies is en hoe een tang werkt.
Een tang is een stuk handgereedschap waarmee het mogelijk is om een stuk materiaal vast te grijpen en daar vervolgens iets mee te doen. Trekken, knippen, draaien, etc.
Net als een schaar werkt een tang met een dubbele hefboom die verbonden is met een scharnier.
Door de hefboomfunctie van een tang is het dan ook gemakkelijk om redelijk wat kracht uit te kunnen oefenen met een tang.
Verschillende soorten tangen
Hieronder zie je een lijst met de verschillende soorten tangen.
Naast deze beschreven soorten tangen zullen er vast nog wel meer zijn, maar de belangrijkste hebben we in ieder geval opgenomen in de lijst.
Mochten we er volgens jou nou toch één of meerdere belangrijke tangen ontbreken? Laat dit dan even in een reactie onderaan dit artikel weten 😉
Combinatietang
Wellicht één van de meest gebruikte soorten tangen is de combinatietang. Het woord zegt het eigenlijk al: Een combinatie van meerdere functies in één tang. Dat is wat de combinatietang is.
De combinatietang is zo gemaakt dat hij de volgende drie functies uit kan voeren:
- Buigen
- Knippen
- Monteren
De buigende functie kan uitgevoerd worden door de geribbelde platte bek van de combinatietang. Denk hierbij bijvoorbeeld het verbuigen van ijzerdraad.
Met het snijvlak is het mogelijk om materiaal door te kunnen knippen. Te denken aan bijvoorbeeld ijzerdraad of stroomdraden.
En als laatste is het mogelijk om dingen te monter en demonteren met de ronde uitsparing in het midden van de kop van de tang. Hierbij kun je denken aan het vast- en losdraaien van bouten.
De combinatietang is met name uitermate geschikt wanneer je twee of drie van de functies continue achter elkaar moet afwisselen. Hierdoor is het namelijk ook niet nodig om iedere keer een andere tang er bij te pakken.
Zijkniptang
Met de zijkniptang is het mogelijk om de dunnere draden als stroomdraden door te kunnen knippen.
Doordat het snijvlak aan de zijkant van de kop op de tang zit, is het tevens mogelijk om op wat moeilijkere bereikbare plekke te knippen.
Tevens is de functie van een zijkniptang ook één van de functies die je uit kunt voeren met een combinatietang.
Tip: Hou het te snijden oppervlak zo dicht mogelijk tegen het scharnier aan, waardoor het snijden een stuk gemakkelijker gaat. Dit geldt overigens voor alle soorten tangen. Hoe dichter bij het scharnierpunt, des te hoger de kracht of grip.
Platbektang
De functie van de platbektang is met name het vastgrijpen van bijvoorbeeld ijzerdraad en het buigen daarvan.
De bekken van de platbektang zijn lang en smal waardoor het tevens ook mogelijk is om dingen te grijpen in de wat moeilijkere bereikbare plekken.
Telefoontang
De telefoontang, ook wel puntbektang genoemd, heeft veel weg van de hierboven beschreven platbektang. Maar in tegenstelling tot de platbektang heeft de telefoontang een vele spitsere bek wat het grijpen van kleine draden als telefoon- en internetdraad gemakkelijker maakt.
De telefoontang is verkrijgbaar met een rechte of een gebogen bek. Daarnaast is een telefoontang vaak ook uitgerust met een zijsnijder, zoals die van de zijkniptang.
Striptang
De striptang wordt vooral gebruikt in het elektra vakgebied door elektriciens.
Middels een striptang of ook wel draadstriptang genoemd, is het mogelijk om gemakkelijk de huls van een stroomdraad te kunnen verwijderen waardoor de kabel bloot ligt.
De striptang zet je op het punt van waar de huls verwijderd moet worden op de stroomdraad, knijpt de tang dicht en trekt de huls er vervolgens vanaf.
Om te voorkomen dat de koperen draad van de stroomdraad hierdoor beschadigd raakt, is het mogelijk om de striptang zo af te stellen (met een schroefje bovenop de bek van de tang) dat deze niet te ver door kan knijpen maar wel net genoeg zodat de huls doorgesneden wordt.
Nijptang
De nijptang is eigenlijk gemaakt om met name spijkers uit hout te kunnen trekken, maar wordt veelal ook gebruikt om ijzerdraad en andere materialen mee door te knippen.
Tip: Wanneer je spijkers ergens uit wilt trekken gebruik je de bek van de nijptang als hefboom. Hierdoor bestaat de kans dat je het oppervlak waar je de spijker eruit wilt trekken beschadigd. Om dit te voorkomen kun je tussen de bek van de tang en de ondergrond waar je de spijker uittrekt, iets van bescherming tussen leggen.
Waterpomptang
De naam waterpomptang komt van het feit dat deze tang voor het eerst in het loodgietersvak gebruikt werd. Maar tegenwoordig wordt de waterpomptang ook in andere vakgebieden gebruikt.
Een waterpomptang kan voor allerlei klussen gebruikt worden waar bijvoorbeeld bouten en moeren vast- of losgedraaid moeten worden. Dit kunnen tevens verschillende maten bouten en moeren zijn, gezien de bek van de waterpomptang verstelbaar is.
Let hier bij wel op dat je de bout en/of moer niet beschadigd. Om dit te voorkomen kun je een oude doek tussen het te grijpen materiaal en de waterpomptang doen. Of gebruik een juiste maat steek- of ringsleutel.
Betonschaar
De betonschaar valt iets wat buiten de categorie van de tangen die je gewend bent maar mag zeker niet in dit rijtje ontbreken.
Met de betonschaar is het mogelijk om de dikkere en robuustere materialen mee door te kunnen knippen. Te denken aan bijvoorbeeld dikke kabels en kettingen.
Met name door de grote hefboom en het sterke snijvlak van de betonschaar is het redelijk gemakkelijk om door dit soort dikke materialen heen te kunnen komen.
Geïsoleerde tangen
Wanneer je met een tang aan de elektra werkt is het van belang dat het handvat van deze tang goed geïsoleerd is. Tangen die veelal gebruikt worden in combinatie met elektra zijn de combinatietang, zijkniptang, platbektang, telefoontang en de striptang.
Het is aan te raden (mits je aan de elektra gaat werken) om alleen tangen te kopen met het VDE keurmerk. Het gereedschap met het VDE keurmerk is tenminste beschermd tegen schokken tot 1000 Volt.
Dit geldt tevens niet alleen voor tangen maar met name ook voor schroevendraaiers waarmee je aan de elektra werkt.
Tangenset kopen
Wanneer je nog niet in het bezit bent van degelijke set tangen, dan is het aan te raden om een aantal tangen tegelijk aan te schaffen in de vorm van een tangenset. Dit omdat je dan vaak goedkoper uit bent en omdat je met een drie- á viertal tangen al een mooie complete set hebt.
Maar wanneer je besluit om een tangenset aan te gaan schaffen, dan is het raadzaam om naar de kwaliteit en de handgreep van de tangen te kijken.
Wat betreft kwaliteit hebben we het met name over de kwaliteit van het functioneren van de tangen:
- Ofwel, sluit de tang naadloos op elkaar aan bij het dichtknijpen van de tang? En;
- Is de tang gemakkelijk met één hand bedienbaar zonder dat de tang ergens blijft hangen?
En wat betreft de handgreep:
- Is deze ergonomisch gevormd waardoor de tang gemakkelijk in de hand ligt?
Daarnaast kun je je natuurlijk nog de vraag stellen hoeveel je een tang zult gaan gebruiken.
Wanneer je een tang incidenteel zult gaan gebruiken zullen de bovengenoemde punten misschien wat onbelangrijker voor je zijn, maar wanneer je een tang vaak zult gaan gebruiken kunnen dit punten zijn waar je bij de aanschaf van een tangenset rekeningen mee kunt houden.