Op zoek naar een kapstok van steigerhout?
Maak er zelf een. En dit hoeft helemaal niet moeilijk en duur te zijn. Met wat steigerhouten planken, balkjes, schroeven en het juiste gereedschap kun je in een paar uurtjes tijd een kale wand veranderen in een mooie stoere steigerhouten kapstok wand.
En om ook zo’n steigerhouten kapstok wand te kunnen maken hebben we in dit artikel uitgebreid beschreven wat voor gereedschap en materiaal je nodig hebt en wat de stappen zijn bij het maken van die kapstok.
Inhoud
Benodigd gereedschap
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er dan ook voor dat je het juiste gereedschap hebt bij het maken van de steigerhouten kapstok.
Hieronder zie je het gereedschap dat we zelf gebruikt hebben bij het maken van de kapstok wand.
Boormachine
Een boormachine om de gaten te kunnen boren in de vurenhouten balken en in de muur. En eventueel ook om gaten voor te boren in de steigerhouten planken. Zeker als je dicht op de rand gaat schroeven.
Je hebt hiervoor twee verschillende soorten boren nodig of een universele boor (voor zowel hout, metaal als steen).
- Houtboor
- Steenboor
Accuboormachine
Een accuboormachine om de steigerhouten planken te kunnen bevestigen aan het rachelwerk.
Voor deze kapstok van steigerhout hebben hiervoor gebruik gemaakt van een Bosch IXO, die daar prima voor te gebruiken was.
Decoupeerzaag
Een decoupeerzaag om de steigerhouten planken op maat te kunnen zagen. Verder zijn er ook nog andere soorten elektrische zagen die dit werk kunnen verrichten. Bijvoorbeeld een afkortzaag.
Tip: Voor de steigerhouten wand kapstok in dit artikel is er voor gekozen om de planken in de bouwmarkt al op maat te laten zagen. Dit scheelt een hoop meet- en zaagwerk, en natuurlijk ook rommel.
En al helemaal handig wanneer je niet de beschikking hebt over een decoupeerzaag.
Handzaag
Eventueel een handzaag om de vurenhouten balken op maat te kunnen zagen.
Overigens kan dit ook met de hierboven genoemde decoupeerzaag.
Hamer
Een hamer om de slagpluggen door de vurenhouten balken en in de muur te kunnen bevestigen.
Overig handig gereedschap
Rolmaat, winkelhaak en potlood of pen om het één en ander goed uit te kunnen meten.
De gebruikte materialen
Alle materialen die gebruikt zijn bij het maken van de wand kapstok van steigerhout.
Steigerhouten planken
Steigerhouten planken zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Hierbij kun je denken aan:
- Nieuwe steigerhouten planken
- Gebruikte steigerhouten planken (zijn ook echt gebruikt op steigers of zien er tenminste uit alsof ze gebruikt zijn)
Voor deze steigerhouten kapstok wand is er gekozen voor gebruikte steigerhouten planken. Dit geeft toch een net wat stoerdere look.
Vurenhouten balken
Voor het rachelwerk dat achter de wand van steigerhouten planken komt, maken we een rachelwerk van vurenhouten balken.
Maar wat is een rachelwerk?
Een rachelwerk zijn meerdere rachels die verbonden zijn met bijvoorbeeld een muur of plafond. Een rachel is in veel gevallen een houten balk of lat die tegen een muur of plafond bevestigd zit, waar bijvoorbeeld weer gipsplaten tegenaan bevestigd kunnen worden.
Het aantal balken dat je nodig hebt is afhankelijk van de breedte en de hoogte van de kapstokwand die je wilt gaan bekleden met steigerhouten planken.
Voor de wand die je straks in dit voorbeeld ziet is er voor gekozen om een simpel rachelwerk van twee rijen houten balken te maken.
Dit omdat steigerhouten kapstok wand niet heel breed is en hier ook geen hele zware dingen aan opgehangen gaan worden.
Slagpluggen
Om het rachelwerk van de vurenhouten balken tegen de muur aan te vestigen gebruiken we slagpluggen.
Slagpluggen zijn pluggen met de schroef al gedeeltelijk in de plug. En in plaats van schroeven sla je de plug met schroef er in zijn geheel meteen in. Het voordeel hiervan is dat het sneller werk. Zeker als je grote of meerdere rachelwerken tegen muren aan moet monteren.
Zorg er wel voor dat je de juiste slagpluggen hebt (met een platte kop en niet een bolle), zodat je ze gemakkelijk kunt verzinken in de vurenhouten rachels.
Schroeven
Om de steigerhouten planken tegen het rachelwerk aan te kunnen bevestigen gebruiken we schroeven.
Hiervoor kun je in principe gewoon universele schroeven gebruiken. Je kunt de gaten dan wel het beste eerst even voorboren om splijten van het steigerhout te voorkomen. Met name als je dicht op de rand wilt gaan schroeven.
Let op: Ga je fanatiek aan de slag met het maken van bijvoorbeeld steigerhouten meubelen, dan raden we je aan om hiervoor speciale schroeven te gebruiken, namelijk Dyna Plus zelf borende schroeven.
Voordelen van deze schroeven zijn:
- Roestwerend (voor meubelen die buiten staan)
- Sterker dan RVS
- Zelf borend (zodat voorboren niet meer nodig is)
Kapstokhaakjes
Het laatste maar zeker niet het onbelangrijkste: De haakjes om de jassen aan op te kunnen hangen. Kies hiervoor kapstokhaakjes naar je eigen smaak.
Op steigerhout passen namelijk zowel modernere soorten haakjes als wat klassiekere en traditionelere haakjes.
Het stappenplan
In het stappenplan hieronder beschrijven we alle stappen die we zelf uitgevoerd hebben voor het maken van de kapstok van steigerhout. Dit zijn in totaal drie stappen die we voor de duidelijkheid weer even opgesplitst hebben in deelstappen met stap.
Stap 1. Het rachelwerk
De eerste stap is het maken van een goed en stevig rachelwerk. Zie het rachelwerk als de fundering van je kapstok wand.
Zaag hiervoor de houten balken op maat met een handzaag of als je decoupeerzaag het aan kan hiermee.
Wanneer je de kapstok van steigerhout van de vloer tot aan het plafond gaat maken, houd dan rekening met een afstand van één centimeter voor het rachelwerk. Voor zowel de vloer als het plafond.
Boor vervolgens met een houtboor eerst door de houten balken op de plaats waar je ze ook wilt verankeren in de muur. De diameter van de houtboor moet gelijk zijn aan de diameter van de slagpluggen.
Wanneer je de gaten in de houten balken voorgeboord hebt, houd je de houten balken op de juiste plek tegen de muur en boor je vervolgens met een steenboor de gaten (door de houten balken) in de muur.
Tot slot kun je met de slagpluggen de houten balken direct bevestigen aan de muur. Zorg er wel even voor dat je de gaten in de muur eerst even goed uitzuigt met de stofzuiger.
Zoals je op de foto hieronder ziet is er gebruikt gemaakt van slagpluggen met een bolle kop. Aangezien de kop hiervan niet uit mag steken, zijn deze verzonken door met een speedboor gaten te boren van enkele millimeters.
Stap 2. De steigerhouten planken
Zaag de steigerhouten planken op maat of laat ze net als wij op maat zagen bij de bouwmarkt. Vaak zijn de eerste 10 zaagsneden gratis (afhankelijk per bouwmarkt) en betaal je een klein bedrag daarna voor de volgende zaagsneden.
Vervolgens is het aan te raden alvorens je de steigerhouten planken vast gaat zetten, deze eerst voor te boren met een kleine houtboor. Dit voorkomt het splijten van het steigerhout. Met name als je dicht op de rand gaat schroeven.
Wanneer je de gaatjes hebt voorgeboord, is het tijd om de steigerhouten planken tegen het rachelwerk aan te schroeven. Houd hierbij rekening hoe dat je uit gaat komen bij het plafond of de vloer.
Wil je aan de bovenkant niet met een halve plank uitkomen? Begin dan juist aan de bovenkant en werk dan naar onderen toe. Houd met de steigerhouten planken wel enige afstand tot de muren, vloer en het plafond.
Stap 3. De kapstokhaakjes
De laatste stap is het bevestigen van de kapstokhaakjes op je steigerhouten kapstok wand. Het is hierbij wel zo netjes om van tevoren op de betreffende steigerhout plank even uit te rekenen waar dat de haakjes moeten komen.
Dit was de laatste (deel)stap van de kapstok van steigerhout.
En mocht er iets nog niet helemaal duidelijk voor je zijn, laat dan even een berichtje hieronder achter zodat we je verder kunnen helpen.
Eindresultaat
Hieronder zie je het eindresultaat van de kapstok van steigerhout.
Alternatieve patronen
In dit artikel is gekozen voor een simpel patroon: rechte planken onder elkaar. Dit omdat het een smal nisje is waar de steigerhouten wand kapstok gemaakt moest worden.
Natuurlijk zijn er ook andere patronen mogelijk. Zie hieronder een tweetal andere patronen die mogelijk zijn.
Voor de twee hier bovenstaande patronen moet je wel enigszins rekening houden met het maken van een ander rachelwerk, gezien je natuurlijk wel wilt dat alle steigerhouten planken op ten minste twéé punten vastgezet worden.
Tip: Teken van te voren het patroon van je steigerhouten kapstok wand uit en bepaal aan de hand daarvan hoe het rachelwerk eruit moet komen te zien.
Meer steigerhouten projecten
Ben je op zoek naar nog meer steigerhouten kapstokken of andere projecten?
Check dan vooral deze pagina even! Een pakket boordevol bouwtekeningen (met ook bouwtekeningen voor kapstokken) om nog meer steigerhouten meubelen en andere dingen mee te kunnen maken.
Wil een schutting van steigerhout plaatsen die gederltelijk een muurtje moet brdekken. Moet er eerst raggelwerk op de muur?
2e Vraag:
Is er ruimte nodig tussen de planken?
3e vraag:
Per plank 1 of 2 schroeven?
Hallo Mirjam,
Vraag 1:
Ik zou inderdaad een raggelwerk tegen de muur aan maken en daar de steigerhouten planken tegenaan bevestigen. Dit scheelt overigens ook veel boorwerk in je muur.
Vraag 2:
Ik zou wel een klein beetje ruimte openlaten tussen iedere plank. Zeker omdat het buiten is. Op deze manier hebben de planken nog ruimte om te kunnen ‘werken’.
Vraag 3:
Twee schroeven per plank per bevestigingspunt. Wanneer je bijvoorbeeld 3 houten balken als raggelwerk tegen je muur aan bevestigd, gebruik je dus per plank 3 x 2 schroeven.
Succes!