Voor licht schroefwerk vervangt de schroefmachine steeds vaker de schroevendraaier.
Het is dan ook niet zo vreemd dat de schroefmachine tegenwoordig steeds vaker in gereedschapskist terug te vinden is.
Voor klusjes waar een accuboormachine eigenlijk niet nodig is en een gewone schroevendraaier voldoende is, pak je gewoon even de schroefmachine om die ene schroef in te draaien.
Een IKEA kastje in elkaar zetten, een schroef in de plug in de muur draaien, schroeven in zachtere houtsoorten en de keukenkast deurtjes demonteren zijn allemaal klusjes waar een schroefmachine goed van pas kan komen.
De schroefmachine lijkt op het eerste gezicht een simpel stuk elektrisch gereedschap, en dat is het in principe ook.
Toch zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten alvorens je een schroefmachine aan gaat schaffen. En alles wat je moet weten, lees je op deze pagina.
Ben je op zoek naar de beste schroefmachine en wil je tevens ook goed voorbereid zijn op de aankoop van je schroefmachine?
Lees dan vooral even verder.
Bosch IXO V Basic- (4,8 / 5)
Bosch PushDrive accuschroevendraaier- (4,8 / 5)
Makita DF001DW- (4,6 / 5)
VONROC accu schroefmachine- (4,5 / 5)
DeWalt DCF680G2- (4,9 / 5)
Inhoud
Beste schroefmachine Top 5
Het kiezen van de beste schroefmachine is al lastig genoeg en daarom hebben we hieronder onze top 5 voor je opgesteld.
Hiermee hopen we dat je een stuk gemakkelijker een keuze kunt maken uit alles beschikbare schroefmachines die er op de markt zijn. En als je wat meer wilt weten over wat belangrijk is om bij de aanschaf op te letten, dan vind je na de top 5 nog een koopgids.
Bosch IXO V Basic
De Bosch IXO V Basic is wellicht één van de populairste schroefmachines in dit rijtje.
Hij is compact, licht in gewicht, heeft geïntegreerde werkverlichting, heeft een accucapaciteit van 1,5 Ah en is met zijn 3,6 volt nog redelijk krachtig.
Wellicht vraag je je af hoe krachtig dan?
Nou, bekijk het filmpje hieronder waarin je ziet dat de Bosch IXO met gemak een schroef in een steigerhouten plank draait.
Daarnaast zorgt de soft handgrip ervoor dat de schroefmachine lekker in de hand ligt wat het geschikt maakt voor langdurig schroefwerk en wordt hij geleverd met:
- Een lader;
- Verschillende soorten bitjes en
- Een handige kleine opbergbox
Conclusie:
De Bosch IXO V Basic heeft zich door de jaren heen al flink bewezen en is natuurlijk zeker geen onbekend merk.
Dus ben je op zoek naar een schroefmachine voor licht schroefwerk zoals bijvoorbeeld IKEA meubeltjes in elkaar zetten of keukenkastjes demonteren? Dan is de Bosch IXO V Basic een zeer goede keuze.
Bosch PushDrive accuschroevendraaier
In tegenstelling tot alle andere schroefmachines op deze pagina, lijkt de Bosch PushDrive accuschroevendraaier qua vorm het meeste op een gewone schroevendraaier.
Dat is ook precies wat Bosch met deze schroefmachine heeft willen bereiken: Een schroefmachine en universele schroevendraaier in één.
En we moeten zeggen dat ze dit erg goed gelukt is.
Met een vermogen van 3,6 volt is de Bosch PushDrive geschikt voor met name het lichtere schroefwerk.
Het mooie van deze schroefmachine is dat je geen knop in hoeft te drukken. De schroeffunctie wordt namelijk geactiveerd zodra er druk wordt uitgeoefend op de schroef, de PushDrive functie.
En wil je even niet automatisch de schroeven indraaien maar handmatig? Geen probleem, je kunt namelijk de schroeffunctie uitschakelen waardoor je hem ook kunt gebruiken als gewone schroevendraaier.
Conclusie:
De Bosch PushDrive, is net als de IXO met name geschikt voor het lichtere schroefwerk waar een gewone schroevendraaier net te kort schiet.
Makita DF001DW
Misschien wat minder bekend in zijn soort, maar zeker niet minderwaardig, is de Makita DF001DW.
Deze schroefmachine is goed in wat hij moet doen: Het in- en uitdraaien van schroeven. En het schakelen hierin is erg gemakkelijk middels de tuimelschakelaar.
Met een voltage van 3,6 en een accucapaciteit van 1,5 Ah doet hij dus zeker niet ten onder van de andere soorten schroefmachines.
Wat verder erg opvallend is aan de Makita DF001DW, is dat hij geleverd wordt met maar liefst 81 accessoires waarvan het merendeel bitjes zijn. Hiermee weet je zeker dat je altijd het juiste schroefbitje bij de hand hebt.
Conclusie:
Zoek je een schroefmachine voor alleen schroefwerk met voldoende verschillende soorten bitjes zodat je altijd zeker weet dat je de juiste bij de hand hebt?
Dan is de Makita DF001DW zeker een aanrader.
VONROC accu schroefmachine
De VONROC accu schroefmachine onderscheid zich ten opzichte van andere schroefmachines met name door zijn lage prijs.
Voor ongeveer 20 euro heb je al een VONROC accu schroefmachine in huis.
En wat betreft de specificaties zit het ook wel goed. Met een accu van 4 volt en 1,3 Ah is hij prima geschikt voor het meeste lichte schuurwerk.
Wat verder ook opvallend is aan deze schroefmachine, is dat hij standaard geleverd wordt met twee soorten opzetstukken:
- Een excentrisch opzetstuk zodat je gemakkelijk dicht langs randen kunt schroeven en
- Een haaks opzetstuk voor de wat lastigere hoekjes
Verder is deze schroefmachine voorzien van een accu LED indicator en LED verlichting zodat je ook goed zicht hebt bij de wat donkerdere werkplekken.
En is de accu leeg of wil je hem gebruiken als gewone schroevendraaier? Dan vergrendel je gemakkelijk de as zodat je hem als gewone schroevendraaier kunt gebruiken.
Conclusie:
Zoek je een goedkope schroefmachine die stiekem toch nog behoorlijk wat in zijn macht heeft met de nodige accessoires, dan is de VONROC accu schroefmachine wellicht iets voor jou.
DeWalt DCF680G2
De laatste maar zeker niet de minste in deze top 5 lijst, is de DeWalt DCF680G2.
Deze opvallende geelkleurige schroefmachine doet wat hij moet doen, en dat is het in- en uitdraaien van schroeven.
Waar de meeste schroefmachines een voltage hebben van ongeveer 3,6 volt, heeft deze een voltage van maar liefst 7,2. En dat is ook te merken in kracht van dit kleine machientje.
Wat verder erg opvallend is aan de DeWalt DCF680G2, is dat hij geleverd wordt met een tweede verwisselbare accu.
Hierdoor kom je dus nooit met een lege accuschroefmachine te zitten.
Daarnaast zorgt de 16 verschillende koppelstanden er voor dat je de schroeven altijd met de juiste kracht in kunt draaien. En het mooie hiervan is dat dit toerental automatisch aangepast wordt.
Conclusie:
Ben je op zoek naar een professionele accuschroefmachine? Dan is de DeWalt DCF680G2 zeker iets voor jou.
Koopgids: Wat is een schroefmachine?
Een schroefmachine is een stuk elektrisch gereedschap dat voornamelijk bedoeld is voor het indraaien van schroeven.
De schroefmachine is dus in de eerste plaats niet gemaakt om mee te boren maar uitsluitend om mee te schroeven.
Schroefmachines zijn normaal gesproken ook een stuk kleiner en lichter in gewicht dan een boormachine. Dit komt omdat licht schroefwerk in de praktijk vaak minder kracht vraagt dan bijvoorbeeld het boren van een gat in een betonnen muur.
En daarom kan een schroefmachine ook compact en licht gemaakt worden waardoor het bij uitstek ideaal geschikt is voor het lichte dagelijkse schroefwerk.
Andere soorten schroefmachines
Naast de traditionele schroefmachine, zijn er nog een aantal andere soorten schroefmachines.
De belangrijkste hebben we hieronder even voor je op een rijtje gezet.
Slagschroevendraaier
Waar een traditionele schroefmachine voor het lichtere schroefwerk is, is een slagschroevendraaier gemaakt voor het zware schroefwerk.
Denk hierbij aan indraaien van veel schroeven en dan met name voor lange schroeven waarbij meer kracht vereist is.
Daarnaast wordt een slagschroevendraaier ook veel gebruikt voor het vast- en losdraaien van bouten en moeren en zal je dan ook vaak terugvinden in bijvoorbeeld autogarages.
Gipsschroefmachine
De naam van deze schroefmachine zegt het eigenlijk al. Een schroefmachine speciaal voor het bevestigen van gipsplaten met behulp van gipsschroeven.
Wat hier zo speciaal aan is, is dat je ontzettend snel gipsschroeven in de gipsplaten kunt draaien en dat ze ook er ook niet dieper in geschroefd worden dan nodig.
Daarnaast is een gipsschroefmachine ook geschikt voor het bevestigen van onder andere plaatmateriaal als OSB en underlayment.
Schroefautomaat
De schroefautomaat – ook wel bandschroefmachine genoemd – gaat nog een stukje verder dan de gipsschroefmachine.
Met behulp van de schroefautomaat is het mogelijk om razendsnel in serie te kunnen schroeven zonder dat je zelf continue de boorschakelaar in hoeft te drukken.
Door de schroefautomaat tegen het oppervlak aan de duwen waar de schroef in moet komen – wat in veel gevallen gipsplaten zijn – wordt het schroeven geactiveerd en kan je doormiddel van de drukkende beweging op de schroefautomaat, snel de schroeven indraaien.
Waar je op moet letten bij de aanschaf
Leuk zo’n schroefmachine, maar wat is nou echt belangrijk om naar te kijken bij de aanschaf van accu schroevendraaier?
Dat hebben we hieronder even voor je op een rijtje gezet.
Accu technologie
Bij de aanschaf van een schroefmachine is de accu een erg belangrijk element. Het loont dus om hier ook goed naar te kijken bij de afweging naar welke schroefmachine je wilt gaan kopen.
Gelukkig zijn bijna alle schroefmachines die tegenwoordig verkocht worden, uitgerust met een Lithium-ion accu.
Maar voorheen waren er naast de Lithium-ion accu’s, ook schroefmachines met een NiCd (Nikkel cadmium) accu of een NiMh (Nikkel metaal hybride) accu.
De NiCd accu had last van het memory effect. Dit betekend dat als je accu oplaad terwijl deze nog niet helemaal leeg is, een gedeelte van zijn geheugen kwijt bent en dus op den duur minder lang met de accu kunt doen.
De NiMh accu had hier niet last van, maar kende wel het de zogenaamde zelfontlading. Dit houdt in dat als de accu niet gebruikt wordt, toch leeg loopt. Wanneer je dus na een tijdje weer met een klus wilde beginnen, het goed kon zijn dat de accu vanzelf leeggelopen was en je dus niet vooruit kon.
De Lithium-ion accu heeft van beide symptomen geen last. Dus wat dat betreft ga je het beste voor Lithium-ion accu.
Tip: Ga je intensief en veel schroeven? Kies dan voor een schroefmachine met twee losse accu’s. Terwijl je de één gebruikt, kun je de andere opladen en zit je dus nooit zonder.
Accu voltage en Ah
Naast de accu technologie, is het ook goed om te kijken naar het voltage en de accucapaciteit die uitgedrukt wordt in Ampère per uur (Ah).
Technisch gezien bepaald het voltage hoe krachtig de schroefmachine is en bepaald het Ampère per uur de opslagcapaciteit van de accu.
Voor alleen simpel licht schroefwerk volstaat een accu van 3,6 volt met een accucapaciteit van 1 tot 1,5 Ah.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor accu’s met een hogere voltage waarmee je zwaarder schroefwerk kunt verrichten, maar let er wel op dat je schroefmachine dan meteen een stuk zwaarder zal worden en dat je dan al snel uitkomt bij een accuboormachine.
Maximaal koppel
Het maximaal koppel – wat aangeduid wordt met Nm (Newton Meter) – is de kracht die de schroefmachine in huis heeft. Hoe hoger het maximaal koppel, des te dikkere en langere schroeven je met gemak in kunt draaien.
Maar gezien een schroefmachine voornamelijk gebruikt wordt voor lichte schroefwerkzaamheden, hoeft het maximaal koppel niet heel hoog te zijn.
Een maximaal koppel van ongeveer 4 Nm is dan ook meer dan voldoende.
Nu begrijpen we goed dat je door termen als Litihium-ion accu, voltage, Ah (Ampère per uur) en maximaal koppel nu niet goed weet waar je voor moet kiezen.
En daarom hebben we hieronder een voorbeeld gegeven van een populaire schroefmachine:
Type schroefmachine | Bosch IXO V |
Accu technologie | Lithium-ion |
Accu voltage | 3,6 V |
Ah (accucapaciteit) | 1,5 Ah |
Maximaal koppel | 4,5 Nm |
Zoals je ziet heeft deze kleine schroefmachine van Bosch geen spectaculaire specificaties, maar is hij toch zeer geschikt voor de volgende werkzaamheden:
- Het in elkaar zetten van een IKEA kastje
- Het indraaien van schroeven in pluggen in de muur
- Schroeven in zachtere houtsoorten als MDF, spaanplaat, steigerhout en vurenhout
In het filmpje hieronder kun je zien hoe krachtig deze simpele schroefmachine toch nog kan zijn.
Andere dingen om op te letten
Nu je weet dat dingen als de accu, voltage en het maximaal koppel belangrijk zijn voor het goed kunnen werken met de schroefmachine, zijn er nog een aantal andere dingen die wellicht belangrijk zijn om op te letten.
Verlichting
Een LED lampje op je schroefmachine is misschien niet het eerste waar je naar zal gaan kijken, maar het kan wel erg handig zijn als er een op zit.
Zeker wanneer je bijvoorbeeld gaat schroeven op plekken waar niet veel licht bij kan komen. Denk bijvoorbeeld aan het indraaien van schroeven in een kastje.
Het LED lampje schijnt meestal van onder of boven op de plek waar je gaat schroeven.
Met behulp van een LED lampje op je schroefmachine, heb je dan ook altijd goed zicht op waar je precies gaat schroeven.
Opbergkoffer
De meeste schroefmachines worden geleverd met een opbergkoffer, maar niet allemaal. Dat is wel iets waar je dan op moet letten.
Een opbergkoffer zorgt er niet alleen voor dat je alles bij elkaar kunt opbergen, maar maakt het ook een stuk veiliger als je kinderen in de buurt hebt.
Bitjes en andere accessoires
Bij de aanschaf van een schroefmachine is het altijd ook goed om even goed te controleren naar wat je er allemaal bij krijgt.
Het komt namelijk nog wel eens voor dat een schroefmachine geleverd wordt zonder schroefbitjes.
Wanneer je deze al in huis hebt is dat geen probleem, maar wanneer je deze geen hebt wil je die natuurlijk wel erbij hebben.
Dit geld ook voor eventuele andere accessoires als bijvoorbeeld opzetstukken.
Voor bijvoorbeeld de Bosch IXO zijn verschillende opzetstukken verkrijgbaar als een draaimoment opzetstuk of een snij opzetstuk.
Tip: Nog op zoek naar kluscadeautje voor haar of hem?
Kijk dan eens naar de Bosch IXO 6. Te verkrijgen in zowel de kleur roze als groen.
Maar mocht er bij jouw keuze van de schroefmachine geen bitjes bijgeleverd worden, dan zijn deze natuurlijk wel gewoon los verkrijgbaar.
Schroefmachine merken
Net als ieder type boormachine, worden schroefmachines ook door allerlei verschillende fabrikanten geproduceerd en verkocht.
Bekende merken die schroefmachines maken zijn Bosch, Black & Decker, DeWalt en Powerplus.
Laat je bij de keuze niet te veel leiden door het merk zelf maar kijk goed naar de specificaties en de reviews en ervaringen van de schroefmachine.
Schroefmachines in de aanbieding kopen
Wanneer je van plan bent om een schroefmachine te gaan kopen, loont het om goed de aanbiedingen in de gaten te houden.
Dit scheelt je vaak snel al enkele tientjes op de aanschafprijs.
Daarnaast komen sommige fabrikanten ook wel eens met cashback acties. Met een cashback actie krijg je een gedeelte van de aankoopprijs teruggestort door de fabrikant.