Welk basisgereedschap hoort er in je gereedschapskist?

Home » Blog » Welk basisgereedschap hoort er in je gereedschapskist?

Klus je vaak in en rondom het huis of wil je dat gaan doen, dan is het handig om wat basisgereedschap in huis te hebben. Hieronder beschrijven we wat er zo’n beetje in iedere gereedschapskist zou moeten zitten om in en rondom het huis basisklusjes uit te kunnen voeren.

Hamer

hamer

Een hamer is een stuk gereedschap wat in iedere gereedschapskist zou moeten liggen. Voor het inslaan van spijkers maar ook voor bijvoorbeeld het op zijn plaats krijgen van een stuk hout.

Hamers zijn er in verschillende soorten, maten en voor verschillende doeleinden. Maar de eerste en belangrijkste hamer is volgens ons toch wel de klauwhamer. Je herkent deze hamer aan een iets wat bollere ronde kop en aan het andere eind van het slagoppervlak heeft de hamer een smal gebogen uiteinde. In dit uiteinde zit dan ook een spleet waarmee je bijvoorbeeld spijkers uit een muur of stuk hout kunt halen. De spleet wordt ook wel de klauw genoemd. Vandaar de naam ‘klauwhamer’.

Schroevendraaiers

Een aantal schroevendraaiers zijn eigenlijk niet te missen in het rijtje van het basisgereedschap. Er zijn dan ook veel verschillende soorten schroevendraaiers, zoals de platte schroevendraaier, de Philips kruiskop, de Pozidriv kruiskop, de torx schroevendraaier en ga zo maar door. Maar je hoeft ze heus niet allemaal in je gereedschapskist te hebben liggen.

Wanneer je de onderstaande soorten schroevendraaiers in je gereedschapskist hebt liggen, dan kun je thuis al aardig wat los en vast schroeven (we hebben er meteen even de meest gebruikte maten bijgezet):

 • Een spanningzoeker (voor al het elektra werk), de kleine maat volstaat normaal prima
 • 2 sleufschroevendraaiers (ongeveer maat 3×75 en 5×100)
 • 2 Philips kruiskopschroevendraaiers (maat PH1 en PH2)
 • 2 Pozidriv kruiskopschroevendraaiers (maat PZ1 en PZ2)

Tip 1: Er bestaan ook zogenoemde bitschroevendraaiers. Dit is een universele schroevendraaier waarvan je de bits kunt vervangen. Kan dus erg veel ruimte besparen in je gereedschapskist.

Tip 2: Veel gebruikte schroevendraaiers worden vaak verkocht in sets waardoor je vaak ook goedkoper uit bent.

Combinatietang

combinatietang

Het woord zegt het eigenlijk al. Een tang met een combinatie van meerdere functies, namelijk buigen, monteren en knippen. De combinatietang heeft normaal gesproken een geribbelde platte bek (buigen), daaronder een geribbeld gebogen oppervlakte (monteren) met daaronder weer een snijvlak (knippen).

Met iedere functie van de combinatietang kun je meerdere kluswerkzaamheden uitvoeren. Een veelzijdig stukje basisgereedschap dus.

Hieronder een paar voorbeelden met wat je met de verschillende functies kunt doen:

Met de geribbelde plat bek:

 • IJzerdraad buigen
 • Een spijker die je ergens scheef hebt ingeslagen er uit trekken

Met het geribbeld gebogen stuk:

 • Bouten en moeren mee vast en/of los draaien

Met het snijvlak:

 • Elektra kabels doorknippen
 • Dun metaaldraad doorknippen

Gezien de drie functies van de combinatietang waarmee je ontzettend veel kunt doen, mag deze dus zeker niet ontbreken in je gereedschapskist.

Handzaag

handzaag

Een handzaag past letterlijk gezien misschien niet altijd in een gereedschapskist, maar is wel iets wat je in huis moet hebben als je zo en nu en dan wat klust in en rondom het huis.

Een handzaag heeft vaak een lengte van 40 á 50 cm en heeft redelijke grove en scherpe zaagtanden. Je kunt met een handzaag onder andere de volgende soorten hout/plaatmateriaal mee zagen:

 • MDF
 • Vurenhout
 • Spaanplaat
 • Multiplex

Metaalzaag

Wanneer je zo nu en dan naast hout ook bijvoorbeeld ook eens een ijzeren buis moet doorzagen (een gordijnroede bijvoorbeeld), is een metaalzaag altijd handig om in je gereedschapskist te hebben liggen. In vergelijking met een handzaag is het zaagblad van een metaalzaag langwerpig, smal en wordt het aan beide uiteinden van de zaag bevestigd aan de metaalzaag (beugelzaag) zelf.

Daarnaast zijn de zaagtanden van een metaalzaag vele malen fijner dan die van een handzaag en is de metaalzaag dus ook geschikt voor het zagen van andere soorten materialen. Bijvoorbeeld elektrabuizen of andere materialen waarvoor een handzaag te grove tanden heeft.

Ring- en steeksleutels

ring en steeksleutel

Met een ring- en steeksleutels kun je bouten en moeren mee vast en los draaien. Het verschil tussen een ring- en een steeksleutel zegt het zelf eigenlijk al.

Een ringsleutel is ringvorming en heeft meestal twaalf tandjes in de ring waardoor het mogelijk is om de ringsleutel in verschillende posities om de bout of moer heen te zetten.

Een steeksleutel wordt daarentegen op de bout of moer geschoven en heeft maar zes posities om op de bout of moer te schuiven.

Verstelbare moersleutel

moersleutel

Een verstelbare moersleutel, ook wel bekend als een Engelse sleutel of een bahco is een verstelbare sleutel voor het los- en vastdraaien van bouten en moeren. En wanneer je weinig bouten en moeren hoeft los of vast te draaien, kun je ervoor kiezen om de ring- en steeksleutels weg te laten uit je gereedschapskist en te kiezen voor een Engelse sleutel.

Een must have in het rijtje van al het basisgereedschap.

Rolmaat

Meten is weten. Dus ook een rolmaat is onmisbaar in een gereedschapskist. Daarnaast neemt een rolmaat vaak weinig ruimte in beslag

Het voordeel van een rolmaat  ten opzichte van bijvoorbeeld een meetlat is, is dat je vaak tot wel 10 meter aan meetmateriaal gemakkelijk op zak mee kunt nemen. Daarnaast hoef je de meetlint die zich in de rolmaat bevindt, niet zelf op te rollen maar is het drukken op een knopje al voldoende.

Waterpas

waterpas

Een boekenplankje ophangen dat ook nog eens kaarsrecht hangt? Dat doe je met een waterpas. De meeste waterpassen zijn voorzien van twee libellen. Dit zijn de buisjes die je ziet met de bubbel erin, waardoor het mogelijk is om voorwerpen, muren, plankjes, etc. zowel horizontaal als verticaal waterpas te krijgen.

Bij sommige waterpassen zit er nog een derde libel in waardoor het mogelijk is om iets op precies 45 graden te hangen.

Digitale waterpas

Naast de gewone traditionele waterpas bestaat er ook een digitale waterpas. Deze heeft vaak dezelfde functie als een gewone waterpas, maar dan aangevuld met een paar extra handigheden. Je kunt er onder andere:

 • Iets mee waterpas stellen op 0,1 graden nauwkeurig (net als met gewone waterpas maar dan nog nauwkeuriger)
 • Verschillende metingen achter elkaar mee op laten slaan

Overigens kun je met een standaard waterpas al redelijk uit de voeten in en om het huis en is deze voor de gemiddelde doe het zelver ook meer dan voldoende.

Ander basisgereedschap en gerei voor in je gereedschapskist

Naast het standaard gereedschap zijn er nog een aantal andere handige materialen die alvast in je gereedschapskist kunt leggen.

 • Schroeven
 • Spijkers
 • Stanleymes
 • Potlood
 • Boren

Basisgereedschapsset kopen

Een simpele set basisgereedschap kun je prima online aanschaffen. Het handige hiervan is dat je het gemakkelijk en rustig vanaf je laptop, pc of smartphone samen kunt stellen.

En tegenwoordig geldt voor heel veel online producten: Vandaag besteld = morgen in huis.

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

Plaats een reactie