De verschillende soorten schroevendraaiers op een rijtje

Home » Blog » De verschillende soorten schroevendraaiers op een rijtje

soorten schroevendraaiersSchroevendraaiers zijn niet meer weg te denken in een standaard gereedschapskist en zul je in bijna ieder huishouden wel een aantal tegenkomen. Vaak in verschillende soorten, kleuren, maten maar ook verschillende kwaliteiten. Maar wat voor soorten schroevendraaiers zijn er allemaal? En voor wat voor soort schroeven gebruik je in combinatie met welke schroevendraaier?

De antwoorden hierop vind je in dit artikel. Maar alvorens we hier verder op in gaan zoomen, zie je hieronder een overzicht van een aantal veelgebruikte soorten schroevendraaiers met de bijbehorende schroefkoppen.

Sleufschroevendraaier

De sleufschroevendraaier of ook wel in de volksmond de ‘platte schroevendraaier’ genoemd heeft zoals je het al leest, een platte kop. Omdat de grip van een kruiskopschroevendraaier in combinatie met een kruiskopschroef stukken beter is, worden platte schroeven en dus sleufschroevendraaiers een stuk minder gebruikt.

sleufschroevendraaier

De sleufschroevendraaier komt tegenwoordig met name nog van pas bij sierschroeven. Deze schroef herken je vaak aan de bolle kop en zie je nog wel eens terug bij interieurwerken.

De sleufschroevendraaier heb je in verschillende maten. De maat wordt aangegeven in de breedte van de kop van de schroevendraaier in mm. Je hebt dus sleufschroevendraaiers met een maat van 2 mm, maar ook van 6,5 mm. Vaak wordt de maat aangegeven in combinatie van de lengte van de schroevendraaier. Dus bijvoorbeeld 6,5×150 mm. De 6,5 is dan de breedte van de kop en de 150 de lengte van de schroevendraaier.

Een nadeel van de sleufschroevendraaier is dat je tijdens het schroeven met je schroevendraaier uit de sleuf kunt glijden. Als je uit de schroef glijdt kun je het materiaal waar je in schroeft beschadigen. Om dit enigszins te kunnen voorkomen, moet je er voor zorgen dat je juiste maat schroevendraaier gebruikt voor de juiste schroef. Je hebt dan tevens ook wat meer grip op de schroef.

Tip: Bij het indraaien van een sleufschroef draai je met je ene hand aan de schroevendraaier. Gebruik je andere hand voor het op zijn plaats houden van de kop van de schroevendraaier in de schroef.

PH kruiskopschroevendraaier

De PH kruiskopschroevendraaier of wel de Phillips schroevendraaier is een veelgebruikte kruiskopschroevendraaier. Deze schroevendraaier is uitgevonden door Henry F. Phillips uit de Verenigde Staten. Vandaar dat men nog steeds wel eens spreekt van een Phillips schroevendraaier.

De maat van een PH kruiskopschroevendraaier wordt aangeduid met PH gevolgd door een getal. In totaal zijn er 5 maten. De PH0, PH1, PH2, PH3 en de PH4. De meest gangbare en gebruikte maat van de kruiskopschroevendraaier is de PH2.

PZ kruiskopschroevendraaier

De PZ kruiskopschroevendraaier of wel de Pozidriv schroevendraaier lijkt heel erg op de PH kruiskopschroevendraaier. Alleen zit er bij de PZ kruiskopschroevendraaier nog een extra kruis in waardoor je extra grip kunt uitoefenen op de schroef (mits je juiste schroeven gebruikt).

De maat van een PZ kruiskopschroevendraaier wordt net als de PH kruiskopschroevendraaier aangeduid met PZ gevolgd door een getal. Ook hier gelden de maten PZ0, PZ1, PZ2, PZ3 en PZ4.

Schroeven met een PZ kop kun je tevens ook aandraaien met een gewone kruiskop schroevendraaier (PH schroevendraaier). Andersom gaat dit niet.

Hieronder zie je een afbeelding met het verschil tussen de gewone kruiskopschroevendraaier (links) en de kruiskopschroevendraaier met het extra kruis (rechts).

ph en pz schroevendraaier

Torx schroevendraaier

De torx schroevendraaier heeft een wat andere kop dan de kruiskopschroevendraaiers. De kop van de torx schroevendraaier heeft namelijk de vorm van een zes puntige ster. Je kunt met een torx schroevendraaier dan ook alleen maar torx schroeven aandraaien.

Het voordeel van een torx schroevendraaier is, is dat je er makkelijker meer kracht mee kunt zetten dan met een kruiskopschroevendraaier.

De maten van torx schroevendraaiers worden aangeduid met een T opgevolgd door een getal. De eerste tien maten zijn gewoon van T1 tot en met T10. Vervolgens zitten er iedere keer stappen van vijf tussen (T15, T20, etc.). Een uitzondering hierin is de T27, een veel voorkomende en gebruikte maat.

Spanningzoeker

Een spanningzoeker heeft dezelfde kop als die van een sleufschroevendraaier, maar dient daarnaast ook als spanningzoeker. Je kunt hiermee controleren of er op bijvoorbeeld een stopcontact nog stroom staat. Altijd belangrijk om te weten alvorens je hier aan gaat klussen. Dit kun je dan zien door middel van een lampje dat gaat branden in het doorzichtige handvat van de spanningzoeker.

spanningzoeker

De werking van een spanningzoeker

Als je bijvoorbeeld wilt weten of er stroom staat op een stopcontact, controleer dan beide stopcontactgaten met een spanningzoeker. Zorg er dan voor dat je een duim of vinger op het uiteindelijk van de spanningzoeker houdt. Een weerstandje in de spanningzoeker brengt de stroom terug tot ongeveer 0,1 mA. Wanneer het lampje gaat branden, zit er dus stroom op het stopcontact.

Let op: Wanneer je geen lampje ziet branden, wil dit niet zeggen dat er geen stroom op het desbetreffende stopcontact staat. Het lampje kan zwak of niet goed zichtbaar zijn bij bijvoorbeeld veel daglicht.

Micro schroevendraaier

Naast de boven beschreven schroevendraaiers, zijn er ook nog de zogenoemde micro schroevendraaiers. Dit zijn kleine schroevendraaiers die bijvoorbeeld gebruikt worden voor het repareren van een horloge.

Microschroevendraaiers heb je met verschillende koppen, zoals een platte kop (sleufschroevendraaier), een kruiskop of bijvoorbeeld een torx kop. Microschroevendraaiers worden vaak verkocht in setjes met verschillende koppen.

Tri wing schroevendraaier

De tri wing schroevendraaier is ook een soort van een micro schroevendraaier. De tri wing schroevendraaier wordt namelijk veel gebruikt bij bijvoorbeeld het repareren van smartphones, Nintendo spelcomputers en laptops (waaronder met name Macbooks).

Een tri wing schroevendraaier is te herkennen aan de drie-potige kop en de kop van een tri wing schroef aan het Mercedes teken.

Zie hieronder een afbeelding van de schroefkop van een tri wing schroef.

tri wing kop

Bitschroevendraaier

Een bitschroevendraaier is een multifunctionele schroevendraaier waar je verschillende bitjes (die je ook gebruikt voor een schroefmachine) kunt gebruiken. Je hebt in dit geval dus maar één schroevendraaier nodig met verschillende bitjes.

bitschroevendraaier

Het voordeel van een bitschroevendraaier is dat als de kop (of wel het bitje) versleten is, je alleen het bitje hoeft te vervangen en niet meteen de hele schroevendraaier. Daarnaast neemt één bitschroevendraaier met verschillende bitjes minder ruimte in beslag in je gereedschapskoffer dan allemaal verschillende schroevendraaiers.

Haakse schroevendraaier

De haakse schroevendraaier ziet er in tegenstelling tot de meeste andere schroevendraaiers een stuk anders uit. Een haakse schroevendraaier heeft namelijk een haakse hoek van 90 graden. De schroefkop staat dus haaks op de steel.

Door de vorm van de haakse schroevendraaier is het mogelijk om op plekken te komen waar een normale schroevendraaier niet bij kan.

De schroefmachine

Past misschien niet helemaal thuis in het rijtje van de verschillende soorten schroevendraaiers maar is wel een belangrijke aanvulling of zelfs vaak een vervanging van de schroevendraaier. Zeker wanneer je veel moet schroeven en waarbij ook veel kracht wordt gevraagd is een schroefmachine een handig hulpmiddel.

schroefmachine

De schroefkopjes die je gebruikt bestaan er in verschillende koppen, ook wel (schroef)bitjes genoemd. Ook hier is er weer sprake van bijvoorbeeld een plat bitje, kruiskop bitje, torx bitje, etc. Ook hier is het weer belangrijk dat je het juiste bitje voor de juiste schroef gebruikt. Dit om te voorkomende dat je je schroef doldraait en je bitje kapot draait.

Extra functies

Naast de verschillende soorten schroevendraaiers die er zijn, bestaan deze schroevendraaiers vaak ook in een wat specialere uitvoering. De veel voorkomende verschillende uitvoeringen zullen we hier onder verder bespreken.

Geïsoleerde schroevendraaier

Een schroevendraaier speciaal voor wanneer je veel met elektra bezig bent. Een geïsoleerde schroevendraaier heeft een speciale coating zodat je veilig kunt werken aan elektra tot maximaal 1000 volt. Deze schroevendraaiers herken je vaak aan de gekleurde coating die tot aan de schroefkop loopt.

geisoleerde schroevendraaier

Magneet in schroevendraaier

Een schroevendraaier waarvan de kop van de schroevendraaier tevens een magneet is. Dit is erg gemakkelijk wanneer je de schroef maar moeilijk op zijn plek kunt houden. Tevens ook gemakkelijk wanneer de schroef zo klein is, dat je hem niet vast kunt houden. De magneet kan in dit geval de schroef voor je vasthouden.

Kwaliteit van de verschillende soorten schroevendraaiers

Naast het feit dat je schroevendraaiers in verschillende soorten, maten en kleuren kunt verkrijgen zit er ook nog verschil in kwaliteit. De schroevendraaiers die verkocht worden door bijvoorbeeld verschillende soorten supermarkten, hebben vaak een andere kwaliteit als de A-merken die verkocht worden bij de plaatselijke bouwmarkt.

Het is maar net wat voor klusser je bent en hoe intensief je een schroevendraaier wilt gaan gebruiken. Voor de ene klusser volstaat die goedkope schroevendraaier uit de supermarkt en voor de ander is met name de duurzaamheid van een schroevendraaier weer belangrijk.

Ben je van plan zo af en toe eens te gaan klussen, dan volstaat dat setje schroevendraaiers uit de supermarkt wellicht voor jou. Ben je van plan vaker en wat intensiever te gaan klussen, denk er dan eens over na om een goed en degelijk setje schroevendraaiers aan te gaan schaffen.

Schroevendraaier set kopen

Schroevendraaiers worden vaak verkocht in sets. Deze sets zijn meestal voorzien van de meeste gebruikte schroevendraaiers en dus ideaal om in huis te hebben. Daarbij hoeft een complete schroevendraaier set helemaal niet duur te zijn.

Voor ongeveer €30,- heb je al een hele mooie complete set om goed vooruit te kunnen.

Losse schroevendraaier set

Mocht je nog niet in het bezit zijn van de juiste schroevendraaiers en je wilt een aantal vaste schroevendraaiers gaan kopen, dan raad ik je aan om op zijn minst een set aan te schaffen met de volgende schroevendraaiers:

  • Sleufschroevendraaiers
  • PH kruiskopschroevendraaiers
  • PZ kruiskopschroevendraaiers

Dit zijn zo’n beetje de meeste gebruikte soorten schroevendraaiers. Je zou dit rijtje eventueel nog uit kunnen breiden met een tweetal torx schroevendraaiers. Dan zit je zeker goed!

Bitschroevendraaier set

Een andere optie is om een bit schroevendraaier te kopen met bijbehorende bitjes. Ideaal als je zo en dan eens een schroevendraaier wilt gebruiken maar niet meteen een kist vol schroevendraaiers in huis wilt halen.

De bijkomende voordelen van een bitschroevendraaier set zijn dat ze weinig plek in beslag nemen en de bitjes altijd vervangbaar zijn.

Losse schroevendraaier + bit schroevendraaier set

Of als je er zeker van wilt zijn dat je bijna iedere soort schroef vast en los kunt draaien, kun je er voor kiezen om een schroevendraaier set te kopen met een aantal vaste schroevendraaiers in combinatie met een bit schroevendraaier.

Mijn eigen voorkeur zou hier naar uitgaan, gezien je de vaste schroevendraaiers hebt voor de meest voorkomende schroeven en de bit schroevendraaier voor net dat ene schroefje waar je geen aparte schroevendraaier voor in huis hebt.

Maar de keuze is aan jou!

>> Zie hier een 42-delige set met losse schroevendraaiers + bit schroevendraaier

Nog meer soorten schroevendraaiers?

Natuurlijk zijn er nog meer verschillende soorten schroevendraaiers in omloop. Maar met de hier boven besproken schroevendraaiers kun je thuis al aardig uit de weg.

Succes met schroeven!

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

9 gedachten over “De verschillende soorten schroevendraaiers op een rijtje”

  1. Hoi Bert, tegenwoordig zijn stekkerverdeeldozen veelal voorzien van schroeven waarin geen sleuf, kruiskop of torx past, maar – voor zover ik kan zien – drie puntjes (langs de omtrek van de kop van de schroef). Bestaan hier ook schroevendraaiers voor en zo ja, hoe heten die?

    Beantwoorden
    • Ik gebruik wel eens extra kleine kruiskop schroevendraaiertjes, vaak voor ’technische’ dunnetjes, maar het valt me op dat de eigenlijke kop die veel daarvan hebben, veel puntiger is dan een gewone PZ of PH kruiskop. Dat heeft nogal eens tot gevolg dat als je bijvoorbeeld een bril wilt repareren, ze niet goed ‘pakken’ en de schroefjes ook snel door dat soort schroevendraaiertjes kapot worden gedraaid. Het lijkt wel of alle (setjes) kleine schroevendraaiertjes dat euvel hebben een zo zijn gemaakt. Is er iets dat daarover te zeggen valt, waarom het zo is, of dat een of andere naam bij hoort, en eventueel hoe je klein-formaat schroevendraaiers kunt vinden waarvan de hoek die de kop maakt ‘gewone’ verhoudingen hebben? Alvast mijn dank als je dat kan doen!

      Beantwoorden
      • Grote kans dat de ’technische dingetjes’ die je probeert te repareren afkomstig zijn uit het verre oosten. Daar wordt (net als bij auto’s en motoren uit Japan) veel gebruik gemaakt van schroeven die voldoen aan de JIS-standaard (Japan Industrial Standard). Deze lijkt op een Phillips-kruiskop schroef maar is net even anders.

        Phillips-schroevendraaiers zijn ontwikkeld om bij teveel kracht zetten vanzelf uit de schroef te glijden. JIS niet, daar kun je dus meer kracht op zetten. Praktisch betekent dit dat een JIS-schroefje strakker aangedraaid kan zijn dan met een Phillips-schroevendraaier het geval zou zijn geweest. Als je vervolgens met een Phillips-schroevendraaier extra kracht probeert te zetten om het uit de schroef glijden te voorkomen en zo de JIS-schroef toch los te krijgen, loop je het risico dat je de kop van deze schroef kapot draait.

        Kort: met een JIS-schroevendraaier kun je prima Phillips-schroeven los en vast draaien, maar met een Phillips-schroevendraaier geen JIS-schroeven.

        Ga voor het repareren van ’technische dingetjes’ dus op zoek naar een setje JIS schroevendraaiers. Deze worden o.a. gemaakt door Vessel, een Japanse fabrikant van gereedschap, Moody’s (Amerikaans), en Wera (Duits) heeft enkele mini-Phillips-schroevendraaiers die in de kleinste maten zijn aangepast aan de JIS-standaard. Verder zitten in gereedschapssetjes voor reparatie van smartphones soms in de bit-setjes soms ook een paar JIS-bitjes, maar de kwaliteit daarvan is moeilijk te beoordelen.

        N.B. Brillen hebben meestal gewoon schroefjes met een rechte kop. Het stukdraaien komt daar denk ik vooral door een verkeerde maat: je selecteert je schroevendraaiertje op breedte, maar voor de juiste ‘strakke fit’ om voldoende kracht te kunnen zetten zonder de schroef kapot te draaien, is vooral de dikte van belang, en die wordt meestal niet opgegeven…

        Beantwoorden
  2. Ik zie dat er een paar fouten in mijn reaktie zijn blijven zitten, niet in de laatste plaats door de automatische functies van mijn toetsenbord.. ‘dunnetjes’ = ‘dingetjes’, ‘een’ = ‘en’, en ‘hebben’ moet ‘heeft’ zijn. Jammer dat je als je niet meer even terug kunt om aan de tekst van je reaktie nog even een verbetering an te brengen, oftewel, om die nog even te ‘editen’! Lijkt mij dat er geen technische redenen zijn waarom die optie ontbreekt, zeker als je de site nog niet verlaten hebt en dezelfde verbinding nog bestaat?

    Beantwoorden
    • Hallo Arie,

      Bedankt voor je bericht.

      Wat betreft de aanpassingen van je berichten: Dit is zo omdat een hoop spam tegen te gaan die ik er eerst uit wil filteren.

      Over de precisieschroevendraaier: Heb er zelf net een aantal tevoorschijn gehaald en het viel me direct op dat de punten vooral stomp zijn en totaal niet punterig. Wanneer je een precisieschroevendraaier voor dergelijk klein schroefwerk gebruikt, moet deze direct goed aansluiten. En als deze inderdaad de punterig/lang zijn, zal deze niet goed aansluiten. Zie afbeelding:

      precisieschroevendraaier stompe punt

      Deze set heb ik zelf:

      precisieschroevendraaier set

      Heb deze al een tijdje dus kan zo snel even niet terugvinden waar ik deze vandaan heb. Maar deze set lijkt er wel op.

      Hopelijk heb je er wat!

      Groet,

      Bert

      Beantwoorden
  3. Beste,
    Leuk overzicht
    Steeds vaker kom ik bij elektrische apparaten driehoekvormige schroeven tegen
    Waarschijnlijk wederom om de consument te “beschermen” tegen zichzelf
    Ik heb een bitsetje met (kleine) driehoekvormige bitjes
    Alleen, als de schroef in een diep gat zit, past het bitje er niet in
    Bestaan er lange driehoekvormige schroevendraaiers?
    Ik kan ze nergens vinden…

    Beantwoorden

Plaats een reactie