Verschillende vochtproblemen

Home » Blog » Verschillende vochtproblemen

Heb je onlangs verschillende vochtproblemen in huis gevonden? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend en deze moeten uiteraard zo snel mogelijk worden opgelost. De kans is zelfs aanwezig dat het probleem zelf zich al langer voordoet, maar door de droge periode is het probleem niet eerder blootgelegd waardoor het niet het oplossen van het vochtprobleem niet eerder aan de orde was. In dit artikel vertellen we over de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen.

Optrekkend vocht

Dit is een vochtprobleem dat voornamelijk bij wat oudere woningen optreedt. Dit is een proces dat continu doorloopt en wordt veroorzaakt doordat grondwater of ander vocht langzaam zowel de fundering als de muren gaat intrekken. Het grondwaterniveau en het metselwerk spelen hierbij een behoorlijke rol. Als het grondwater voor langere tijd op een hoog peil staat zal de muur en fundering zich gaan vullen met vocht.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is te herkennen aan vochtplekken die zowel op de buiten als binnenmuur op dezelfde hoogte zijn terug te vinden dan is er sprake van doorslaand vocht. Dit betekent dat de muren het vocht niet goed meer kunnen afvoeren. Dit is vaak nadat het behoorlijk heeft geregend. Dit kan vooral een probleem worden als we richting de winter gaan en dit vocht gaat bevriezen. Het vocht zal dan namelijk kunnen uitzetten, waardoor de buitenmuren zullen beschadigen.

Condensatie vocht

Doordat een woning wordt bewoond, ontstaat er ook vocht. Denk hierbij maar aan het douchen en koken. Hierdoor is er een stroom aan overtollig vocht. Dit kun je vaak terugzien aan de condens op de ramen. Het gevolg is dat dit vocht ook in de meubelen kan gaan trekken. Het komt bijna overal voor, hiervoor moet dan ook voldoende worden geventileerd, zodat het vocht niet in het huis zal gaan trekken.

Lekkage in leidingen of afvoer

Rondom elke woning liggen de nodige leidingen. Dit zijn onder andere in de muren weggewerkt. Op het moment dat deze leidingen gaan lekken kunnen er dus ook vochtplekken gaan ontstaan. Het lekken hiervan kan ontstaan doordat deze door ouderdom gaan slijten. Op het moment dat er kleine scheurtjes ontstaan zullen de muren vervolgens langzaam vochtig worden. Dit is niet altijd direct herkennen als er bijvoorbeeld tegels voor zitten. Op het moment dat er grotere schade aan de leidingen is zullen er vaak echte plassen ontstaan.

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

Plaats een reactie