Metabo TS 254 zaagtafel review + Beste prijzen

Home ยป Metabo TS 254 zaagtafel review + Beste prijzen

De Metabo TS 254 is een krachtige zaagtafel die geschikt is voor zeer uiteenlopende zaagklussen.

Het zagen van zowel plaatmateriaal als latten en balken is voor deze zaagtafel geen enkel probleem.

Daarnaast is de TS 254 ook voorzien van allerlei andere handige opties en functionaliteiten. Denk hierbij aan de mogelijkheid om in verstek te kunnen zagen, werkbladverbreding, twee soorten geleiders en een uitklapbaar onderstel waardoor je altijd op een prettige hoogte te werk kunt gaan.

Toch is de kans groot dat je nog wat meer te weten wilt komen. Een zaagtafel koop je immers niet iedere dag toch?

En dat is de reden dat we deze review hebben geschreven.

Je leest hier onder andere in terug wat je van de zaagtafel kunt verwachten, wat de plus- en minpunten zijn en een overzicht met de beste prijzen.

Benieuwd of deze is voor jou is? Lees dan vooral even verder.

Op zoek naar de prijzen van Metabo TS 254 M?

Deze vind je onderaan de pagina >>

Metabo TS 254 review

Met de Metabo TS 254 haal je een vrij compacte maar toch veelzijdige zaagtafel in huis.

En ja, hij lijk er op het eerste gezicht niet heel spannend uit te zien, maar wellicht denk je er na een paar minuten toch anders over.

Afmetingen

metabo ts 254 afmetingen

Voor als het je nog niet was opgevallen, de TS 254 lijkt op het eerst oog niet zo heel groot, maar met afmetingen van 74 x 75 x 35,5 cm heb je toch een behoorlijke zaagtafel.

Dit zijn overigens de maten als hij in zijn geheel ingeklapt is.

Wanneer je het onderstel uitklapt, heb je een werkhoogte van 85 cm. Daarnaast kan draagoppervlak ook nog vergroot worden waar we zo meteen nog op terug komen.

Vermogen en zaagsnelheid

Met z’n 2000 watt aan vermogen en een toerental van 4200 rondes per minuut, weet je dat je met deze zaagtafel zeer netjes en gemakkelijk door het te zagen hout heen gaat komen.

Wanneer hout splintert bij het zagen, heeft dit vaak met het zaagblad maar ook met het toerental te maken. En de kracht van 2000 watt aan vermogen in combinatie met het toerental van 4200 rpm, zorgt er in ieder geval voor dat splinteren tot een minimum beperkt wordt.

Wordt de zaag onbedoeld toch te veel belast, dan is er altijd nog de motorstop beveiliging. Hiermee wordt voorkomen dat de zaagtafelmotor beschadigd raakt.

Dit komt met name wel eens voor als je te snel dik materiaal wilt zagen.

Onze aanvullende tip:

Laat altijd de machine het werk doen en oefen zelf niet te veel druk uit. Hiermee behaal je vaak ook een veel netter resultaat.

Zaagcapaciteit

De Metabo TS 254 heeft een flinke zaagcapaciteit.

Met behulp van het zaagblad van 254 mm doorsnee (vandaar de 254 in de naam), zaag je met gemak diverse soorten hout tot en met een maximale dikte van 87 mm.

Wil je ook in verstek zagen? Dan gaat er wat van de maximale zaagdiepte af, maar je kunt nog steeds tot 54 mm diep in verstek zagen.

Geleiders en werkbladverlenging -en verbreding

Wanneer we gaan zagen, willen we dat natuurlijk zo recht mogelijk doen en dan mag een goede geleider natuurlijk niet ontbreken.

Met behulp van de parallelgeleider zaag je gemakkelijk langere werkstukken. Het is een kwestie van de geleider goed instellen ten opzichte van de zaag en je werkstuk langs de geleider door de zaag heen halen.

Op deze manier krijg je altijd een nette en rechte zaagsnede zonder al te veel moeite.

Daarnaast zorgt de haakse geleider – die tevens ook als verstek geleider dient – dat je bijvoorbeeld planken en balken onder de juiste hoek kunt zagen.

Naast de geleiders, is de TS 254 voorzien van een uitschuifbare werkbladverlenging en werkbladverbreding.

De werkbladverlenging zorg voor meer ondersteuning. Erg handig voor als je bijvoorbeeld lange platen gaat zagen.

En ditzelfde geld ook voor de breedte: De parallelgeleider is namelijk ook uitschuifbaar en daarmee is het werkblad een stuk groter te maken.

Onderstel

metabo ts 254

Goed nieuws is dat je voor de TS 254 niet afhankelijk hoeft te zijn van een onderstel of iets waar je hem op kunt zetten.

Deze Metabo zaagtafel is namelijk voorzien van een uitklapbaar onderstel. Het is een kwestie van de poten uitklappen en zagen maar.

Dit heeft als grote voordeel dat je niet afhankelijk bent van een los onderstel of bijvoorbeeld een werktafel waar je de zaag op dient te plaatsen.

Daarnaast bevinden zich aan de onderkant nog twee hard rubberen wielen wat het transporteren nog een stuk gemakkelijker maakt.

Kortom: Wat betreft mobiliteit is hier zeker de nodige aandacht aan besteed.

Overige functionaliteiten

De belangrijkste eigenschappen hebben we hierboven al besproken. Toch zijn er nog een aantal andere functionaliteiten die we graag even met je delen.

Allereerst is de TS 254 voorzien van bergruimte voor een extra zaagblad. Erg handig voor bijvoorbeeld een reserve zaagblad of een extra zaagblad wat je gebruikt voor andere zaagklussen.

Het spouwmes (de kap over de zaag) wat de zorgt voor extra bescherming, is zonder extra gereedschap te verstellen.

Wat ook erg handig is de snelstop functie. Wanneer je de zaagtafel uitzet, zal de zaag in slechts 3 seconden stoppen met draaien.

Veiligheid

Zoals bij ieder klus en machine waar we mee werken, is veiligheid toch het allerbelangrijkste.

En wat betreft veiligheid zit dat ook bij de TS 254 wel goed.

Een aantal dingen heb je wellicht al opgemerkt in deze review, maar we zetten alle dingen met betrekking tot veiligheid nog graag even voor je op een rijtje:

 • Het onderstel zorgt voor optimale stevigheid van de zaagtafel waarmee het automatisch een stuk veiliger wordt om mee te werken. Ook wat betreft werkhoogte. Een goede werkhouding aannemen word hiermee een stuk gemakkelijker en comfortabeler
 • De ingebouwde motorrem zorgt er voor dat bij het uitschakelen van de zaagtafel, het zaagblad in slechts 3 seconden helemaal tot stilstand komt
 • Wanneer de zaagmachine door bijvoorbeeld stroomuitval uitvalt, zal deze nadien niet automatisch opnieuw starten. Je zal hem handmatig opnieuw aan moeten zetten nadat de stroom weer werkt
 • Met behulp van de meegeleverde duwstok, hoef je met je handen niet dicht bij de zaag te komen wat natuurlijk een stuk veiliger werkt
 • Bij het zagen komt altijd stof en zaagsel vrij en dat belemmerd het zicht maar is ook nog eens ongezond. Om rondvliegend stof te voorkomen, is het mogelijk om bijvoorbeeld een bouwstofzuiger op de zaagmachine aan te sluiten

Plus- en minpunten

Pluspunten

 • Met het vermogen van 2000 watt is deze zaag bij uitermate geschikt voor de fanatiekere hobbyklussers en zelfs voor professioneel gebruik
 • Is voorzien van zowel een tafelverlenging als een tafelverbreding wat het mogelijk maakt om extra brede werkstukken te zagen en wat tevens zorg voor extra ondersteuning
 • Het compacte formaat zorgt er voor dat je hem gemakkelijk op kunt bergen en overal mee naartoe kunt nemen
 • Met behulp van het geïntegreerde onderstel heb je geen extra tafel of onderstel meer nodig
 • Wordt geleverd met een parallelgeleider en een haakse geleider om secuur te kunnen zagen
 • Alles is op te bergen in de zaagtafel zelf waardoor alles bij elkaar blijft en niet snel onderdelen kwijt zal raken

Minpunten

 • Er wordt slechts één zaagblad met 40 tanden meegeleverd

Verschillen TS 254 en TS 254 m

In deze review hebben we het over de TS 254, maar al snel wordt deze verward met de TS 254 m. maar beide types verschillen nogal wat van elkaar.

Hieronder hebben we de belangrijkste overeenkomsten en verschillen voor je op een rijtje gezet.

 metabo ts 254
TS 254
metabo ts 254 m
TS 254 M
Vermogen2000 watt1500 watt
Toerental4200 rpm4200 rpm
Zaagblad254 mm254 mm
Gewicht33,4 kg24,4 kg
Maximale zaaghoogte87 mm80 mm
Maximale zaaghoogte (45°)54 mm48 mm
OnderstelGeïntegreerdLos verkrijgbaar

Zoals je ziet zijn er zowel qua uiterlijk als functionaliteiten toch nog wel wat verschillen tussen de TS 254 en de TS 254 m.

Wat ons direct opviel was de maximale zaaghoogte.

Beide zaagtafels zijn namelijk voorzien van een 254 mm zaagblad maar de maximale zaaghoogte van de TS 254 is toch een 7 mm groter.

Verder is het aantal rondes per minuut (rpm) bij beide zaagtafels gelijk. Toch is het vermogen van TS 254 wat hoger. Dit wil simpelweg zeggen dat de TS 254 krachtiger is. Je haalt hiermee dus meer power in huis.

Tot slot zit er nogal wat verschil in het gewicht.

En dat is op zich niet zo vreemd, gezien de TS 254 meer vermogen en een geïntegreerd onderstel heeft.

Tip:

Let dus bij de aanschaf goed op naar welke je koopt. In het type zit maar één letter verschil – de M – maar ze verschillen wel degelijk van elkaar.

Conclusie + beste prijzen

Zoals je hebt kunnen lezen is de Metabo TS 254 behoorlijk veelzijdig en zorgen de uitgebreide functionaliteiten er voor dat menig klusser er mee aan de slag kan gaan.

Hij is naar onze mening dan ook zeker geschikt voor een breed publiek. Dus of je nou een hobbyklusser bent of een mobiele tafelzaag zoekt voor professioneel gebruik, dan is deze Metabo zeker het overwegen waard.

Prijzen Metabo TS 254 M

Plaats een reactie