Je heb deze afkorting misschien wel eens voorbij zien komen in de bouwmarkt en zult misschien wel denken: ‘Wat is MDF en waar staat deze afkorting voor?’
MDF staat voor Medium-Density Fibreboard. Dit is een soort plaatmateriaal waarbij hele kleine houtvezels verlijmd en samengeperst worden tot een plaat (een MDF plaat).
MDF kun je ook wel een beetje vergelijken met een spaanplaat, alleen zijn de houtvezels van een MDF plaat vele malen fijner dan die van een spaanplaat. Door de kleinere houtvezels heeft een MDF plaat dan ook hogere dichtheid dan een spaanplaat. Daarom is een MDF plaats ook altijd zwaarder dan een spaanplaat.
Inhoud
Gebruik van MDF
Het is niet aan te raden om MDF constructief te gaan gebruiken. Hiermee willen we zeggen dat het geen geschikt plaatmateriaal is om zware gewichten te dragen. Als je MDF bijvoorbeeld gaat gebruiken voor het maken van een stoel, dan is de kans groot dat deze door gaat zakken.
Wanneer je toch besluit om MDF te gaan gebruik voor bijvoorbeeld een plank in een kast, zorg er dan dat je de planken verstevigt. Dit zou je onder andere kunnen doen met bijvoorbeeld hoekijzers.
MDF kun je onder andere wel gebruiken bij het maken van bijvoorbeeld keukenkastjes, speelgoed, een computerkast, badkamermeubels, etc.
Belangrijk om te weten bij het gebruik van bevestigingsmateriaal in MDF is dat als je schroeven en spijkers gaat gebruiken, je dit wel voldoende van de rand af doet. MDF wil anders nog wel eens gaan splijten. Een tip: Boor de gaten eerst voor alvorens je met schroeven en spijkers MDF platen aan elkaar gaat bevestigen.
De verschillende MDF soorten
MDF heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt de standaard MDF platen die alleen voor binnen gebruik bruikbaar zijn, maar ook speciale MDF platen voor in vochtige ruimtes of zelfs voor buiten. Hier lees je verderop in dit artikel meer over.
Naast MDF bestaat er ook nog HDF, wat staat voor High-Density Fibreboard. Het enige verschil tussen MDF en HDF is dat een HDF plaat onder een hogere druk wordt samengeperst dan MDF plaat. HDF is dus zwaarder en dus ook een stuk sterker dan gewoon MDF.
Verder bestaan er onder andere nog MDF platen met brandvertragende eigenschappen en is er ook zoiets als buigbare MDF. Bij buigbare MDF platen zitten er aan één kant allemaal lange groeven in de MDF plaat zodat deze ook vrij gemakkelijk te buigen is.
De dikte van de MDF platen begint meestal rond de 4 á 6 mm tot en met 22 mm dik met vaak een standaard breedte van 610 of 1220 mm (soms nog langer). De lengte van de platen varieert vervolgens in lengtes van 1220, 2440, 3050 mm of soms nog langer.
Kun je MDF buiten gebruiken?
De gewone MDF platen zijn niet geschikt voor buitengebruik. Dit komt door de samenstelling van de MDF plaat (fijne verlijmde en samengeperste houtvezels). Standaard MDF platen kunnen namelijk niet tegen vocht. Denk dus goed na als je MDF gaat gebruiken, of het materiaal in aanraking kan komen met vocht. Maar ook bijvoorbeeld in vochtige ruimtes.
Wanneer je MDF in bijvoorbeeld je keuken of badkamer wilt gaan verwerken, kun je gebruikmaken van gewone vochtbestendige MDF plaatmateriaal. Deze zijn vaak te herkennen aan de groenkleurige toplaag. Ook wel de V313 platen.
Wil je MDF toch voor buiten gaan gebruiken? Kies dan voor een MDF Exterior plaat. Dit is een MDF plaat speciaal geproduceerd voor buitengebruik. De kenmerken van deze plaat zijn vochtbestendig en de houtvezels zijn watervast gelijmd. Om de levensduur te verlengen wordt er wel vaak aangeraden om hier nog een extra coating op aan te brengen.
Ons algemeen advies: Gebruik gewone MDF platen niet voor buiten of waar deze in aanraking kunnen komen met vocht, maar kies voor de MDF Exterior (voor buiten) of vochtwerende MDF platen (voor keukens, badkamers, etc.).
Het zagen van MDF
Door de hele fijne vezels die gebruikt worden om MDF platen te produceren, splintert een MDF plaat bijvoorbeeld nauwelijks wanneer je er in gaat zagen. Je komt er met zowel een handzaag als met een machinale zaag gemakkelijk doorheen.
Let wel op dat je zaag sneller slijt wanneer je in MDF gaat zagen. Dit komt door de hoge hoeveelheid lijm die gebruikt wordt bij het samenpersen van de houtvezels.
Bij het gebruik van harde zaagbladen met fijne tanden, krijg je het mooiste eindresultaat. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat wanneer je machinaal gaat zagen in MDF, je dit niet te langzaam doet. Wanneer je namelijk te langzaam zaagt, kan de MDF plaat verbranden. Doe dit overigens ook niet de snel, want dat kan weer voor lelijke zaagsneden zorgen.
Mocht je machinaal gaan zagen, doe dit dan niet met een decoupeerzaag. Met een decoupeerzaag is het namelijk erg lastig om uit de losse hand een rechte lijn te zagen. Kies eerder voor bijvoorbeeld een cirkelzaag.
Tip 1: Wanneer je nog nooit of zelden in een MDF plaat gezaagd hebt, zaag dan even een teststukje in een gedeelte van de MDF plaat waarvan je weet dat dit toch afval gaat zijn.
Tip 2: En wanneer je de MDF platen bij de plaatselijke bouwmarkt koopt, laat de grote platen alvast op maat zagen. Scheelt je een hoop zaagwerk thuis.
Let op: Bij het zagen van MDF platen komt houtstof vrij, wat schadelijk is voor de gezondheid. We raden daarom ook aan om je mond en ogen af te schermen. Daarom zitten er ook vaak stofafzuigingen op zaagmachines.
Het verven van MDF
MDF verf je niet net zoals iedere andere houtsoort. Dit komt omdat MDF veel vocht opneemt. Meteen een laag verf op de MDF plaat doen, zal dus niet goed werken. Hierbij raden we aan op het op de volgende manier te doen:
- Licht opschuren. Dit is vaak niet heel erg nodig, aangezien MDF van zichzelf al vrij glad is
- De MDF plaat stof vrij maken. Dit kan gewoon met een vochtige doek
- Wanneer de MDF plaat nog vet is, kun je deze met ammoniak vetvrij maken. Let op: Zorg er voor dat de MDF plaat ook echt vetvrij is. Wanneer dit niet het geval is, zal de verf ook niet goed hechten
- Het aanbrengen van grondverf. Dit kan met gewone grondverf maar er is ook speciale MDF grondverf te verkrijgen. We raden aan om twee lagen grondverf aan te brengen. Zorg er wel voor dat je tussen de twee grondlagen in even schuurt en de grondlaag weer stofvrij maakt
- De tweede laag grondverf schuur je weer en maak je ook weer stofvrij
- De verflaag kan er op. Hoe vaak dit moet, hangt natuurlijk af van de soort verf die je gebruikt. Zie het als texen: Soms dekt de muurverf in één keer en soms zul je het meerdere keren moeten texen
Hopelijk heeft deze introductie in MDF je een hoop geholpen op het antwoorden van de vraag van wat MDF is, en kun jij nu aan de slag met dit veelzijdig plaatmateriaal.
Beste Bert,
Ik wil graag zelf een kast maken. Ik ben namelijk student en krijg een nieuwe kamer op de zolder verdieping. Ik wil een kast die ik tegen de trapleuning aan zet en dus niet leunt tegen een muur. wel zat die lopen tot aan het plafond, die schuin afloopt.
Ik vroeg mij af of ik gewoon kan werken met platen of dat ik een raamwerk moet maken waar ik de platen tegen aan schroef.
De kans zal een hoogte hebben van 70 cm aan de ene kant en ongeveer 180 cm aan de andere kant en 180 cm breed en 50 cm diep.
Ik hoor graag of je mij kan adviseren.
groet Roos
Hee Roos,
Ik kan jouw situatie natuurlijk niet helemaal goed voor me zien, maar wanneer je zelf denkt dat bij het gebruik van alléén maar MDF platen de kast niet sterk genoeg wordt, zou je deze inderdaad kunnen verstevigen met een soort raamwerk.
Je kunt er natuurlijk ook nog voor kiezen om er een vaste kast van te maken. Dat je deze dus ook bevestigd aan het plafond of/en aan de trap.
Kortom, zorg voor een stevige constructie maar ook dat de kast nergens heen kan.
Succes!
Hey Bert! We zouden graag een tv meubel rondom een sfeerhaard maken.. liefst hangend tegen de muur. Heb je eventueel raad voor ons welke mdf plaat we het best gebruiken en of dit mogelijk is? Bedankt alvast ! Mvg
He Asena,
Ik weet niet of ik je vraag goed begrepen heb, maar het is mogelijk om een tv beugel op een MDF plaat te bevestigen. Zorg er dan wel voor dat de tv beugel op meerdere plaatsen bevestigd wordt aan het MDF. Op deze manier wordt het gewicht verdeelt.
18mm zou voldoende moeten zijn.
Beste, wij zouden graag een keukentafel kopen maar weten niet of MDF slijtvast is en tegen stoten kan. Wat zou u ons aanraden? Graag Uw advies
Hallo Rita,
MDF zelf is meestal niet slijtvast. Bij meubels zit er bijna altijd een toplaag op. Net als bij bijvoorbeeld een aanrechtblad.
En nee, het is helaas ook niet heel erg stootvast. Het zal vast wel tegen een stootje kunnen, maar wanneer je met de hoek van de tafel tegen bijvoorbeeld een muur aan stoot, zal je dit wel direct zien.
Groet,
Bert