In verstek zagen, wat is het en hoe zaag je in verstek?

Home » Blog » In verstek zagen, wat is het en hoe zaag je in verstek?

Wanneer je twee planken of plinten in een hoek van 90 graden tegen elkaar aan wilt leggen, zul je deze eerst in verstek moeten gaan zagen.

Het in verstek zagen houdt in dat je van bijvoorbeeld twee plinten die je tegen elkaar aan wilt zetten in een hoek van 90 graden, je bij beide plinten een hoek afzaagt van 45 graden. Wanneer je de plinten dan tegen elkaar aanzet, ontstaat er een hoek van 90 graden.

Op deze manier kun je bijvoorbeeld je vloer netjes afwerken na het leggen van laminaat.

Maar in verstek zagen, hoe doe je dat nu?

Dat kan op meerdere manieren. En deze manieren zullen we hier onder verder uit gaan leggen door ze één voor één te behandelen. Lees dus snel even verder.

Handmatig in verstek zagen

Verstek zagen met een verstekbak en een kapzaag

De meest voor de hand liggende (en meest simpele) manier om iets in verstek te zagen, is met behulp van een verstekbak en een kapzaag.

Een verstekbak is een U-vormige bak met daarin zaagsneden van (meestal) 45 en 90 graden. De zaag die men hiervoor gebruikt is doorgaans een kapzaag. Door de fijne zaagtanden van de kapzaag is het mogelijk om nette zaagsneden te maken zonder dat het materiaal (te erg) gaat splinteren.

Houd er wel rekening mee dat de verstekbak een stuk hoger moet zijn dan datgene wat je in verstek wilt gaan zagen. En dat een verstekbak na enig gebruik kan slijten waardoor de sleuven in de verstekbak niet meer helemaal zuiver zijn.

Verstek zagen met een verstekzaag

Naast de verstekbak in combinatie met een kapzaag, bestaat er ook nog de verstekzaag. Dit is een zaag met daaraan vast een geleider. Met behulp van de geleider die aan de zaag vast zit, is het mogelijk om deze in verschillende hoeken in te stellen.

In vergelijking met de verstekbak in combinatie met de verstekzaag, is het met de verstekzaag mogelijk om hogere latten te zagen. Ideaal, aangezien veel plinten vaak boven de verstekbak uitkomen.

Meetgereedschap voor het berekenen van hoeken

Wanneer je bijvoorbeeld plinten in een haakse hoek (van 90 graden) in de woonkamer tegen de muur aan wilt hebben, is het een kwestie van twee plinten zagen op 45 graden.

Helaas is een hoek niet altijd honderd procent haaks, waardoor je in een andere hoek zult moeten gaan zagen dan 45 graden. In dit geval kun je gebruik maken van verschillende soorten gereedschap om te hoek op te kunnen meten.

De verstekhaak

De verstekhaak lijkt een beetje op een winkelhaak. Maar in tegenstelling tot de winkelhaak, is de verstekhaak een stuk gereedschap waarmee men hoeken van 45 en 135 graden af kan tekenen.

In principe zou je kunnen zeggen dat een verstekhaak overbodig is wanneer je gewoon gebruik maakt van een verstekbak in combinatie met een verstekzaag.

De zweihaak

Een zweihaak (of ook wel zwaaihaak genoemd) lijkt op een verstekhaak, maar het voordeel van een de zweihaak is dat deze verstelbaar is. Hierdoor is het mogelijk om naast hoeken van 45 graden ook in andere hoeken te kunnen zagen. Of wel het zagen in een vals verstek (lees daar verder meer over in onderaan in dit artikel).

Met een zweihaak kun je dus gemakkelijk niet haakse hoeken opmeten, om vervolgens plinten in een vals verstek te kunnen zagen die mooi aansluiten op de niet haakse hoek.

Naast de gewone zweihaak bestaan er ook zweihaken met een digitaal afleesvenster. Zo kun je op één of twee decimalen achter de komma nauwkeurig de hoek aflezen.

Verstek zagen met een elektrische zaag

Naast het handmatig in verstekzagen bestaat er ook de mogelijkheid om dit met verschillende zaagmachines te doen. Veel soorten zaagmachines zijn vaak uitgerust met de functie om in verstek te kunnen zagen. Ideaal als je veel in (vals) verstek moet zagen.

Verstek zagen met een decoupeerzaag

Naast het handmatig in verstekzagen met een verstekbak in combinatie met een kapzaag, is het natuurlijk ook mogelijk om dit met een elektrische zaag als de decoupeerzaag te doen.

Let op dat dit niet met iedere decoupeerzaag mogelijk is. Maar wanneer dit wel mogelijk is met jouw decoupeerzaag, is het mogelijk om deze te kantelen. Dit is altijd in een hoek van 45 graden, maar soms ook in andere hoeken mogelijk.

Tip: Geen verstekfunctie op je decoupeerzaag? Dan bestaan er ook nog altijd de zogenaamde zaagstations (geleiders). Dit is een soort uitbreiding op je decoupeerzaag om gemakkelijke in verschillende hoeken te kunnen zagen.

Verstek zagen met een cirkelzaag

Net als met een decoupeerzaag is het ook met een cirkelzaag mogelijk om in verstek te kunnen zagen. Hierbij geldt ook weer dat niet iedere cirkelzaag de mogelijkheid biedt om in verstek te kunnen zagen. Check dit dus eerst even.

Verstek zagen met een afkortzaag

Wellicht de gemakkelijkste manier van de drie soorten elektrische zagen die we hier behandelen met betrekking tot het zagen in verstek.

Waarom? Omdat een afkortzaag juist geschikt is om balken, planken, plinten, laminaat, etc. zo precies mogelijk op maat te maken. En bij het in verstek zagen met een afkortzaag is dat niet anders.

Het enige wat hierbij belangrijk is dat het gene wat afkort moet worden op de juiste plek ligt, en dat de zaag gekanteld is in de juiste hoek. Het enige wat dan nog hoeft te gebeuren is de zaag aan te zetten en door het hout heen te halen.

Vals verstek zagen

In verstek is in principe haaks. Dus bijvoorbeeld twee afgezaagde plinten onder een hoek van 45 graden. Wanneer dit geen 45 graden meer is, spreken we van een vals verstek.

Wanneer je bijvoorbeeld een plint wilt plaatsen in een hoek die geen 90 graden is, zul je de plinten onder een andere hoek dan 45 graden moet zagen zodat deze alsnog goed aan kan sluiten tegen te muur. Het zagen hiervan kan niet met een verstekbak en een kapzaag. Je zult dit met een verstekzaag of een andere elektrische zaag moeten doen waarmee je in verstek kunt zagen.

Voorbeeld: De hoek van een muur is 85 graden. Beide plinten die je wilt laten samenkomen zaag je allebei op bijvoorbeeld 42,5 graden (vals verstek).

Verstek zagen zonder verstekbak

In verstek zagen zonder een verstekbak is mogelijk zoals je hierboven gelezen hebt. Maar is het ook mogelijk om in verstek te kunnen zagen zonder de hulpmiddelen die bijvoorbeeld op een decoupeer-, cirkel- en afkortzaag zitten?

Dit is mogelijk door alle de juiste hoeken af te meten en af te tekenen op bijvoorbeeld de plint die je in verstek wilt gaan zagen. Dit vereist wel dat je goed en netjes kunt zagen op de afgetekende zaaglijnen.

Niet onmogelijke maar wel wat lastiger natuurlijk.

Tip: Besluit je om in verstek te gaan zagen zonder ook maar één hulpmiddel. Dan raden we je aan om dit eerst uit te proberen op een stuk afvalhout.

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

5 gedachten over “In verstek zagen, wat is het en hoe zaag je in verstek?”

 1. Hi Bert,

  Net een makita DSP600 invalzaag gekocht. Deze heeft een stand verstek -1 graden en 48 graden. Heb je enig idee wat het nut hiervan is? Ik kan er niets over vinden, behalve dat het mogelijk is.

  Beantwoorden
  • Hier kan ik moeilijk antwoord op geven.

   Wat wil je precies in verstek gaan zagen? Wat heb je gemeten en hoe heb je dit gemeten?

   Om snel en gemakkelijk de hoek op te meten en over te brengen op de afkortzaag, zou je eens naar een zweihaak kunnen kijken.

   Beantwoorden

Plaats een reactie