Zelf je eigen TV meubel maken? Volg dit stappenplan

Home » Blog » Zelf je eigen TV meubel maken? Volg dit stappenplan

Wil jij ook graag een tv meubel maken maar weet je nog niet precies waar je moet beginnen?

Dan ben je hier op de juiste pagina. In dit artikel geven we je namelijk een hoop tips die je goed kunt gebruiken bij het maken van je eigen tv meubel.

Want wat is nou leuker dan in plaats van een tv meubel te kopen, deze zelf één te gaan maken! Naast het feit dat het goedkoper is om een eigen tv meubel te maken, kun je door een tv meubel zelf te maken ook bepalen hoe dat deze er uit komt te zien. Zowel qua vormgeving als afwerking.

Overigens is het helemaal niet zo moeilijk om er zelf een te maken. En het is nog leuk ook om creatief bezig te zijn ;).

In dit artikel bespreken we de modellen van een tv meubel, de soorten hout die je daarvoor kunt gebruiken maar tevens ook waar je een goede bouwtekening kunt vinden voor het maken van een tv meubel. En ik dit laatste kunnen we zeer aanraden. Het scheelt namelijk een hoop tijd..

Tv meubel modellen

Alvorens je een tv meubel wilt gaan maken, is de eerste belangrijkste stap dat je gaat nadenken over het model. Wellicht heb je al een idee van hoe je tv meubel er ongeveer uit moet komen te zien, maar hieronder hebben we een aantal kenmerken van verschillende soorten tv meubels op een rijtje gezet:

 • Breed of smal
 • Met of zonder lades
 • Met of zonder kastjes
 • Staand of hangend aan de muur
 • Met of zonder pootjes

De kenmerken van een tv meubel hangen tevens ook samen met wat je in je tv meubel allemaal kwijt wilt. Te denken aan:

 • DVD’s of Blu-Ray’s
 • Versterkers en digitale tv ontvangers
 • Andere spullen zoals bijvoorbeeld afstandsbedieningen

Ook iets om over na te denken dus alvorens je gaat beginnen met het maken van een tv meubel ;).

Verder kom je tegenwoordig zelfs tv meubels tegen die van fruitkistjes of van (delen) pallets zijn gemaakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er een van gemaakt.

Denk dus even goed na over wat we je hierboven verteld hebben. Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat voor soort tv meubel je wilt gaan maken, is het tijd om de houtsoort uit te gaan kiezen waarmee de tv meubel gaat maken.

Tip: Wanneer je nog niet precies weet wat voor model tv meubel je wilt gaan maken, dan raden we aan om gewoon eens een aantal meubelzaken te bezoeken om inspiratie op te doen. Wellicht kom jij dan wel een model tegen wat jou aanspreekt.

En je zult er ook snel achter komen dat een kant en klare tv meubel vele malen duurder is dan wanneer je er zelf een maakt.

De soorten hout

houtsoorten bouwtekening tv meubelEen tv meubel kun je van verschillende soorten hout maken. En de keuze van het soort hout dat je uiteindelijk gaat kiezen hangt ook weer af van je eigen smaak.

Houd je van een strak tv meubel, dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen om hierbij gebruik te maken van MDF die je vervolgens weer af kunt lakken met een kleur naar keuze waardoor je een strak eindresultaat zult krijgen.

Maar houd je daarentegen bijvoorbeeld helemaal niet van strak maar van een wat robuustere uitstraling, dan zou je kunnen kiezen voor het gebruik van steigerhout, pallet hout of douglas hout, dat van zichzelf er al wat robuuster uitziet.

En houd je van robuust en wil je tegelijk ook snel en simpel een tv meubel in elkaar zetten? Denk dan nog eens aan de fruitkistjes die we hierboven genoemd hebben. Met een aantal fruitkistjes aan elkaar en op elkaar, kun je al een heel leuk maar simpel tv meubel in elkaar zetten.

Tip: Wanneer je hout voor je tv meubel gaat kopen, probeer dan zoveel mogelijk op maat te laten zagen bij bijvoorbeeld de bouwmarkt of houthandelaar.

Afwerking van je tv meubel

De finishing touch!

Wanneer je tv meubel af is kun je er natuurlijk voor kiezen om het gebruikte hout onbehandeld te laten. Dit geeft een echte natuurlijke look.

Maar je kunt er ook voor kiezen om het hout te behandelen met bijvoorbeeld een olie of een beits. Het voordeel van het behandelen van je tv meubel is dat het beter beschermd is tegen vuil en vocht, waardoor je tv meubel langer mooi zal blijven.

En wanneer je tv meubel bijvoorbeeld lades of deurtjes heeft zou je deze af kunnen werken met aluminium of ijzeren handvatten.

Of als je liever niet met aluminium of ijzeren handvatten werkt, kun je altijd nog kiezen voor een houten blokje als handvat.

Kosten van een tv meubel

Je wilt natuurlijk ook even weten wat een tv meubel zelf maken ongeveer gaat kosten.

Hierbij kunnen we alvast mededelen dat dit een heel stuk goedkoper is dan dat wanneer je er een koopt. Dit komt simpelweg door onder andere:

 • De materialen
 • De mensen die hieraan gewerkt hebben
 • Marge voor de verkoper en tussenhandelaren

Maargoed, we gaan er vanuit dat je er zelf een gaat maken.

En afhankelijk van de grootte van je tv meubel zal je wat betreft materiaalkosten niet veel hoger komen dan €40,- tot €80,-* (vanuit gaande dat je steigerhout zult gaan gebruiken).

Nou moeten we zeggen dat €80,- echt nog ruim is. Want als je een beetje goed zoekt, zijn er genoeg houthandelaren waar je wat goedkopere partijen steigerhout kunt kopen.

*Berekeningen zijn gedaan op basis van de materialenlijsten die behoren bij een aantal bouwtekeningen van tv meubelen.

Tv meubel maken met een bouwtekening

Het laatste maar zeker niet onbelangrijk, is dat je nog een goede bouwtekening nodig zult hebben.

Je bent natuurlijk niet verplicht om dit aan de hand te doen van een kant-en-klare bouwtekening, maar het zal je wel een hoop kopzorgen weg kunnen nemen als je nog niet zo vaak iets gemaakt hebt zonder een goede bouwtekening.

Een goede bouwtekening die je zeker zal gaan helpen, is een bouwtekening uit het Freds bouwtekeningen pakket. In dit bouwtekeningen pakket vind je diverse soorten tv meubel bouwtekeningen. Een aantal kenmerken van deze bouwtekeningen:

 • Volledig Nederlands
 • Iedere bouwtekening is compleet
 • Inclusief materialenlijst
 • Bouwtekeningen opgesplitst in verschillende tussenstappen met voldoende aanzichten
 • Maten weergegeven in millimeters (geen Engelse inches dus)
 • Meer dan alleen maar bouwtekeningen van tv meubelen
tv meubel bouwtekeningen
Een greep uit de TV meubel bouwtekeningen

P.s. Het lijkt misschien een hele investering, maar bedenk je wel dat je na de aanschaf van deze bouwtekeningen waarschijnlijk nooit meer op zoek hoeft te gaan naar bouwtekeningen. Een eenmalige investering waar je de rest van je leven plezier van zult hebben.

En via de speciale link hieronder krijg je ook nog eens een paar tientjes extra korting!

SPECIALE KORTINGSLINK VAN FREDS BOUWTEKENINGEN

[kkstarratings]

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

Plaats een reactie