De soorten stopcontacten op een rijtje!

Home » Blog » De soorten stopcontacten op een rijtje!

Een stopcontact. We hebben er allemaal meerdere van in ons huis om onze elektrische apparaten aan te kunnen sluiten op het stroomnet.

Zonder een stopcontact zouden we geen TV kunnen kijken, onze telefoon op kunnen laden, de vriezer draaiende houden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom, tegenwoordig kunnen we niet meer zonder en maken we er dus ook onbewust dagelijks gebruik van.

Een andere benaming voor een stopcontact is een wandcontactdoos of afgekort een WCD. Hoewel deze benaming meestal door elektriciens wordt gebruikt, gebruiken wij in de volksmond meestal gewoon het woord stopcontact.

Daarnaast zijn stopcontacten in verschillende soorten en maten te verkrijgen en is de stopcontact door de jaren heen ook veranderd met extra functies.

In dit artikel heb ik een aantal veel voorkomende stopcontacten voor je op een rijtje gezet zodat je een beetje een idee krijgt van welke soorten er allemaal zijn.

Op zoek naar een stopcontact?
Vind hier alle type stopcontacten – vandaag besteld = morgen in huis >>

Opbouw stopcontact

Eén van de meest voorkomende soorten stopcontacten – met name vroeger – is de opbouw stopcontact.

Dit type stopcontact zit als het ware ‘op de muur’ waarbij ook vaak de leidingen zichtbaar (hoeft niet altijd zo te zijn) op de muur bevestigd zitten.

Waar je dit type stopcontact vroeger en bij de wat oudere bestaande huizen nog ziet, zie je deze tegenwoordig met name terug in schuurtjes, in de garage, op zolder en op andere plaatsen waar het uiterlijk van een stopcontact wat minder belangrijk is.

Inbouw stopcontact

Tegenwoordig worden met name nieuwe huizen vaak voorzien van inbouw stopcontacten. Dit wordt gedaan omdat het er gewoon allemaal net wat strakker uitziet als het stopcontact voor het grootste gedeelte wegvalt in de muur.

Inbouw stopcontacten zijn vaak ook weer onder te verdelen in twee typen:

  • Inbouw en
  • half inbouw stopcontacten.

Afhankelijk van in hoeverre een stopcontact in de muur wegvalt, wordt het een inbouw of half inbouw stopcontact genoemd.

En naast het stopcontact zelf zijn hier in de meeste gevallen ook de leidingen waar de elektrakabels doorheen lopen in de muur ingebouwd.

Stopcontact met of zonder randaarde.

Naast de bruine en de blauwe stroomdraad, is een stopcontact geaard of niet geaard.

tweevoudig stopcontact met randaardeZo’n stopcontact kun je herkennen aan de twee ijzeren klemmetjes boven en onder in een stopcontact. Daarnaast is een stopcontact met randaarde in de regel dieper dan een stopcontact zonder randaarde.

Randaarde zorgt ervoor dat apparaten (voorzien van een stekker met randaarde) in contact komen te staan met de aarde. Wanneer er dan op wat voor manier dan ook het apparaat onder stroom dreigt te komen staan, komt het apparaat niet onder stroom te staan, maar wordt deze stroom afgevoerd via de aardedraad naar de aarde.

Met name wanneer je een stopcontact wilt hebben in de keuken, badkamer of in andere vochtige ruimtes, is het verplicht om een stopcontact te hebben die voorzien is van randaarde.

De kans dat er in deze ruimtes kortsluiting ontstaat door vocht of water is namelijk aanzienlijk groter. En je wilt natuurlijk wel dat je veilig je scheerapparaat of bijvoorbeeld haardroger kunt gebruiken op bijvoorbeeld de badkamer.

Buiten stopcontact

Een buiten stopcontact zegt het eigenlijk al, een stopcontact wat voor buitengebruik gebruikt kan worden. Deze stopcontacten zijn zo gemaakt, dat deze tegen verschillende soorten weersomstandigheden kunnen.

De mate van in hoeverre een stopcontact bestemd is tegen vuil en vocht wordt uitgedrukt in een IP beschermingsgraad, bijvoorbeeld IP-66.

Het eerste getal – de 6 – staat voor stofvrij. De tweede 6 staat in dit geval voor waterbestendig. Maar naast een beschermingsgraad van IP-66, zijn er nog meerdere beschermingsgraden.

Zie hieronder een overzicht van de beschermingsgraden van het eerste getal:

0Niet beschermd
1Beschermd tegen voorwerpen groter dan 50mm
2Beschermd tegen voorwerpen groter dan 12,5mm
3Beschermd tegen voorwerpen groter dan 2,5mm
4Beschermd tegen voorwerpen groter dan 1mm
5Volledige bescherming maar niet volledig stofvrij
6Volledige bescherming, ook stofvrij

En hieronder de beschermingsgraden van het tweede getal:

0Niet beschermd
1Beschermd tegen verticaal vallende druppels
2Beschermd tegen vallende druppels onder een hoek van 15°
3Beschermd tegen besproeiing van 10l/min onder een hoek van -60° tot 60°
4Beschermd tegen besproeiing van 10l/min
5Beschermd tegen besproeiing van 12,5l/min
6Volledig beschermd tegen 100l/min
7Volledig beschermd tegen 30 min. onderdompeling op 1 meter diepte
8Volledig beschermd onder water mits voldoet wordt aan opgegeven omstandigheden
9Beschermd tegen een vochtigheidsgraad van 90%

Deze beschermingsgraad geldt tevens ook voor andere producten dan alleen maar stopcontacten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Lampen
  • Bewakingscamera’s
  • Lasdozen

Met name voor producten die waarschijnlijk in vochtige ruimtes of omgevingen gebruikt gaan worden.

Stopcontact met USB ingang

Gezien we vaak apparaten opladen middels een USB kabel, is ook een stopcontact in combinatie met een USB ingang niet meer weg te denken uit de soorten stopcontacten.

Denk hierbij aan het opladen van:

  • Smartphone
  • Tablet
  • Smartwatch

Het voordeel van zo’n stopcontact is dat je alleen nog maar het USB kabeltje nodig hebt en niet de stekker waar de kabel in moet.

Zeker aangezien er tegenwoordig niet altijd meer standaard een stekker bij geleverd wordt.

Stopcontact met schakelaar en andere combinaties

Er zijn ook stopcontacten met een geïntegreerde wandschakelaar. De wandschakelaar dient meestal als functie om een lamp aan en uit te kunnen zetten.

Dit komt meestal voor als er een stopcontact in de buurt zit van een deur, waar logischerwijs ook vaak een wandschakelaar zit om een lamp aan en uit te kunnen zetten.

Daarnaast zie je dat er vaak ook twee- of meervoudige stopcontacten in de muur zitten. Dit is omdat er op bepaalde plekken in het huis dan meerdere apparaten op één plek aangesloten kunnen worden, zonder dat er gebruikt gemaakt moet worden van een stekkerdoos.

Daarnaast zijn bepaalde wanden en of hoeken in het huis vaak voorzien van nog meer opties en combinaties. Denk hierbij aan coax contactdozen en UTP contactdozen, waar we stuk verder in dit artikel op terug komen.

Hieronder zie je bijvoorbeeld een stopcontact in combinatie met twee schakelaars.

stopcontact met dubbele schakelaar

Kinderbeveiliging op de stopcontacten

Wanneer je kleine kinderen rond hebt lopen, is het belangrijk dat je de stopcontacten in huis waar ze bij kunnen goed beveiligd.

Dit voorkomt dat kinderen speldjes en andere voorwerpen in het stopcontact gaan steken. Je wil namelijk niet hebben

Hierbij is het belangrijk om te weten dat alleen op de fase- en nuldraad stroom kan staan en het dus nodig is om juiste deze af te schermen. Op de aardedraad zelf (indien goed aangesloten) staat nooit stroom.

Andere soorten contactdozen

Naast de traditionele stopcontact met als functie de voorziening van stroom, zijn er ook nog andere soorten contactdozen.

Bij deze contactdozen is het mogelijk om andere soorten stekkers op aan te sluiten. Denk hierbij aan een internetkabel of bijvoorbeeld een tv kabel om tv zenders te kunnen ontvangen.

Zie hieronder een klein overzichtje van een aantal andere soorten contactdozen:

P.S. Wanneer ik er een mis, laat het me dan weten en ik voeg ‘m toe 😉

Coax contactdoos

Op een coax contactdoos kun je een coax kabel op aansluiten. Deze coax contactdoos staat in dat geval in verbinding met bijvoorbeeld de kabel die binnenkomt in de meterkast.

Deze kom je meestal tegen in huizen waar een kabelaansluiting mogelijk is met bijvoorbeeld tv – en internetproviders als Ziggo en Caiway.

Telefoon contactdoos

De telefoon contactdoos wordt steeds minder gebruikt, maar was vroeger het punt waar we de vaste telefoon op aansloten.

Met de komst van ADSL werd deze aansluiting tevens ook gebruikt om gebruik te kunnen maken van het internet. Maar tegenwoordig wordt deze aansluiting steeds minder vaak gebruikt. Dit komt met name door de opkomst van steeds sneller internet via de kabel of glasvezel.

Heb je dus kabelinternet of glasvezelinternet, dan zou je deze telefoon contactdoos in principe gewoon weg kunnen halen.

UTP contactdoos

Met een UTP contactdoos is het mogelijk om een apparaat als een pc, laptop, smart tv of bijvoorbeeld een game console te verbinden met het internet.

In veel gevallen staat deze UTP contactdoos in verbinding met bijvoorbeeld een modem of router waar een internetverbinding op binnen komt.

UTP contactdozen kom je met name veel tegen in kantoren en scholen. Hierop zijn dan vaak meerdere vaste pc’s op het netwerk aangesloten.

Hieronder zie je een voorbeeld van een wandcontactdoos met als eerste de coax ingangen, dan de UTP ingangen gevolgd door twee stopcontacten.

stopcontact coax utp

De stekkerdoos

Naast de stopcontact die altijd bevestigd zit tegen een muur of andere soort achtergrond, is er nog de stekkerdoos.

Een stekkerdoos wordt in eerste instantie gebruikt wanneer er meer apparaten aangesloten moeten worden dan dat er stopcontacten aanwezig zijn. Een stekkerdoos kan dus ook wel gezien worden als een splitter. Je maakt door middel van eens stekkerdoos meerdere aansluitpunten mogelijk.

De stekkerdoos is naast de meerdere aansluitpunten vaak voorzien van een lichtgevende schakelaar. Hiermee is het mogelijk om de stekkerdoos uit te schakelen zonder dat je de stekker van stekkerdoos uit het stopcontact hoeft te halen.

Daarnaast wordt een stekkerdoos ook wel eens gebruikt als verlengkabel, zeker wanneer de kabel die aan de stekkerdoos enige lengte heeft, maar dit is niet de hoofdfunctie.

Let op: Sluit nóóit te veel apparaten op één stekkerdoos aan die veel energie verbruiken.

Wat bijvoorbeeld NIET samen kan:stekkerdoos

  • Oven/magnetron
  • Droger
  • Elektrisch fornuis

Wat bijvoorbeeld WEL samen kan:

  • TV
  • Blu ray speler
  • Laptop
  • Schemerlamp

En verder hebben we nog de kabelhaspel. Dit is een soort stekkerdoos in de vorm van een haspel.

Het voordeel van een kabelhaspel ten opzichte van een gewoon stekkerdoos, is dat hier redelijk lange kabel opzit. Vooral handig als je op een plaats (bijvoorbeeld buiten of tijdens het klussen thuis) tijdelijk stroom nodig hebt.

Let op: Alvorens je een kabelhaspel in gebruik neemt, is het belangrijk dat je deze helemaal afrolt. Het snoer kan namelijk warm worden bij gebruik en dus is het belangrijk dat deze zijn warmte goed kwijt kan. En dat kan alleen als deze helemaal afgerold is.

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

4 gedachten over “De soorten stopcontacten op een rijtje!”

  1. Wij hebben een huurhuis met ‘hoge’ stopcontacten aan de muur (echt tegen het plafond aan). Ze zijn vaak vergezeld door een trekschakelaar voor het licht. De lampen moeten dus altijd aan worden gedaan met een ruk aan het touwtje. Heeft zo’n stopcontact nog een bepaalde naam? En wat voor lampen kan ik daar het beste voor kopen? Omdat het een huurhuis is, zien we het niet zitten om de stopcontacten naar beneden te verbouwen. Ik hoor het graag!

    Beantwoorden
    • Hee Jorien,

      Geen idee of er ook aparte benamingen voor zijn. Ik denk dat het gewoon een regulier stopcontact is.
      En de soort lampen die je het beste kunt gebruiken, moet niet veel uitmaken zoals gewoonlijk. Hoewel ik persoonlijk tegenwoordig (ivm energiebesparing) voor ledlampen kies.

      Beantwoorden
  2. Hallo,

    wij zijn bezig met het aansluiten van een UTP-aansluiting cat 6a. Daar zit alleen ook een extra koperen draadje aan, behalve alle gekleurde draadjes zoals op de plaatjes volgens

    https://www.utp-kabel.nl/blog/hoe-monteer-ik-een-in-opbouwdoos.html

    Daar vraagt iemand onder ‘waar laat ik de aardedraad’ en daar wordt op geantwoord ‘aan het ijzeren huis van de wandcontactdoos’.

    Ik denk dus dat dat laatste koperen draadje aan de wandcontactdoos moet, maar ik zie niet waar dat moet gebeuren bij deze UTP=aansluiting. Heeft u een betere uitleg? Misschien aan de hand van de foto die hier onder ‘utp-contactdoos’ staat?

    Wij zouden er erg mee zijn geholpen!

    Beantwoorden

Plaats een reactie