Steigerhouten meubels zelf maken? Volg mijn stappenplan!

Home » Blog » Steigerhouten meubels zelf maken? Volg mijn stappenplan!

Je bent waarschijnlijk bij dit artikel terecht gekomen omdat je zelf steigerhouten meubels wilt gaan maken.

Dan heb ik goed nieuws voor je, want in dit artikel ga ik je precies uitleggen waar je allemaal rekening mee moet houden als je voor het eerst zelf steigerhouten meubels wilt gaan maken.

Ik leg je namelijk uit wat voor gereedschap je nodig hebt, wat voor soorten steigerhout je hebt en waar je aan goede bouwtekeningen kunt komen.

Een must read dus voor degene die binnenkort aan de slag gaan met zelf maken van steigerhouten meubels.

Bedenk wat je gaat maken

Het eerste waar ik het met je over wil hebben is wat je wilt gaan maken. Wat voor soort steigerhouten meubels wil je graag gaan maken?

 • Zijn dat binnen- of buitenmeubels?
 • Is het een bank of een tafel?
 • Een stoel of salontafel?
 • Een bed of een kast?

En deze vraag stel ik je omdat het goed is om na te denken over wat je precies wilt gaan maken en of het ook wel haalbaar is.

Want wanneer je voor het eerst steigerhouten meubels zelf wilt gaan maken, raad ik je aan om te beginnen met wat makkelijker te maken meubels.

Denk hierbij aan steigerhouten meubels waar minder fijn zaagwerk aan te pas komt. De kans van slagen vergroot je hier door.

En wees gerust. Er zijn genoeg steigerhouten meubels die ook goed te maken zijn door een beginnende hobby klusser. Met name als je gebruik maakt van een goede bouwtekening.

Een tip die ik je dan ook mee wil geven: Kijk gerust eens naar een paar bouwtekeningen van steigerhouten meubels en oordeel zelf of de moeilijkheidsgraad hiervan niet te groot is.

En ik weet zeker dat je een bouwtekening gaat vinden waarvan je denkt, dit moet me gaan lukken!

Waar je goede bouwtekeningen kunt vinden, kom ik overigens verderop in dit artikel nog op terug.

Zorg voor goed gereedschap

Zonder goed gereedschap ben je nergens.

Heb jij ooit een timmerman gezien zonder écht goed gereedschap? Ik namelijk niet.

En daarom is het ook belangrijk dat je beschikt over een goed set gereedschap. En om je beetje op weg te helpen heb ik een overzicht gemaakt van het gereedschap dat je nodig hebt bij het zelf maken van steigerhouten meubels.

Handgereedschap

Een goede set basisgereedschap is onmisbaar bij het klaren van vele klussen. Dus ook bij het zelf maken van steigerhouten meubels.

Hieronder geef ik je een lijstje wat je toch minstens wel nodig hebt voor het maken van steigerhouten meubels:

 • Hamer
 • Rolmaat
 • Winkelhaak
 • Potlood
 • Set schroevendraaiers

Elektrisch gereedschap

En naast het basisgereedschap wat je nodig hebt, kan het handig zijn – met name als je het steigerhout zelf op maat wilt gaat maken – dat je in het bezit bent van wat elektrisch gereedschap.

Hieronder wederom een (kort) lijstje van wat ik je aanraad om in huis te hebben:

 • Cirkelzaag of afkortzaag (of je moet het allemaal op maat laten zagen)
 • Accuschroefmachine met houtboortjes en bitjes (om gaten voor te boren en te schroeven)

Zoals je ziet is dit een kort lijstje. En meer heb je namelijk ook niet nodig.

Wat ik persoonlijk zelf wel een ontzettend handig hulpmiddel vind, is de Bosch IXO. Dit is een kleine handzame maar toch zeer krachtige accuschroevendraaier.

Zelf heb ik hier al behoorlijk wat kleine tot middelgrote klusjes mee geklaard.

De soorten steigerhout

Gezien je op dit artikel terecht bent gekomen om steigerhouten meubels te gaan maken, beperk ik dit artikel ook maar tot steigerhout en geen ander soort hout.

Want naast steigerhout zijn er namelijk ook nog genoeg andere houtsoorten waar je mooie meubels mee kunt maken.

Nieuw steigerhout

Het woord nieuw steigerhout zegt het eigenlijk al zelf. Het is nieuw hout wat nog niet eerder gebruikt is voor het maken van steigerhouten meubelen of andere producten.

Het voordeel van nieuw steigerhout is dat je er strakke meubels mee kunt maken. En wanneer je het toch een andere uitstraling wilt geven, kun je er voor kiezen om het steigerhout te beitsen of in de olie te zetten.

Schilderen kan natuurlijk ook, maar in veel gevallen vind ik dit zelf persoonlijk zonde van de uitstraling die het hout van zichzelf al heeft.

Gebruikt steigerhout

In tegenstelling tot nieuw steigerhout is gebruikt steigerhout wel al eens gebruikt. Gebruikt steigerhout kan

Let op: Er wordt ook wel een ‘gebruikt’ steigerhout te koop aangeboden. Dit hoeft niet altijd echt gebruikt te zijn. Het kan namelijk ook zo zijn dat het zo gemaakt is en opzich maakt dit niet zo veel uit.

Gebruikt steigerhout is in de regel vaak wat duurder dan nieuw steigerhout. Dit komt omdat gebruikt steigerhout niet kant en klaar uit een boom gehaald wordt. Het is namelijk al echt een keer gebruikt, en daar moet wel aan te komen zijn.

Nieuw steigerhout kan daarentegen gewoon uit boomstammen gezaagd worden.

Bewerkt steigerhout

Ik kan natuurlijk oneindig doorgaan over de soorten steigerhout, maar na deze wil ik het hier bij laten.

Bewerkt steigerhout is vaak nieuw steigerhout maar dan is het al bewerkt met een verf, olie of beits.

Deze bewerkte steigerhouten planken zie je vaak terug in de bouwmarkt. Met name steigerhouten planken met een grey wash zie vaak.

Keuze soort steigerhout

De keuze die je maakt wat betreft het soort steigerhout, is natuurlijk heel persoonlijk. Het is maar net waar je van houdt.

Houd je van een strak design, dan zou ik altijd voor nieuw steigerhout gaan. Maar vind je juist het robuuste, stoere en de gebruikte look wat mooier, dan kun je beter voor gebruikt steigerhout gaan.

Let bij steigerhout wel altijd op dat het kan gaan werken (krimpen en uitzetten). Steigerhout is namelijk vurenhout en vurenhout heeft als eigenschap dat het vocht op kan nemen (uitzetten) en vocht kan verliezen (krimpen).

Houd daar altijd rekening mee bij het maken van steigerhouten meubels.

Wat enigszins kan helpen, is dat je het hout laat acclimatiseren in de ruimte van waar de meubels uiteindelijk komen te staan. Hierdoor zorg je ervoor dat de planken kunnen wennen aan de omgevingstemperatuur waardoor het minder hard zal gaan krimpen of uitzetten.

Zorg voor een goede bouwtekening

Naast goed gereedschap is dit misschien wel één van de belangrijkste dingen die je écht nodig hebt:

Een goede bouwtekening!

Je kunt onwijs leuke ideeën hebben voor het maken van steigerhouten meubels, maar zonder een goede bouwtekening gaat dat erg moeilijk worden.

Met een goede bouwtekening ben je echt al halverwege.

Wanneer je niet in het bezit bent van goede bouwtekeningen, zal je deze zelf online nog moeten gaan zoeken. En uit ervaring kan ik je zeggen dat dit niet meevalt.

Het is namelijk best lastig om goede bouwtekeningen online te kunnen vinden die compleet zijn, in het Nederlands zijn, waarvan de maten worden weergegeven in millimeters in plaats van inches en met een materialenlijst.

En dit zijn allemaal belangrijke dingen waaruit een goede bouwtekening op zijn minst toch uit zou moeten bestaan.

Maar gelukkig zijn er wel bouwtekeningen te verkrijgen die aan deze dingen voldoen. En dat zijn de bouwtekeningen uit het Freds Bouwtekeningen pakket.

In dit pakket vind je alleen maar bouwtekeningen die:

 • Altijd compleet zijn;
 • In het Nederlands zijn;
 • Maten weergeven in millimeters;
 • Compleet geleverd worden met een materialen- en zaaglijst

Daarnaast bevat dit pakket niet een paar bouwtekeningen, maar bevat het zelfs duizenden bouwtekeningen.

Denk aan bouwtekeningen voor het maken van steigerhouten meubels als loungebanken, tafels, salontafels, tv meubels, kasten, etc.

Maar naast bouwtekeningen van meubels, vind je in dit pakket ook bouwtekeningen terug van plantenbakken, carports, kippenhokken, schuurtjes en nog veel meer.

Benieuw naar dit bouwtekeningen pakket?

Lees dan mijn persoonlijke review en ervaring van het Freds Bouwtekeningen pakket of ga direct door naar de aanbied van dit pakket door op de knop hieronder te klikken.

Veel succes met maken van de steigerhouten meubels!

FREDS BOUWTEKENINGEN PAKKET

[kkstarratings]

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

Plaats een reactie