De soorten zagen, een introductie

Home » Blog » De soorten zagen, een introductie

soorten zagenBen je op zoek naar informatie over een zaag of wil je weten welke zaag waar voor dient? Lees dan snel verder, want in dit artikel hebben we een aantal verschillende soorten zagen voor je op een rijtje gezet. We hebben ze voor je opgesplitst in de soorten zagen die niet elektrisch zijn (met name het echte handgereedschap zeg maar) en de soorten zagen die wel elektrisch gevoed worden.

Daarnaast hebben we ook meteen even aangegeven waar welke zaag met name voor gebruikt wordt. Wel zo handig om te weten dat je met bijvoorbeeld een ijzerzaag ook andere fijne zaagklusjes kunt uitvoeren.

Soorten handzagen (niet elektrisch)

Handzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Houten plaatmateriaal
  • Houten balken

De handzaag is zo’n beetje de bekendste zaag onder alle zagen. Als men zegt: ‘Gebruik de zaag maar’, dan bedoeld men meestal een handzaag. Tevens een stuk gereedschap wat zeker niet mag missen in het rijtje van het basisgereedschap.

Het zaagblad van de handzaag loopt vanuit het handvat wat smaller af en is flexibel maar toch stug genoeg om er flink wat kracht op uit te kunnen oefenen als je gaat zagen. Als je immers aan het zagen bent kan de zaag namelijk nergens heen omdat deze tussen de zaagsneden zit.

Bij het zagen met een handzaag (en dat geldt eigenlijk voor iedere soort handzaag), is het belangrijk dat je de zaag het werk laat doen. Wat betekend dat je lange zaagbewegingen maakt in het hout door tegelijk een juist druk (niet te hoog) op de zaag uit te oefenen.

IJzerzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • IJzer
  • PVC buizen

Met een ijzerzaag zaag je met name materiaal dat gemaakt is van ijzer. Een ijzerzaag is te herkennen aan de beugel (het frame van de zaag) met daartussen een dun, langwerpig en smal zaagblad. Het zaagblad van een metaalzaag zijn fijn getand en staat onder enige spanning vast in de beugel.

Bij het zagen met een metaalzaag wordt vaak aangeraden om dit in lange bewegingen te doen (zodat je het hele zaagblad gebruikt). Hiermee voorkom je dat het zaagblad te snel slijt waardoor je het te snel zou moeten vervangen. Ook ben je hiermee sneller door het door te zagen materiaal heen.

Verder kun je een ijzerzaag buiten het zagen van ijzer, ook gebruiken om bijvoorbeeld een PVC buis door te zagen. Zeker wat fijner en kleiner materiaal is goed te zagen met een ijzerzaag.

Kapzaag en toffelzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Plinten
  • Lijsten (voor bijvoorbeeld een schilderij)

De kapzaag is een korte, niet zo heel grote rechthoekige zaag.  Het handvat van de kapzaag zit vast aan het einde van het zaagblad in het verlengde van de zaag. De kapzaag heeft zijn naam te danken aan de kap die zich bovenop de zaag bevindt. Vandaar de naam: kapzaag.

De kapzaag wordt meestal gebruikt in combinatie met een verstekbak. Dit is een hulpmiddel om met name plinten in verstek te kunnen zagen. De plint wordt dan in de verstekbak gelegd en

Naast de kapzaag bestaat er ook nog de toffelzaag. Deze heeft ongeveer dezelfde vorm als een kapzaag maar wordt vaak gebruikt voor het wat fijnere zaagwerk. Hierbij kun je onder andere denken aan het zagen van lijsten voor een schilderij of hele kleine plintjes. De zaagsnede van een toffelzaag is dus een stuk kleiner dan die van een kapzaag.

Schrobzaag

schrobzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Materiaal waar je met een andere zaag niet gemakkelijk bijkomt

De schrobzaag is een zaag die iets wegheeft van de vorm van een broodmes. Wanneer men met een andere zaag er niet bijkomt, wordt er vaak de schrobzaag gebruikt.

Verder wordt de schrobzaag tegenwoordig een stuk minder gebruikt dan vroeger. Dit komt omdat er tegenwoordig ook verschillende multitools zijn die de kleine zaagwerkzaamheden ook uit kunnen voeren.

Onze mening is dat het hebben van een schrobzaag juist wel handig kan zijn. Dit omdat deze makkelijk in een gereedschapskist past en omdat je de schrobzaag makkelijk even erbij kunt pakken als er een zaagwerkje uitgevoerd moet worden waar een andere zaag niet bij kan.

Figuurzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Figuren uit dun plaatmateriaal

Met de figuurzaag

Soorten elektrische zagen

Decoupeerzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Verschillende soorten plaatmateriaal (MDF, spaanplaat, OSB, etc.)
  • Niet al te dikke planken en balken (in verband met de reikwijdte van de zaag
  • Laminaat

Met sommige decoupeerzagen (meestal de nieuwere modellen) is het vaak ook mogelijk om in verstek te kunnen zagen.

Afkortzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Balken
  • Laminaat

Een afkortzaag is bedoelt om snel bijvoorbeeld balken, planken, laminaat, etc. door te kunnen zagen. Het woord zegt het eigenlijk ook al een beetje: afkorten. De afkortzaag is daarom dan ook niet geschikt om lange zaagsneden te maken in plaatmateriaal.

Naast het afkorten is een afkortzaag ook zeer geschikt om plinten mee te kunnen zagen. Een afkortzaag kan namelijk ook in verstek zagen door de zaag in een hoek van 45 graden in te stellen. Daarnaast worden er bij veel verschillende soorten afkortzagen gebruik gemaakt van een lasergeleider. Hierdoor kun je heel precies de zaagsnede bepalen waardoor er heel precies gezagen kan worden.

Cirkelzaag

cirkelzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Plaatmateriaal

In tegenstelling tot de afkortzaag is de cirkelzaag juist geschikt voor het maken van lange zaagsneden. De cirkelzaag wordt dan ook met name gebruikt om plaatmateriaal op maat te kunnen zagen. Het maken van de lange zaagsneden gaat het makkelijkste in combinatie met een cirkelzaag geleiderail.

Wanneer je niet de beschikking hebt over een geleiderail, kun je dit ook doen door middel van een lange lat (belangrijk is dat deze recht is) in combinatie met twee lijmklemmen. Je zorgt er dan voor dat je de lat op de juiste positie op het plaatmateriaal klemt en vervolgens de cirkelzaag tegen de lat aan zet (en houdt) en vervolgens de plaat doorzaagt.

Naast de gewone cirkelzaag bestaat er tegenwoordig ook de minicirkelzaag. De minicirkelzaag heeft een kleiner en vaak ook dunner zaagblad waardoor hij onder andere geschikt is om met name kleiner plaatmateriaal mee te kunnen zagen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het op maat zagen van laminaat.

Zaagtafel

Voor o.a. het zagen van:

  • Plaatmateriaal
  • Planken

Net als de cirkelzaag is een zaagtafel uitermate geschikt voor het zagen van groot plaatmateriaal. Het verschil ten opzichte van een cirkelzaag is dat de zaag van een zaagtafel op zijn plaats blijft en dat je het materiaal door de zaag heen haalt.

Elektrische figuurzaag

elektrische figuurzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Figuren uit dun plaatmateriaal

De elektrische figuurzaag heeft dezelfde functie als de gewone figuurzaag

Kettingzaag

kettingzaag

Voor o.a. het zagen van:

  • Boomstammen
  • Dikke takken

Het woord zegt het eigenlijk al: kettingzaag. Dit is een zaag waarbij een ketting met zaagtanden die ronddraait er voor zorgt dat je kunt zagen. Andere woorden voor een kettingzaag zijn motorkettingzaag of motorzaag. Wellicht door het motorgeluid dat de kettingzaag maakt.

Een kettingzaag wordt voornamelijk buiten gebruikt voor het onderhouden van je tuin of het zagen van haard- of kachelhout.

Daarnaast wordt een kettingzaag ook wel eens toegepast bij het zagen van ijsblokken.

Je heb kettingzagen die werken op elektra (zowel bekabeld als met een accu) en je hebt er die op benzine werken. Een kettingzaag die op het netstroom aangesloten wordt, volstaat meestal alleen als je thuis op een vaste plek (of waar je makkelijk elektra aankunt) zaagt. Dus wanneer je bijvoorbeeld veel boomstammen kort wilt zagen of dicht om het huis heen werkt.

Is het wat minder gemakkelijk of zelfs onmogelijk om te zagen met elektra in de buurt, dan volstaat een kettingzaag die op benzine loopt beter. Daarnaast heeft een kettingzaag op benzine het voordeel dat de kabel nooit in de weg zit (en dus ook niet per ongeluk in je zaagketting belandt). Let hier mee op bij een kettingzaag die wel bekabeld is.

Meer soorten zagen

Er zijn vast nog meer verschillende soorten zagen, maar het bovenstaand lijstje dachten we de belangrijkste toch wel besproken te hebben. Wanneer je er toch één of meerder denkt te missen, laat het ons dan even weten in een berichtje onderaan dit artikel en wij zullen deze hieraan toevoegen.

Daarnaast zijn er door de jaren heen steeds nieuwere soorten (met name elektrische) zagen op de markt gekomen en zullen er ook steeds nieuwere soorten bijkomen.

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

1 gedachte over “De soorten zagen, een introductie”

Plaats een reactie