De verschillende soorten boren op een rijtje

Home » Blog » De verschillende soorten boren op een rijtje

soorten boren

Voor iedere klus de juiste boor. Dat is de reden waarom er verschillende soorten boren te verkrijgen zijn. Zo gebruik je voor het boren in hout een andere boor dan dat wanneer je gaat boren in bijvoorbeeld beton. En dat is niet zomaar. Dit heeft onder andere te maken met de hardheid van het materiaal met de functie van de specifieke boor.

In dit artikel zullen we kort in gaan zoomen op de verschillende soorten boren, onderverdeeld in houtboren, boren voor de wat hardere materialen en de universele boor.

Hierin wordt de boor zelf besproken, maar ook hoe je de specifieke boor nu precies kunt herkennen. Soms zijn ze nogal lastig te onderscheiden van elkaar.

Alvorens we verder in gaan zoomen op de verschillende soorten boren, hier onder alvast een overzicht van een aantal verschillende soorten.

verschil houtboor, metaalboor en steen- en betonboorVan links naar rechts:
Metaalboor – Houtboor – Steen-/betonboor
houtboorHoutboor
speedboorSpeedboor
slangenboorSlangenboor
verzinkboorVerzinkboor
metaalboorMetaalboor
steen- en betonboorSteen- en betonboor

Een boor of borenset kopen?

Heb je nog niet de beschikking over de juiste soort boor en wil je dus een specifieke boor kopen of misschien wel een borenset (wat wel aan te raden is)?

Zie hieronder dan een aantal borensets met zowel hout-, metaal- en steenboren.

Verschillende soorten houtboren

De houtboor

We hebben het hier over de traditioneel gevormde houtboor. Te herkennen aan de spiraalvorm, de scherpe naaldvormige punt aan het uiteinde van de boor wat er voor zorgt dat je gemakkelijk je boor kunt centreren op de plek waar je wilt gaan boren…

De houtboor is specifiek ontworpen om te kunnen boren in hout. Gebruik de houtboor dan ook alleen maar om gaten te kunnen boren in verschillende houtsoorten en plaatsoorten. Hierbij kun je denken aan plaatmateriaal als MDF, spaanplaat en hardboard. Maar ook in andere plaatsoorten en houtsoorten kun je boren met een houtboor.

Een houtboor is verkrijgbaar in de maten van ongeveer 3mm tot en met ongeveer 25mm in doorsnee in verschillende lengtematen. Wanneer je een gat wilt boren in hout met een grotere diameter, zul je gebruik moeten maken van speedboor (lees hieronder verder).

Kenmerken van de houtboor op een rijtje:

  • Te herkennen aan: spiraalvormige boor met scherp naaldvormig centreerpunt
  • Voor het boren in: allerlei verschillende houtsoorten en plaatmateriaal
  • Voor het boren van gaten van: enkele millimeters doorsnee tot en met enkele tientallen millimeters doorsnee

Let op: De houtboor wordt snel verward met een metaalboor, steenboor, betonboor of universele boor. Dit komt omdat de vorm van deze boren heel veel op elkaar lijken, maar hebben vaak toch een net wat ander uiterlijk.

De speedboor

Een speedboor gebruik je als je wat grotere gaten in een houten ondergrond wilt maken die je met een gewone houtboor niet kunt maken. De speedboor wordt vaak gebruikt om gaten te maken waar je vervolgens bijvoorbeeld  elektrakabels doorheen wilt trekken.

Net als een gewone houtboor heeft de speedboor ook een spitse punt aan het uiteinde van de boor waardoor je de boor gemakkelijke kunt centreren op de plek waar je in wilt gaan boren.

Speedboren bestaan in de maten van 6mm doorsnee tot en met enkele centimeters doorsnee. Evenals de diameter, varieert ook de lengte van de speedboor. Dit kan variëren van plus minus 100mm tot en met enkele tientallen van centimeters.

Kenmerken van de speedboor op een rijtje:

  • Te herkennen aan: spitse punt en de bredere vleugels
  • Voor het boren in: allerlei verschillende houtsoorten en plaatmateriaal
  • Voor het boren van gaten van: 6mm tot enkele centimeters doorsnee

Tip: Wanneer je bijna door het te boren hout heen bent (dit is zodra de punt van de boor er aan de andere kant of onderkant uitkomt), kun je het beste nu vanaf de andere kant gaan boren. Op deze manier zorg je er voor dat je boorgat er netter uitziet na het boren.

De gatenboor

Voor de echte grote gaten gebruik je een gatenboor. Deze herken je aan een cirkelvormige boor die je op je schroef- of boormachine kunt bevestigen. Een gatenboor wordt ook wel een gatenzaag of doosboor genoemd. De naam doosboor komt vanwege het feit dat er met een gatenboor vaak gaten gezaagd/geboord worden voor wandcontactdozen.

Met een gatenboor is het dus mogelijk om gaten te boren met een behoorlijke grote diameter. We hebben het hier over gaten van meerdere centimeters in doorsnee.

Kenmerken van de gatenboor op een rijtje:

  • Te herkennen aan: cirkelvormige zaag met het midden een houtboor
  • Voor het boren in: allerlei verschillende houtsoorten en plaatmateriaal
  • Voor het boren van gaten van: meerdere centimeters doorsnee

Tip: Wanneer je nog grotere gaten wilt boren dan dat je met een gatenboor kunt boren, kun je het beste gebruik maken van een decoupeerzaag.

De slangenboor

De slangenboor is herkennen aan zijn spiraal. Naast deze spiraal heeft de slangenboor aan het uiteinde van de boor een spitse uiteinde wat een beetje lijkt op het uiteinde van een schroef. Hiermee kun je de boor gemakkelijk centreren op het punt waar je in wilt gaan boren.

De slangenboor is met name geschikt om een diepe gaten te maken. Je kunt hierbij denken aan gaten van bijvoorbeeld 60cm diep. Een diepte die je met een normale houtboor niet zult kunnen bereiken.

Kenmerken van de slangenboor op een rijtje:

  • Te herkennen aan: spiraalvormige boor en het scherpe centreerpunt aan het uiteinde van de boor
  • Voor het boren in: allerlei verschillende houtsoorten
  • Voor het boren van gaten van: ongeveer 6mm tot en met enkele centimeters breed, maar met name ook de diepere gaten.

De verzinkboor

Wanneer je een schroef wilt verzinken in bijvoorbeeld een plaat, kun je met een verzinkboor (ook wel een soevereinboor genoemd) datgene in het hout weg boren waar de kop van je schroef uiteindelijk in wegvalt.

De vorm van de verzinkboor heeft een kleine kegelvormige kop die er voor zorgt het hout wegboord waar de kop van de schroef in weg dient te vallen. De verzinkboor zelf maakt dus geen gaten voor de gehele schroef.

Meestal wordt er eerst met een gewone houtschroef een gat geboord, waarna je vervolgens met de verzinkboor pas aan de slag gaat.

Tevens kun je een verzinkboor meestal ook gebruiken voor andere materialen dan alleen voor hout. Check hiervoor altijd even de verpakking bij de aanschaf van een verzinkboor.

Kenmerken van de verzinkboor op een rijtje:

  • Te herkennen aan: kegelvormige kop
  • Voor het boren in: allerlei verschillende houtsoorten en plaatmateriaal
  • Voor het boren van gaten van: verschillende maten schroefkoppen

Tip: Wanneer je niet de beschikking hebt over een verzinkboor maar toch een schroef netjes wilt verzinken in hout, dan kun je ook met een andere boor ter grootte van de kop van de schroef een klein putje boren waar de kop van de schroef vervolgens in weg valt.

De soorten boren voor de hardere materialen

De metaalboor

De metaalboor lijkt erg veel op een spiraalvormige houtboor, maar is toch echt anders (ook qua uiterlijk) dan een houtboor. De metaalboor is spiraalvormig met een scherpe punt, maar heeft niet zo’n scherpe naaldvormige punt als de spiraalvormige houtboor.

Alvorens je gaat boren in een stuk metaal met een metaalboor, kun je het beste eerst een centreerpunt in het metaal slaan, waar je vervolgens de boor in zet en kunt gaan boren.

Met de metaalboor boor je door verschillende soorten metalen heen. Het ene soort metaal is weer harder dan het andere soort metaal. Wat betreft metaalboren, zijn deze weer verkrijgbaar in verschillende hardheden en kwaliteiten. Let hier op als je metaalboren aan gaat schaffen.

Kenmerken van de metaalboor op een rijtje:

  • Te herkennen aan: spiraalvormige boor met scherpe punt
  • Voor het boren in: verschillende metaalsoorten (afhankelijk van de boorkwaliteit)
  • Voor het boren van gaten van: enkele millimeters doorsnee tot en met enkele tientallen millimeters doorsnee

De steenboor en betonboor

Waarom we de steenboor en betonboor samen behandelen? Dit komt omdat het verschil tussen een steenboor en betonboor minimaal is.

Om te beginnen kun je een steen- en betonboor herkennen aan de stompe beitelvormige punt aan het uiteinde van de boor. Wanneer je dan bijvoorbeeld de klopboorfunctie op je boormachine aanzet kan de stompe beitelvormige punt van de boor dan ook functioneren als een bijtel die het steen of beton weg boort en hakt.

Het verschil tussen een betonboor en een steenboor zit hem in dit geval ook dan ook met name in de hardheid van de beitelvormige punt. Je kunt dus stellen dat je met een betonboor ook prima in steen kunt boren. Andersom ook, maar daar is de boor niet specifiek voor gemaakt.

Kenmerken van de steen- en betonboor op een rijtje:

  • Te herkennen aan: spiraalvormige boor met beitelvormige kop die je aan het uiteinde van de boor ziet zitten
  • Voor het boren in: steen, beton, natuursteen en andere hardere materialen
  • Voor het boren van gaten van:

Eén boor voor meerdere soorten klussen

De universele boor

Het woord universele boor zegt het eigenlijk al. Een boor die je universeel in kunt zetten voor het boren in verschillende soorten materialen. Hierbij kun je denken aan hout, maar ook aan de hardere materialen zoals metaal, steen en beton.

Nu zul je waarschijnlijk denken:

Waarom verschillende soorten boren gebruiken terwijl je ook meerdere boorklussen kunt klaren met maar één boor?

Dit is eigenlijk vrij simpel. De universele boor is een samensmelting van een aantal eigenschappen van de verschillende soorten boren. Hierdoor kun je stellen dat een universele boor niet meer specifiek is voor een bepaald type materiaal waar je in wilt gaan boren.

En wat is er nu beter? Een specifieke boor speciaal ontwikkeld voor dat specifieke type materiaal of een boor waar maar enkele eigenschappen inzitten van een

Wij raden dan ook het volgende aan:

Boor je ze nu en dan eens?: Ga gerust voor een universele boor

Boor je vaak en ook nog eens intensief?: Ga dan voor een specifieke boor die geschikt is voor dat materiaal waar je in wilt gaan boren.

Kenmerken van de universele boor op een rijtje:

  • Te herkennen aan: spiraalvormige boor
  • Voor het boren in: hout, metaal, steen en andere soorten materialen waar je met andere spiraalboren ook in kunt boren
  • Voor het boren van gaten van: enkele millimeters doorsnee tot en met enkele tientallen millimeters doorsnee

Verschil houtboor, metaalboor en steen- en betonboor

Een houtboor, metaalboor en een steen- en betonboor. Allemaal boren die erg veel op elkaar lijken qua vorm, maar toch verschillend zijn.

Op de afbeelding hieronder zie je deze boren op een rijtje staan en deze boren onderscheiden zich met name door de kop van de boor.

verschil houtboor, metaalboor en steen- en betonboor

Links: Metaalboor. Te herkennen aan de spits kop (zonder spitse centreerpunt zoals bij de houtboor.

Midden: Houtboor. Te herkennen aan de spitse pin op de kop van de boor die dient als centreerpunt.

Rechts: Steen-/betonboor. Te herkennen aan de stompe beitelpunt, die soms ook een andere kleur heeft in vergelijking met de rest van de boor.

Hopelijk ben je door dit artikel over de verschillende soorten boren wat wijzer geworden over:

  • Welke verschillende soorten boren er zijn
  • Hoe je de verschillen kunt herkennen van de soorten boren

En wanneer je nog belangrijke soorten boren mist in dit artikel, laat het me dan even weten door hier onder te reageren.

Veel succes met boren!

Op zoek naar een borenset?

 

De meest betaalbare boorset
Geleverd met extra sterke HSS-TiN metaalboren
Complete boorset met diverse extra's
Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

7 gedachten over “De verschillende soorten boren op een rijtje”

  1. Bedankt voor deze heldere informatie! Precies wat ik zocht, nu ik rustig in mijn eentje aan het werk ben gegaan met van alles (waterpas binnen handbereik). Zat me bijvoorbeeld inderdaad af te vragen of het wel goed voor de betonboor was om ermee in steen te boren. Door dit soort informatie neemt je durf toe.

    Beantwoorden
  2. Ik klus veel en intensief en graag met hout. Van houtboren zie ik geen enkel voordeel, hooguit de eerste mm heb je een fijne snede, maar verder boren ze langzaam, lossen ze slecht en de onderkant van het gat wordt lelijk als je er niet een extra stuk hout onder klemt. Mijn voorkeur is een cobalt HSS boor voor hout.

    Beantwoorden
    • Hallo Fons,
      Bedankt voor je reactie.

      Wat betreft de onderkant van het gat heb je gelijk in en daar helpt een stuk (afval)hout er onder klemmen bij.
      Denk dat een gewone houtboor volstaat voor de meeste klussers onder ons.

      Heb zelf geen ervaring met Cobalt HSS boren, maar geloof meteen dat zo’n boor een beter resultaat kan geven.

      Beantwoorden
  3. Goedemiddag.
    Ik heb het onzinnige idee om een gat in een lage kunststof tafel te boren tbv een parasol+ voet bij buitenzitje.

    Moet ik dat met een specifieke boor doen?

    Beantwoorden
    • He Edwin,

      Dit kun je het beste doen met een wat fijner boortje. Met een ijzerboortje moet dat gewoon lukken.
      Probeer bij het boren niet te veel druk uit te oefenen op de boor maar laat de boor zelf zijn werk doen. Anders bestaat dat kans dat je tafeltje misschien scheurt op dat punt.

      Beantwoorden

Plaats een reactie