Graag een radiatorombouw maken? Dit kun je prima zelf doen.
Het klinkt namelijk lastiger dan het is, maar met de juiste voorbereiding, goed materiaal en een goede bouwtekening kun je vandaag nog beginnen met het maken van zo’n ombouw.
En op deze pagina leg ik het je graag uit.
Want je kunt er namelijk voor kiezen om een kant en klare radiatorombouw op maat te maken of er zelf één te maken.
Lees alles dus even goed door zodat je goed bereid kunt beginnen.
Inhoud
Een radiatorombouw maken
De meeste mensen willen een radiatorombouw maken omdat ze het aanzicht van hun radiator niet mooi vinden of uit het zicht willen hebben.
Dit is best begrijpelijk. Veel radiatoren – met name die in de wat oudere huizen zitten – zitten er niet echt om mooi te zijn.
En op zich is dat ook wel logisch. Een radiator zit er namelijk voor om warmte af te geven. Maar tegenwoordig vinden we het interieur van een huis steeds belangrijker, en daar past een lelijke opvallende radiator niet echt bij. Daarom zijn er tegenwoordig steeds meer radiatoren te vinden waarbij rekening is gehouden met het design. Zogeheten design radiatoren. Voor oudere radiatoren is een radiatorombouw een perfecte oplossing.
Radiatorombouw van de bouwmarkt
Een radiatorombouw van de bouwmarkt is in principe al kant en klaar.
Het enige wat je nog hoeft te doen is de ombouw op maat te maken voor jouw eigen radiator.
Je bent dan wel gebonden aan een aantal standaard designs. Heel veel keuzevrijheid heb je dus niet.
Bouwmarkten als de Praxis, Gamma en Karwei verkopen radiatorombouw pakketten. Maar je kunt deze natuurlijk ook gewoon online bestellen bij bijvoorbeeld een Bol.com.
Radiatorombouw zelf maken
Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf zo’n radiatorombouw te gaan maken.
En wanneer je een beetje handig bent en een goede bouwtekening ter beschikking hebt, hoeft dat helemaal niet zo heel moeilijk te zijn.
Het materiaal
Een radiatorombouw wordt meestal gemaakt van MDF. Maar het is ook mogelijk om een ombouw van een andere houtsoort te maken.
Denk hierbij aan een ombouw van steigerhout (als je van robuust houdt) of van bijvoorbeeld multiplex, vurenhout of grenenhout.
Radiatorombouw van MDF
MDF is een prima materiaal om zo’n radiatorombouw te gaan maken. MDF is namelijk plaatmateriaal wat bestaat uit samengeperste houtvezels.
Deze zijn onder hoge druk samengeperst in de vorm van een plaat en is behoorlijk sterk. Zeker voor een radiatorombouw – waar normaliter gesproken geen zware spullen omstaan – is het uiterst geschikt.
Radiatorombouw van ander materiaal
Wanneer je liever niet kiest voor MDF, zijn er ook nog genoeg andere houtsoorten waar je een radiatorombouw mee kunt maken.
Je dient hier overigens wel rekeningen te houden met het feit dat het hout wat je wilt gaan gebruiken ook echt goed droog is.
Wanneer het hout – zoals bijvoorbeeld steigerhout – nog vocht bevat en je gaat er direct een ombouw van maken, kan het naderhand nog redelijk krimpen.
Een ander materiaal wat je zou kunnen gebruiken is bijvoorbeeld multiplex. Maar ook vuren- en grenenhout zijn prima houtsoorten om een radiatorombouw van te kunnen maken.
Radiatorombouw op maat
Een radiatorombouw dien je altijd op maat te maken.
Ook die kant en klare pakketten die je bij de bouwmarkt kunt kopen zal je alsnog op maat moeten maken.
Het is daarom belangrijk dat je alles goed opmeet. Zeker als je een radiator hebt die tussen twee muren inzit en je radiatorombouw van muur tot muur wil laten lopen is goed meten erg belangrijk.
Vertrouw daarom ook niet op één keer meten, maar meet gewoon voor de zekerheid een paar keer. Desnoods laat je ook iemand anders een keer alles nameten.
Op deze manier kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
Het zou namelijk jammer zijn als je radiatorombouw te groot of juist te klein is omdat je ernaast gemeten hebt.
De afwerking
Wanneer je er voor kiest om je radiatorombouw van bijvoorbeeld MDF te maken, is het natuurlijk mooier om deze ook netjes af te werken.
En met afwerken bedoel ik een kleurtje geven.
Onbewerkt MDF heeft namelijk een lichtbruine kleur van zichzelf en ik kan me voorstellen dat dit niet bij je interieur past.
Maar alvorens je de radiatorombouw een kleurtje gaat geven, is het belangrijk om deze eerst in de grondverf te zetten. MDF heeft namelijk nogal een zuigende functie als het om lak en verf gaat.
Ik raad je tevens ook aan om twee lagen grondverf aan te brengen en het beste doe je dat op de volgende manier:
- In de grondverf zetten
- Opschuren
- Nog een laag grondverf aanbrengen
- Opnieuw opschuren
Wanneer je dit gedaan hebt, kun je de radiatorombouw met de gewenste lak aflakken.
Een radiatorombouw en warmteverlies
Zorgt een radiatorombouw voor warmteverlies?
Een vraag waarop de antwoorden verdeeld zijn.
De één zegt dat een radiatorombouw met warmteverlies te voorkomen is, terwijl het merendeel zegt dat je altijd wel iets van warmteverlies hebt.
En bij die laatste sluit ik me bij aan. Een radiatorombouw zorgt dus voor warmteverlies.
De warmte wordt namelijk tegengehouden door iets waar er voor gezet wordt.
Maar wanneer je toch heel graag een radiatorombouw wilt en het warmteverlies zoveel als mogelijk wilt beperken, kun je rekening houden met het volgende:
- Zorg ervoor dat je de ombouw zeker niet volledig dichtmaakt maar dat je voldoende openingen in zowel de voorkant – en als het mogelijk is – aan de bovenkant hebt
- Zorg ervoor dat er een goede luchtstroom mogelijk is. Daarmee bedoel ik dat de radiator aan de onderkant koude lucht aan kan om vervolgens aan de bovenkant warme lucht af te kunnen geven
Radiatorombouw kopen?
Zie je het allemaal toch niet zo zitten om zelf een radiatorombouw te maken – wat toch vaak een stuk goedkoper is dan een kant-en-klaar pakket, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een radiatorombouw te kopen.
Zoals ik je in het begin al vertelde, zijn deze bij de meest bekende bouwmarkten te koop en kun je er natuurlijk ook gewoon één online bestellen.
Radiatorombouw bouwtekening
Wanneer je besloten hebt om zelf een radiatorombouw te gaan maken, mag een goede bouwtekening natuurlijk niet ontbreken.
Natuurlijk kun je er voor kiezen om een radiatorombouw te gaan maken zonder bouwtekeningen, maar ik kan je vertellen dat dit erg veel tijd en wellicht ook wel meer geld kan gaan kosten.
Een foutje is namelijk snel gemaakt.
Maar nu is jouw vraag natuurlijk: ‘Waar vind je dan zo’n bouwtekening?’
En mijn antwoord daarop is vrij simpel en kort: In het Freds bouwtekeningen pakket.
Dit is namelijk een pakket boordevol – ‘lees: duizenden’ – bouwtekeningen, waaronder ook bouwtekeningen om een radiatorombouw mee te kunnen maken.
Voordeel van de bouwtekeningen die je kunt vinden in het Freds bouwtekeningen pakket, is dat je er ombouwen vindt van allerlei verschillende afmetingen.
Zie hieronder een paar voorbeelden van wat je er mee kunt maken.
En bijkomend voordeel is dat alle bouwtekeningen inclusief zaaglijsten zijn, waardoor je precies weet wat je van elk nodig hebt. Denk hierbij aan de voor-, zij- en boven panelen.
Daarnaast vind je hier nog véél meer bouwtekeningen waardoor je wellicht nooit meer op zoek hoeft naar bouwtekeningen.
Mijn eigen ervaring met dit pakket lees je hier, maar je kunt natuurlijk ook gewoon even een kijkje nemen op de pagina van bouwtekeningen pakket zelf.