Een overkapping maken is niet iets wat je zomaar even doet. Het vergt namelijk een goede voorbereiding.
Wanneer je namelijk niet in het bezit bent van een goede bouwtekening voor het maken van overkapping, kan ik je nu al zeggen dat de slagingskans van je overkapping erg klein is.
De constructie van een overkapping is namelijk erg belangrijk. Het moet namelijk wel veilig genoeg zijn om er onder te kunnen zitten en tegen verschillende soorten weersomstandigheden kunnen.
Veiligheid is bij het maken een overkapping dus erg belangrijk!
In dit artikel wil ik je dan ook gaan uitleggen waar je allemaal rekening mee moet houden bij het maken van overkapping en hoe je aan degelijke en duidelijke bouwtekeningen kunt komen waarvan je weet dat de constructie gewoon goed is.
Inhoud
Waarom een overkapping maken?
Een overkapping in je tuin is natuurlijk erg gaaf. Maar het brengt ook een hoop voordelen met zich mee.
Zo heb je in de zomer geen parasol, partytent of pergola meer nodig. Met een overkapping in je tuin zit je namelijk het hele jaar door al uit de zon en ook nog eens droog.
Een overkapping zet je één keer neer waarna je er vaak vlot 20 jaar of langer plezier van kunt hebben.
En wanneer je je overkapping ook nog redelijk dicht kunt maken met bijvoorbeeld zeilen, er een warmte heater in plaatst, is het goed mogelijk om al vroeg of laat in het jaar te kunnen genieten van je overkapping.
Daarnaast geeft een overkapping vaak ook een stuk meer privacy in je eigen tuin. Zeker als je buren hebt die normaal gesproken gemakkelijk je tuin in kunnen gluren kunnen dat dan niet meer.
Stappenplan voor het maken van een overkapping
Het maken van een overkapping vergt – zoals ik je in de intro al vertelde – een goede voorbereiding. Een overkapping maak je niet zomaar even. Deze maak je met de veronderstelling dat die een flink aantal jaren blijft staan.
Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over de soort overkapping die je wilt, waar dat deze komt te staan, hoe je deze bevestigd en of er misschien in jouw geval een vergunning nodig is?
Ik zou zeggen lees mijn stappenplan vóór dat je aan de slag gaat. De meest belangrijke dingen heb ik hierin opgenomen.
Soorten overkappingen
Overkapping heb je in allerlei soorten en maten. En wat dus belangrijk om als eerste te weten, is wat voor soort overkapping je wilt gaan maken.
Dit kan een overkapping met een plat, schuin of zadeldak zijn, maar
Plat dak: Een overkapping met een plat dak zegt het eigenlijk al. Dit is een overkapping waarvan het dak plat is, oftewel waterpas.
Tip: Zorg er voor dat als je een overkapping met een plat dak wilt gaan maken, dat het wel een paar centimeter schuin afloopt. Op deze manier voorkom je dat als het regent, het water niet op het dak van de overkapping blijft liggen maar dat het er vanaf loopt.
Schuin dak: Een overkapping met een schuin dak loopt vaak van de achterkant van de overkapping naar de voorkant van de overkapping schuin af naar beneden.
Het voordeel hiervan is dat er nooit water op blijft liggen. Het kan wel wenselijk zijn om de overkapping met een schuin dak te voorzien van een regengoot.
Zadeldak: Een zadeldak is een dak dat van twee kanten schuin afloopt. Van zowel links als rechts loopt het schuin naar beneden.
Dit is een wat minder voorkomende soort overkapping en naar mijn eigen mening ook wat minder dan een overkapping met een plat of schuin dak.
Vergunningsvrije overkapping
Niks is zo vervelend als je na het maken van een overkapping er achter komt dat je eigenlijk een vergunning nodig had.
Gelukkig is het zo dat je voor de meeste overkappingen geen vergunning nodig hebt, mits je aan de voorwaarden voldoet.
De voorwaarden van het bouwen van een vergunningsvrije overkapping heb ik hieronder even voor je op een rijtje gezet.
Let op: Dit zijn de voorwaarden voor een aanbouw en/of uitbouw van je woning. Deze worden vaak ook gebruikt bij overkappingen.
Wanneer je honderd procent zeker wilt zijn van je zaak, raad ik je aan om gewoon contact op te nemen met je gemeente.
Een overkapping tot 2,5 meter groot
- Mag maximaal 4 meter hoog mag zijn
- Mag maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping van je huis uit mag komen
- De overkapping mag niet hoger zijn dan de woning waar het tegenaan komt
Een overkapping buiten de 2,5 meter
- Mag maximaal 3 meter hoog zijn
- De totale oppervlakte mag niet meer zijn dan 30m2
- Het gebied dat 1 meter van je buren af ligt, mag voor maximaal 10m2 overkapt zijn
Bepaal de plaats van waar de overkapping komt
De eerste stap alvorens je aan de slag gaat met het maken van de overkapping, is dat je bepaald waar dat deze komt te staan.
Dit bepaald namelijk ook mee wat voor soort overkapping het gaat worden.
Zo heb je overkappingen die tegen een schuurtje aangemaakt worden, een verlengde zijn van bijvoorbeeld een tuinhuisje, je huis zelf of misschien staat te overkapping wel helemaal los in je tuin.
Wanneer je dit weet – en ik ga er wel een beetje van uit dat je hier over nagedacht hebt – kun je eigenlijk pas verder.
Een overkapping die in zijn geheel los staat, heeft eigenlijk altijd vier of meer (afhankelijk van de grootte van de overkapping) staanders nodig. En dit terwijl je met een overkapping die tegen je huis aan komt misschien maar twee staanders nodig heeft.
Het is goed om vanaf dit punt een soort van schets te maken van je denkt dat de overkapping er uit moet komen te zien.
De ondergrond van de overkapping
Een overkapping dient altijd goed bevestigd te worden. De ondergrond hiervan speelt dus een belangrijke rol. Zeker wanneer de overkapping in zijn geheel los staat van bijvoorbeeld een muur of schuurtje.
Om de palen van de overkapping goed aan de grond te kunnen bevestigen, wordt er gebruik gemaakt van betonpoeren. Dit zijn een soort van brede betonnen palen die in de grond geplaatst worden.
Op deze betonnen palen zit een schroefdraadeinde waarop de palen van je overkapping op geschroefd worden. Op deze manier verzeker je ervan dat de overkapping goed verankerd wordt.
Een beetje overkapping moet op zijn minst bestemd zijn tegen weeralarmen met code oranje en rood. Op zich ook niet zo vreemd. Je wilt namelijk ook niet dat je overkapping zomaar bij een flinke storm om dreigt te waaien.
Zorg er dus voor dat je overkapping op een juiste en stevige manier aan de ondergrond wordt vastgemaakt.
Bepaal de houtsoort van je overkapping
Een zelfgemaakte overkapping wordt in veel gevallen van hout gemaakt. Maar ik wil je alvast vertellen dat het hout niets moet zijn waarop je gaat besparen.
Hiermee wil ik niet zeggen dat je meteen de duurste houtsoort moet gaan pakken, maar het hout wat je gaat gebruiken dient wel van een degelijke kwaliteit te zijn. Je gaat er immers een flinke constructie van maken die wel stevig genoeg moet zijn.
Hieronder beschrijf ik een aantal veel gebruikte soorten hout dat gebruikt wordt voor het maken van overkappingen.
Douglas hout: Dit is een houtsoort die vaak gebruikt wordt voor het maken van overkappingen. De voornaamste reden hiervoor is dat het simpelweg de beste prijs- en kwaliteitsverhouding heeft.
Douglas hout heeft namelijk onbehandeld al een behoorlijke duurzaamheid en hoeft in principe dus niet geïmpregneerd te worden. Dit komt omdat het van zichzelf al een behoorlijke hoeveelheid aan hars in zich heeft wat onder andere houtrot tegengaat.
Geïmpregneerd grenen: Naast het feit dat douglas hout veel gebruikt wordt is het natuurlijk ook mogelijk met geïmpregneerd grenen hout.
Grenen is vaak iets goedkoper dan douglas hout, hoewel dit niet altijd heel veel scheelt aangezien grenen wel geïmpregneerd dient te worden alvorens het buiten gebruikt kan worden.
Hardhout: Een andere optie, maar wel relatief dure optie is om je overkapping te maken van hardhout. Hardhout heeft als voordeel dat het gewoon kwalitatief boven alle andere houtsoorten uitsteekt.
Het enige nadeel is dat de prijs dan vaak ook een stuk omhoog gaat. Maar wanneer je liever nu wat meer investeert, zal je dit op de lange termijn ook wel terugverdienen.
Overigens is het natuurlijk ook altijd mogelijk om verschillende houtsoorten in één overkapping te gebruiken. Het is maar net waar je van houdt.
Behandeling van het hout
Afhankelijk van de houtsoort die je gekozen hebt, dient het hout nog bewerkt te worden of niet.
Het bewerken van het hout kan in sommige gevallen de levensduur van je overkapping met vele jaren verlengen.
Dit kan een beits, olie of misschien wel verf zijn. Daarnaast kun je er voor kiezen om het hout te bewerken voordat je de overkapping maakt of nadat deze al staat.
Het voordeel van het hout bewerken voordat de overkapping staat, is dat je de balken en planken op bijvoorbeeld schragen kunt leggen en zo overal nog makkelijk bij kunt.
Maar ook het behandelen van de overkapping als deze al staat kan zo zijn voordelen hebben. Zo hoef je geen balk of plank meer aan te raken om deze te behandelen. Dit kan in principe al nadat een gedeelte al gezet is.
Het kan tevens door de jaren heen nooit geen kwaad om je overkapping af en toe eens te voorzien van een nieuwe laag olie of beits. Dit verlengt alleen maar de levensduur.
Het dak van je overkapping
Naast de stevigheid van de constructie van je overkapping, is het dag misschien wel één van de eerst volgende belangrijke dingen.
Je wilt natuurlijk wanneer het regent wel droog kunnen zitten onder je overkapping. En dan is het belangrijk dat het dak natuurlijk wel waterdicht is.
Wanneer je wilt dat het dak ook waterdicht moet worden – wat ik eigenlijk wel vanuit ga – kies dan voor bijvoorbeeld (bewerkte) houten planken die je over elkaar heen ligt of bijvoorbeeld dakleer is ook een optie.
Zelfs dakpannen kom je wel eens tegen bij overkappingen, hoewel mijn persoonlijke voorkeur hier niet naar uit zou gaan valt dat ook onder de mogelijkheden. Houd bij een dak van dakpannen wel rekening met het extra gewicht dat op je balken komt te staan.
Je zult in dat geval moeten kiezen voor een nog stevigere constructie. Denk hierbij aan onder andere dikkere balken, grotere betonpoeren, stevigere bevestiging, etc.
Vloer van de overkapping
Al nagedacht over wat voor vloer je onder de overkapping wilt hebben?
Het kan natuurlijk zo zijn dat er al een vloer ligt van bijvoorbeeld tegels omdat je overkapping tegen de achterkant van je huis aan komt, maar wanneer je nog geen vloer hebt is dit iets om niet te vergeten.
Zo kun je kiezen voor een stenen ondergrond. Maar om de overkapping door te laten trekken naar de vloer, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een houten vlonder. Hierdoor wordt het zeg maar één geheel.
Natuurlijk zijn er ook nog andere opties als rubberen tegels of een nep grasmat, de keuze is helemaal aan jou. Zorg er wel voor dat je een degelijke ondergrond hebt.
Aanvullende tips voor het maken van een overkapping
Nu je weet hoe je het maken van een overkapping aan moet pakken kun je in principe al vooruit. Toch wil ik je nog een aantal handige tips meegeven die het allemaal wat makkelijker kunnen maken.
Veiligheid gaat voorop
Zorg ten allen tijde dat je veilig werkt. En hiermee bedoel ik dat je altijd je eigen veiligheid voorop stelt.
- Lukt iets niet alleen? Doe het dan met z’n tweeën of meerderen
- Iets van gereedschap nodig maar heb je niet het juiste in huis? Ga het dan niet proberen met gereedschap waarvoor het niet bedoeld is, maar zorg dat je juiste gereedschap als nog in huis haalt.
- Haal na het gebruik van elektrisch gereedschap altijd de stekker uit het stopcontact of zorg er voor dat er een veiligheidsknop op zit. Echt waar, dit kan ongelukken voorkomen.
- Wanneer je de hoogte in gaat, zorg er dan voor dat je een goede trap of ladder gebruikt die stevig. Zorg er ook voor dat je de trap of ladder om een stevige en vlakke ondergrond zet en niet bijvoorbeeld in los zand of op een gazon.
Gebruik goed gereedschap
Wanneer je zelf een overkapping gaat maken, is het eigenlijk vanzelfsprekend dat je de beschikking hebt tot een goede set basisgereedschap.
Denk hierbij aan het volgende soort gereedschap:
- Potlood
- Rolmaat
- Waterpas
- Winkelhaak
Eigenlijk allemaal handgereedschap waarmee je goed kunt meten en markeringen ook haaks kunt zetten.
Maar ook elektrisch gereedschap als een accuboormachine en een cirkelzaag of een afkortzaag mogen niet ontbreken.
Natuurlijk kun je er ook voor zorgen – als je alles van te voren goed hebt uitgemeten – om de balken en planken bij de houthandelaar waar je alles koopt, op maat te laten zagen.
Dat kan een hoop werk schelen en dan weet je ook zeker dat alles netjes recht gezagen wordt.
Werk niet alleen
Een overkapping maak je het beste niet alleen, maar liever met z’n tweeën en soms zelfs met z’n drieën. Dit werkt niet alleen veel sneller en makkelijker, maar is tevens ook een stuk veiliger.
Je werkt namelijk met lange en wellicht zware balken. En deze til je niet zomaar even alleen op. En al helemaal niet als deze bevestigd moeten worden. Dan is het makkelijk als je wat extra handjes hebt.
Meten = weten, dubbelcheck = zeker weten
Zorg ervoor dat je alles goed meet en dit ook nogmaals controleert. Het zou namelijk zonde zijn als je bijvoorbeeld bepaalde balken net te kort hebt afgezaagd.
Dit is materiaalverspilling en daarbij kost het je wel weer een extra balk. Controleer dus liever een keer extra.
Bouwtekening voor het maken van een overkapping
Zoals ik je in het begin van dit artikel al vertelde, mag een goede en duidelijk bouwtekening niet ontbreken bij het maken van een overkapping.
Wanneer je zonder bouwtekening aan de slag zou gaan, kan ik je nu al vertellen dat je uiteindelijk meer geld kwijt zal zijn. Mijn advies is dan ook om een kleine investering te doen in een goede bouwtekening voor je overkapping.
Je gaat dit zeker terugverdienen.
En zo’n bouwtekening van een overkapping kun je vinden in het Freds Bouwtekening pakket. Dit is een pakket met duizenden bouwtekening waaronder ook bouwtekeningen van overkappingen.
Zie hieronder een paar voorbeelden van overkapping die je er mee kunt maken.
Daarnaast zijn alle bouwtekeningen in het Nederlands, worden alle maten weergegeven in millimeters en zit er altijd een zaaglijst bij. Met de zaaglijst weet je altijd precies wat en hoeveel je nodig hebt.
En dat scheelt weer in de portemonnee!
Wanneer je meer wilt weten over dit bouwtekeningen pakket, kun je altijd even mijn eigen ervaringen hiermee lezen.
Of neem gewoon even een kijkje op de pagina van het Freds Bouwtekening pakket, waar ze het nu ook aanbieden met een flinke korting.