Kliko ombouw maken? – Lees dan mijn tips!

Home » Blog » Kliko ombouw maken? – Lees dan mijn tips!

Graag zelf een kliko ombouw maken voor om je vuilcontainers? Dan ben je hier op de juiste pagina belandt!

Bijna iedereen heeft wel twee van die grote bakken voor of achter het huis staan waar het huisvuil in gaat.

Maar echt mooi zijn ze natuurlijk niet. Zeker niet als je een kleine tuin hebt waarbij je in de zomer continu tegen die kliko’s aan zit te kijken. Daarom kiezen veel mensen voor een kliko ombouw. Op deze manier staan de containers niet zo in het zicht.

Je kunt er voor kiezen om deze te kopen bij een bouwmarkt, maar het nadeel is natuurlijk dat deze vaak erg prijzig zijn in tegenstelling voor wat je er voor krijgt.

Een goedkoper alternatief voor een kant en klare kliko ombouw, is dat je er zelf een gaat maken. En zo moeilijk hoeft dat allemaal niet te zijn.

In dit artikel geef ik je een aantal tips waar je rekening mee moet houden bij het maken van een kliko ombouw. Tevens laat ik je ook zien waar je aan een goede bouwtekening kunt komen voor het maken van zo’n container ombouw.

Kliko ombouw maken

kliko ombouw 1 containerZoals ik net al vertelde, is het zelf maken van een container ombouw een stuk goedkoper dan dat je er een kant en klaar gaat kopen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Maar alvorens je een kliko ombouw gaat maken, raad ik je wel aan om de volgende stappen goed op te volgen.

Op deze manier kom niet voor verrassingen te staan bij het maken van je kliko ombouw. Het zou natuurlijk jammer zijn als je erachter komt dat je kliko’s net niet in je container ombouw passen.

Tip #1 Afmetingen van een kliko bepalen

Kliko’s heb je tegenwoordig in verschillende soorten en maten. En alvorens je ook maar denkt aan het maken van een kliko ombouw, is het goed om te weten welke maat jouw kliko’s hebben.

Afhankelijk van de gemeente waarin je woont zijn er verschillende soorten maten kliko’s. Zo hebben ze in de geente waarin ik zelf woon, kliko’s van maximaal 140 liter.

Maar er zijn ook nog steeds gemeentes waarin ze kliko’s hebben van 240 liter. Deze zijn even hoog als de 140 liter kliko maar zijn dan wat breder en dieper.

Kliko 140 liter:

  • Breedte: 505mm maximaal
  • Diepte: 555mm maximaal
  • Hoogte: 1100mm maximaal

Kliko 240 liter:

  • Breedte: 580mm +/- 5mm
  • Diepte: 740mm maximaal
  • Hoogte: 1100mm maximaal

Bron: www.kliko.nl

En natuurlijk zijn er nog de kleinere kliko’s. Zo hebben ze in mijn gemeente ook nog kliko’s voor de wat kleinere huizen/appartementen.

In mijn geval heeft de kleine container voor het restafval een inhoud van 40 liter en de container voor het restafval een inhoud van 25 liter.

Tip: Het kan natuurlijk nooit geen kwaad om je kliko even na te meten. Ik raad je dan ook aan om dit gewoon even voor de zekerheid te doen.

Vaak meet je de container het beste op aan de bovenkant. Een container loop namelijk vaak een beetje schuin af naar beneden.

Let hierbij ook op de uitstekende wieltjes. Ook hier moet plaats zijn voor in de container ombouw.

Tip #2 Plaats bepalen van de kliko ombouw

kliko gras tuinDe plaats van waar je kliko’s en dus ook de kliko ombouw komt te staan, is ook belangrijk om over na te denken.

Misschien heb je de kliko’s op dit moment wel ergens in het zand of op een gazon staan.

In eerste instantie is dat niet zo’n probleem. Wel is het belangrijk dat de ondergrond van waar de kliko ombouw op komt te staan, stevig en vlak is. De meest logisch ondergrond voor een kliko ombouw zijn dus tegels.

Zorg dus eerst voor een goede stevige ondergrond.

Houd er daarnaast ook rekening mee dat als je de kliko ombouw gaat maken, dat je deze nog wel op de plaats van bestemming kunt krijgen. Met name bij een dubbele kliko ombouw kan dit nog wel eens problemen opleveren.

Je krijgt namelijk ook niet een compleet in elkaar gezet bed de trap op ;). Zorg er dus voor dat je de ombouw op de plaats van waar deze moet komen te staan, pas helemaal in elkaar zet. Scheelt ook weer een hoop gesjouw.

Tip #3 Eén of meerdere kliko’s

Vaak heeft een huishouden meer dan één kliko en dat zijn er vaak twee. Eén voor het gft afval en één voor het restafval, ofwel de groene en de grijze/zwarte container.

En als je dan toch bezig bent is het natuurlijk net zo netjes om één ombouw te maken voor beide containers. En of deze ombouw nou één of twee deurtjes/kleppen heeft, maakt niet zo veel uit.

Tip #4 Soorten hout voor een container ombouw

Voor het maken van een kliko ombouw maken we gebruik van hout.

Het soort hout dat je kunt gebruiken is verschillend en ieder soort hout heeft ook weer zijn eigen kenmerken. Het is uiteindelijk aan jouzelf de keuze met welk soort hout je de container ombouw gaat maken.

Douglas hout

Douglas hout is een houtsoort die je steeds vaker tegenkomt en dus ook steeds vaker gebruikt wordt. Het is vaak iets duurder dan bijvoorbeeld steigerhout maar dat brengt ook wel een aantal voordelen met zich mee.

Zo is douglas hout van zichzelf erg duurzaam. Douglas hout kan namelijk onbehandeld gebruikt worden voor verschillende doeleinden en met name ook voor buiten.

Het staat je natuurlijk vrij om douglas hout eventueel wel te behandelen met een beits of olie, wat er voor zorgt dat het nog véél langer mee gaat. Maar het is niet noodzakelijk.

En gezien een kliko ombouw in de meeste gevallen buiten staat, is douglas hout zeer geschikt om een ombouw van te maken.

Steigerhout

Steigerhout is nog steeds erg populair. En dit heeft het met name te danken aan de veelzijdigheid. Steigerhout wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt en heeft tevens ook een stoere en robuuste uitstraling.

Het wordt zowel binnen als buiten gebruikt. Binnen zie je steigerhout veel terug komen in diverse meubels als eettafels, kasten, bedden, tv meubels, salontafels en nog veel meer.

Buiten zijn met name loungebanken gemaakt van steigerhout erg populair.

Dus ook voor het maken van een kliko ombouw kun je prima steigerhout voor gebruiken. Let wel op dat je voor een langere levensduur, steigerhout het beste kunt behandelen met een olie of een beits.

Tip #5 Maak gebruik van een kliko ombouw bouwtekening

Ik zeg in veel van mijn artikelen: Een goede voorbereiding is het halve (en wellicht wel meer) werk. En dat geldt ook bij het maken van een container ombouw.

Eén van deze voorbereidingen is het hebben van een goede bouwtekening.

Zonder een goede bouwtekening voor een kliko ombouw, is de kans op het maken van bijvoorbeeld rekenfouten een stuk groter. En dat is natuurlijk jammer van het materiaal (wat geld kost) maar ook van de tijd die je er in steekt.

Daarnaast zorgt een goede bouwtekening er voor dat je een duidelijk beeld hebt van hoe de ombouw er uit komt te zien.

En een echte goede bouwtekening zal je niet snel zo op het internet tegenkomen. Daarvoor maak ik zelf gebruik van bouwtekeningen uit het Freds Bouwtekeningen pakket. Hier heb ik zelf ook een review van geschreven die je hier terug kunt vinden.

De echte voordelen van de bouwtekeningen uit dit pakket zijn dat ze 100% Nederlands zijn, stap voor stap uitleg bevatten en voorzien van een materialen-/zaaglijst. Wel zo handig toch ;).

Zie hieronder een tweetal voorbeelden van een kliko ombouw die je met dit pakket kunt maken.

kliko ombouw 2 containerskliko ombouw 3 containers

Dus wil jij ook graag zo’n kliko ombouw kunnen maken door? Ga dan snel naar de bouwtekeningen door op de link hieronder te klikken. Je komt dat automatisch terecht op de tijdelijke kortingspagina!

FREDS BOUWTEKENINGEN SPECIALE KORTINGSLINK

[kkstarratings]

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

Plaats een reactie