Douglas hout – wat is het eigenlijk?

Home » Blog » Douglas hout – wat is het eigenlijk?

Douglas hout, een houtsoort die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt. Het wordt vooral veel gebruikt om schutting, overkappingen, tuinmeubelen en nog veel meer dingen voor buiten te maken.

En dit is niet zo vreemd. Douglas hout heeft over het algemeen een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en is afkomstig uit Europese bossen.

In dit artikel wil ik je wat meer uitleg geven over de eigenschappen van douglas hout, hoe je het kunt behandelen en voor welke toepassingen je het kunt gebruiken.

Wat is douglas hout?

Douglas hout is een houtsoort die afkomstig is van de douglasspar. De douglasspar is een naaldboom die vooral in Europa groeit en is één van de hardste naaldhoutsoorten.

Oorspronkelijk is de douglasspar afkomstig uit Noord Amerika, maar wordt sinds tientallen jaren ook hier in Europa veel aangeplant.

Met name in Frankrijk en in Duitsland wordt de douglasspar veel aangeplant om aan de verwachte vraag te kunnen doen van douglas hout.

Maar ook in Nederland en in Belgie worden ze aangeplant. Wanneer je dus douglas hout koopt, is de kans groot dat deze uit een douglasspar uit eigen land komt.

Dit heeft als bijkomend voordeel dat de prijs van douglas hout relatief laag kan worden gehouden in verband met transportkosten.

Douglas hout eigenschappen

De reden dat douglas hout tegenwoordig zo populair is, is dat de prijs voor wat je krijgt enorm goed is. Douglas hout heeft namelijk een aantal eigenschappen

Douglas hout levensduur

Door de kwaliteit van de houtsoort, kent het een relatief lange levensduur. Denk hierbij aan een levensduur van tien tot vijftien jaar.

Dit is de levensduur die geldt als je het onbehandeld laat. Wanneer je douglas hout – waar we verderop in dit artikel op terugkomen – behandeld, kun je de levensduur nog verder verlengen.

De levensduur van hout wordt altijd ingedeeld in een bepaalde duurzaamheidsklasse. Deze lopen van 1 tot en met 5, waarbij 1 zeer duurzaam is en 5 niet duurzaam is.

Douglas hout kent de duurzaamheidsklasse 3, wat matig duurzaam is. Om dit een beetje te kunnen vergelijken:

  • Hardhout valt in de duurzaamheidsklasse 1
  • Vuren en grenen hout vallen in de duurzaamheidsklasse 3 of 4, afhankelijk van of het behandeld is of niet
  • Eikenhout val in de duurzaamheidsklasse 2 en 3

De duurzaamheidsklasse van douglas hout is dus zeker wel goed te komen. En zeker als je het ook nog eens goed behandeld en onderhoudt.

Prijs- en kwaliteitverhouding

Als je naar de prijs- en kwaliteitsverhouding van douglas hout kijkt ten opzichte van bijvoorbeeld vuren of grenen hout, is het zeker interessant om douglas hout in je overweging mee te nemen.

Het is misschien iets duurder maar dat loont zich zeker op de lange termijn als je kijkt naar hoelang het mee kan gaan. En na behandeling van het hout zal het zich zeker lonen.

Verkleuring van het hout

Douglas kenmerkt zich met name in het begin met de oranje-achtige kleur. Op den duur zal deze kleur langzaam verdwijnen en zal het vergrijzen.

Dit is een natuurlijke eigenschap en dus werking van het hout. Dit ga je niet tegen (of je moet het behandelen).

Wanneer je dit niet mooi vindt kun je er altijd voor kiezen om het hout te bewerken met bijvoorbeeld een olie of een beits. Hier kom ik later nog op terug.

Het verkleuren geldt overigens niet voor alleen douglas hout, maar voor meerdere houtsoorten. Nadat hout wordt blootgesteld aan licht, vocht en regen heeft het als reactie dat het gaat verkleuren.

Toepassing van douglas hout

Douglas hout wordt voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt, en met name voor buitenprojecten is douglas hout erg geschikt.

Denk hierbij aan schuttingen, schuurtjes, overkappingen, tuinmeubels, vlonders, pergola’s, kinderspeeltoestellen, etc. Het is dus een goed alternatief voor grenen, vuren, eigen of hardhout.

Maar ook vanwege de sterkte is douglas hout ook prima toe te passen in dragende constructies. Zo zijn er bijvoorbeeld douglas houten balken verkrijgbaar tot een dikte van ongeveer 350mm.

Douglas hout behandelen

Douglas hout is van zichzelf al erg duurzaam. Toch kan het geen kwaad om het te behandelen om de levensduur te kunnen verlengen.

Een goede behandeling zorgt er namelijk voor dat douglas hout beschermd wordt tegen zonlicht,

Douglas hout beitsen

De eerst behandelmethode van douglas hout, is door het te beitsen. Dit hoeft niet met een specifieke buitenbeits maar kan ook gewoon buitenbeits die voor verschillende houtsoorten gebruikt wordt.

Het voordeel van het gebruik maken van beits, is dat je het hout een extra beschermlaag geeft waardoor houtrot veel minder snel op zal treden.

Beitsen doe je het beste om de 2 á 3 jaar. Op die manier kun je de levensduur maximaal verlengen.

Oliën

In tegenstelling tot een beits, zorgt een olie ervoor dat je de uiterlijke kenmerken van het douglas hout blijft zien, ook na een oliebehandeling.

Denk hierbij aan de uiterlijke kenmerken als de oranje-achtige kleur die na een bepaalde tijd zal verkleuren naar een grijze kleur.

Impregneren

In tegenstelling tot andere houtsoorten is douglas hout meestal niet geïmpregneerd. Dit omdat het van zichzelf al redelijk wat hars bevat en daardoor al redelijk bestand is tegen houtrot.

Toch kun je er voor kiezen om het alsnog te impregneren. Impregneermiddel trekt in het hout wat voor zorgt dat het beter bestand is tegen onder andere houtrot.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat als je douglas hout ook wilt beitsen je er voor zorgt dat je voorafgaand het hout hebt geïmpregneerd. Impregneermiddel trekt namelijk diep in het hout, wat beits in een mindere mate zal doen.

Op deze manier bescherm je je douglas hout optimaal wat voor een aanzienlijk langere levensduur zal zorgen.

Teren

Wanneer je bijvoorbeeld een schutting gaat plaatsen van douglas hout en de schuttingpalen zijn ook van douglas hout en gaan de grond in, kun je deze het beste eerst behandelen met speciale teer.

Het deel dat de grond ingaat zou anders ontzettend snel gaan rotten.

Let wel op dat je tegenwoordig geen echte teer meer mag gebruiken maar in plaats daarvan gebruik je speciale houtteer.

Douglas hout schilderen

Wanneer je het douglas hout een totaal andere kleur wilt geven wat je met een beits of olie niet kunt bereiken, kun je er altijd nog voor kiezen om het te schilderen.

Douglas hout tips

Nu je weet wat douglas hout is, wat de kenmerken zijn en hoe je het kunt behandelen, wil ik je nog een paar handige tips meegeven.

Douglas hout en regen

Douglas hout is goed bestemd tegen vocht en regen, maar net als bij alle andere houtsoorten heeft het ook de kans nodig om op te kunnen drogen.

Wanneer het te lang te nat zou is, kan het de levensduur van het hout verkorten. Als je douglas hout voor bijvoorbeeld een schutting gebruikt, zorg er dan voor de onderste planken niet helemaal tegen de grond aandrukken maar dat ze daar een stuk boven zitten.

Onderhoud

Ondanks de lange levensduur, kan het natuurlijk geen kwaad om het hout goed te onderhouden.

En hiermee bedoel ik dat je eens in de paar jaar het beste het hout even opschuurt en vervolgens voorziet van een nieuwe laag olie of beits.

Wanneer je dit eens de paar jaar zult doen, zal je er ook langer plezier van hebben. Een beschermlaag als beits of olie verliest naar verloop van tijd namelijk ook zijn functie, en dat is onder andere bescherming.

Verwerking

Douglas hout is een relatief zachte houtsoort. Net als vuren en grenen hout is het dus makkelijk te verzagen.

Zorg er wel voor dat als gaat schroeven in douglas hout dat je het eerst voorboort of gebruik zelfborende schroeven om splijten van het hout te voorkomen.

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

Plaats een reactie