Je kent het wel. Je bent iets aan het demonteren (of juist nog aan het monteren) en je komt een schroef tegen die je niet meer op de normale manier er uit gedraaid krijgt, Dit omdat de kop van de schroef niet meer zijn originele kop heeft, maar slechts een putje is waarmee je met een schroevendraaier of accuboormachine geen grip meer op kunt krijgen. In dit geval heb je te maken met een dolgedraaide schroef.
Wanneer dit het geval is zijn er verschillende manier om toch nog die dolgedraaide schroef te kunnen verwijderen. Hieronder beschrijven we aantal methoden om die dolgedraaide alsnog te kunnen verwijderen.
Inhoud
Probeer dit als eerste
Alvorens we een dolle schroevenverwijderaar gaan kopen en meteen schroeven gaat proberen uit te boren, kun je om te beginnen eerst de volgende dingen eens proberen:
- Druk je schroevendraaier extra stevig aan wanneer je je dolgedraaide schroef er probeert uit te draaien. Sla eventueel een paar keer zachtjes met een hamer op de achterkant van de schroevendraaier wanneer deze in de schroef zit. Op deze manier ontstaat er een iets diepere nieuwere kop waardoor je meer grip hebt op de schroef.
- Pak een postelastiek, leg deze over je dolgedraaide schroef heen en zet hier je schroevendraaier op. Op deze manier vul je de kop van je dolgedraaide schroef waardoor je meer grip krijgt met je schroevendraaier.
- Wanneer de schroef er nog ver genoeg uitsteekt kun je aan twee kanten van de schroef de schroef platvijlen met een handvijl of een multitool. Vervolgens kun je met een combinatietang de schroef er proberen uit te draaien.
Lukt dit nou niet, dan kun je alsnog één van de onderstaande beschreven methodes uitproberen om je dolgedraaide schroef te verwijderen.
Schroef uitboren
Wanneer je een dolgedraaide schroef hebt kun je er voor kiezen om de kop van de schroef uit te boren of de gehele schroef. Het enige (en misschien ook wel het grootste) nadeel is dat je bij het uitboren van de hele schroef een flink gat achterlaat.
Tip: Wanneer het onbelangrijk is dat de schroef er nog in zit, verwijder dan alleen de kop van de schroef door deze uit te boren. Vervolgens plamuur je het gat dicht.
Dolle schroevenverwijderaar
In zowel iedere plaatselijke bouwmarkt zijn ze verkrijgbaar: dolle schroevenverwijderaar setjes. Dit zijn speciale bitjes voor je accuschroefmachine. Met zo’n bitje tap je als het ware een nieuwe draad (grip) in de dolgedraaide schroef zodat je deze er vervolgens uit kunt draaien.
Een schroevenverwijderaar is ook wel een beetje te vergelijken met een linkse tap. Een linkse tap wordt met name vaak gebruikt voor het verwijderen van een afgebroken bout.
Tevens een goede, maar ook niet al te dure oplossing.
Afgebroken schroef verwijderen
Een afgebroken schroef kan lastig te verwijderen zijn, maar niet getreurd, er is nog hoop.
Wanneer de kop van de schroef is afgebroken, maar de schroef steekt nog enigszins uit, kun je met een ijzerzaag of een multitool (wanneer de schroef dik genoeg is) op de kop een sleufje in zagen of slijpen. Vervolgens kun je met een sleufschroevendraaier de schroef er proberen uit te draaien.
Is de schroef te ver afgebroken? Dan zul je de schroef alsnog moeten uitboren.
Voorkom een dolgedraaide schroef
Een dolgedraaide schroef kun je in de meeste gevallen ook voorkomen. Ook al denk je: Hij hoeft er nu toch niet uit. Want je zult net zien dat je schroef om wat voor redenen dan ook er op een later tijdstip toch uit wilt halen.
Hieronder noemen we een aantal tips om een dolgedraaide schroef te voorkomen:
- Wanneer je schroeven ergens indraait, zorg er dan voor dat je de juiste schroevendraaier of het juiste bitje hiervoor gebruikt. Ook al denk je de juiste schroevendraaier of bitje te hebben. Er zit nog steeds een verschil tussen een schroevendraaier/bitje met een Philips kop of een schroevendraaier/bitje met een Pozidriv kop. Kijk hier dus goed naar. (Lees hier meer over de verschillende soorten schroevendraaiers.)
- Wanneer je bij het schroeven merkt dat je te weinig grip hebt op de schroef, stop dan ook meteen met schroeven. Zeker wanneer je schroeft met een accuschroefmachine. Schroef in het begin dan ook eerst rustig (met een laag toerental) en wanneer je merkt dat je een goede grip hebt (lees: het juistje bitje gebruikt), kun je met een wat een hoger toerental gaan schroeven.
- Wanneer je merkt dat je erg veel (of te veel) kracht moet zetten om een schroef ergens in te kunnen krijgen, boor dan eerst een gaatje voor zodat het schroeven gemakkelijker gaat. Wanneer je toch door schroeft zonder voor te boren bestaat de kans dat je de schroefkop beschadigd en dus doldraait.
- Kies voor schroeven met een torx kop. Op een torx kop heb je meer grip dan op schroeven met bijvoorbeeld een Philips kruiskop. De kans dat je een schroef dan doldraait, is dan minder groot. Een torx kop in een torx schroef kan er namelijk niet zomaar uitgelijden.
Tot slot
Wanneer je een dolgedraaide schroef hebt, bedenk bij jezelf dan eerst of het belangrijk is dat de gehele schroef er uit moet of dat je de schroef alleen voor het aanzicht weg wilt hebben. Kies dan de juiste methode om de gehele schroef of misschien juist alleen de kop van de schroef te verwijderen.
En verder is het natuurlijk (zoals hierboven beschreven) beter om die dolgedraaide schroeven gewoon te voorkomen.