Zelf een buitenkeuken maken? Dit kun je gemakkelijk zelf doen.
Natuurlijk bestaan er ook al kant en klare buitenkeukens die je kunt kopen die vaak al van alle gemakken voorzien zijn. Maar laten we even eerlijk zijn. Een eigen gemaakte buitenkeuken van bijvoorbeeld steigerhout is toch veel mooier ;).
En laten we daar nu juist een artikel over hebben geschreven: Het maken van een buitenkeuken!
En hoe je dit het beste kan doen, vertellen we je in dit artikel.
Van een eigengemaakte buitenkeuken kun je flink wat maanden per jaar plezier van hebben. En als je buitenkeuken ook nog overdekt en verwarmd is, wellicht nog veel langer. Want wat is er nou gezelliger dan met mooi weer samen buiten eten en dus ook buiten kunnen koken, bakken of BBQ’en ;).
Ik zal je ook wat belangrijke informatie geven alvorens je een buitenkeuken gaat maken. Denk hierbij aan de locatie van de buitenkeuken, maar ook de soorten hout die je kunt gebruiken en zeker niet onbelangrijk: Waar je een goede bouwtekening kunt vinden om zelf een buitenkeuken te kunnen maken.
Klaar om een buitenkeuken te gaan maken? Lees dan snel even verder.
BBQ’s met de mogelijkheid om in je steigerhouten buitenkeuken in te bouwen.
Inhoud
Plaats van de buitenkeuken
Alvorens we verder gaan over de buitenkeuken zelf, is het belangrijk dat je even nadenkt over de plaats van waar de buitenkeuken komt te staan.
Je wilt niet bijvoorbeeld een buitenkeuken gemaakt hebben en er vervolgens achter komen dat die niet past op de plek waar je de buitenkeuken graag had willen plaatsen. Vandaar dat we hier als eerste enige aandacht aan besteden.
Ondergrond
Je wilt natuurlijk dat je buitenkeuken stevig en stabiel staat. En daarbij is het hebben van een goede ondergrond heel belangrijk. Zeker als je bepaald om je buitenkeuken van bijvoorbeeld wieltjes te voorzien.
De voorkeur qua ondergrond gaat uit naar een vlakke, harde en stevige ondergrond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan terrastegels of beton.
Afmetingen
Houd wat betreft de afmetingen rekening met de plaats waar dat de buitenkeuken moet komen te staan. Meet dus eerst even de ruimte op en ga dan kijken of het wel mogelijk is om daar je buitenkeuken neer te kunnen zetten.
Het zou namelijk jammer zijn dat als je buitenkeuken al klaar is en dat hij niet blijkt te passen. Houd hier in het begin dus rekening mee!
Bescherming
We gaan er vanuit dat je zo veel mogelijk gebruik wilt gaan maken van de buitenkeuken. Hierbij is het dan wel belangrijk dat de buitenkeuken op een plaats staat waar dat het bij bijvoorbeeld regen ook droog staat.
Maar ook als je op een hete zomerdag gebruik wilt maken van je buitenkeuken is het handig dat deze enigszins in de schaduw staat. Pal onder de zon achter je buitenkeuken staan is geen pretje.
Wat voor mij dé ideale plek zou zijn voor een buitenkeuken, is onder een overkapping. Waar je bijvoorbeeld ook een eethoek hebt staan. Het is dan een echte buitenkeuken.
Verlichting
Om ook nog wat later op de avond buiten te kunnen kokkerellen is het handig dat op de plaats van waar je buitenkeuken staat, verlichting aanwezig is.
Soorten buitenkeukens
Een buitenkeuken heb je in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de plaats die je hebt voor je buitenkeuken, de apparatuur die je wilt gebruiken (komen we hier verderop in het artikel op terug), de eventuele snij- en werkruimte die je wilt, etc. kies je voor een bepaalde soort buitenkeuken.
Hieronder hebben we een aantal soorten voor je op een rijtje gezet zodat je kunt zien wat er allemaal mogelijk is.
De basic buitenkeuken
De basic versie van de buitenkeuken is een rechte langwerpige kast waar niet specifiek rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de inbouw van een BBQ.
Het voordeel van deze buitenkeuken is dat er geen rekening hoeft te houden met de apparatuur die je hierop wilt plaatsen. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat de buitenkeuken voldoende ruimte bied om het een en ander op te kunnen zetten.
Daarnaast kan het een voordeel zijn – omdat er geen inkeping inzit – dat je de indeling van de buitenkeuken altijd nog kunt veranderen omdat je niet gebonden zit aan een vaste plek voor de BBQ.
Een nadeel kan zijn dat het minder strak oogt omdat de BBQ niet ingebouwd kan worden, maar dat is een kwestie van smaak en voor iedereen weer anders.
Buitenkeuken met een inbouwmogelijkheid
Wanneer je bijvoorbeeld je BBQ een vaste plek in je buitenkeuken wilt geven, kun je kiezen voor een inbouw buitenkeuken. Hierbij houd je rekening met een inkeping in je buitenkeuken waar je je BBQ netjes in weg kan werken.
Het voordeel van een buitenkeuken met inbouwmogelijkheid is dat deze er een stuk strakker uit zal zien en ook meer oogt als een echte buitenkeuken. Zeker als je de BBQ in het midden van de buitenkeuken plaatst kan het een echte blikvanger zijn!
Een nadeel zou kunnen zijn dat je BBQ altijd een vaste plek heeft in je buitenkeuken en niet zomaar kunt verplaatsen. Maar goed, het fornuis in je keuken verplaats je natuurlijk ook niet, dus of het echt een nadeel is… dat is aan jou zelf.
De buitenkeuken BBQ en andere apparatuur
Een buitenkeuken is niet compleet als er geen apparatuur of mogelijkheden zijn om je voedsel op te kunnen bereiden. En alvorens je verder de vormgeving van je buitenkeuken gaat bepalen, is het belangrijk om te weten wat voor apparatuur er in je buitenkeuken moet komen.
Buitenkeuken BBQ
De meest voor de hand liggende en meest gebruikte manier om buiten je eten te kunnen bereiden, is het gebruik maken van een BBQ. En hierin maak je dan ook weer de keuze in houtskool/briketten, elektrisch of op gas.
Wat ik veel zie in buitenkeukens, is dat er gebruik gemaakt wordt van een BBQ die werkt op gas. Dit zijn vaak tafelmodellen of ook wel ‘inbouw BBQ’ genoemd. En dit is nou net de soort BBQ die we moeten hebben bij het maken van een buitenkeuken.
Overige apparatuur
Naast het verwerken van een BBQ in je buitenkeuken zijn er ook nog andere soorten apparatuur om je buitenkeuken mee compleet te maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:
- Inbouwkoelkastje om je bier in koud te houden (of andere drankjes natuurlijk)
- Een klein (elektrisch) gaspitje om bijvoorbeeld satésaus mee op te kunnen warmen
Met name het gaspitje kan erg handig zijn en zit bij sommige inbouw BBQ’s al ingebouwd.
Buitenkeuken van steigerhout of een ander soort hout?
Een buitenkeuken kun je van verschillende houtsoorten maken. Sommige buitenkeukens zijn zelfs gemaakt van beton, maar we beperken ons in dit artikel even tot een aantal verschillende houtsoorten.
Steigerhout
Toch wel één van de populairste houtsoorten als het gaat om meubels maken en dus ook een buitenkeuken maken, steigerhout.
Een houtsoort die zoals je al kunt raden, van origine op de bouw gebruikt word.
Steigerhout is onder andere erg populair vanwege zijn robuuste uiterlijk en de goede prijs/kwaliteit verhouding en wordt daarom ook veel gebruikt in de meubelindustrie.
Bij steigerhout heb je vaak de keuze uit nieuw of gebruikt steigerhout. In de regel is gebruikt steigerhout vaak wat duurder dan nieuw steigerhout. Dit komt simpelweg omdat het aanbod van gebruikt steigerhout kleiner is dan nieuw steigerhout.
Let op: Om de duurzaamheid te verhogen raad ik je aan om (met name nieuw) steigerhout altijd even te behandelen met een olie of beits.
Douglas hout
In tegenstelling tot steigerhout is douglas hout ook prima te gebruiken voor het maken van een buitenkeuken.
Het grootste verschil tussen deze twee houtsoorten is de hardheid. Douglas hout is veel harder en dus ook iets zwaarder van gewicht.
Daarnaast hoef je douglas hout niet persé te behandelen omdat het van zichzelf al behoorlijk duurzaam is.
Buitenkeuken maken met een bouwtekening
Wanneer je uiteindelijk van plant bent om een buitenkeuken te gaan maken, mag een goede bouwtekening niet ontbreken in dit proces.
Met een goede bouwtekening voor een buitenkeuken heb je al een hele voorsprong ten opzichte van degene die hier geen gebruik van maken.
Een bouwtekeningen pakket waar je verschillende soorten bouwtekeningen van buitenkeukens terug kunt vinden is het Freds Bouwtekeningen pakket. Met een investering van éénmalig enkele tientjes kun je er van uitgaan dat je goede bouwtekeningen in handen krijgt met onder andere:
- Alle maten weergegeven in millimeters
- Een materialenlijst zodat je precies weet wat je in huis moet halen
- Stap voor stap weergegeven hoe dat je het project opbouwt
Wanneer je op de onderstaande link klikt kom je op de kortingspagina terecht van het bouwtekeningen pakket (die overigens ieder moment offline gehaald kan worden).
En in mijn persoonlijke review kun je nog meer lezen over wat je kunt verwachten van het Freds bouwtekeningen pakket.
Veel succes met klussen (en BBQ’en ;))!
[kkstarratings]