Van plan om een houten plantenbak zelf te gaan maken? Dan ben je hier aan het juiste adres!
In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke punten waar je rekening mee dient te houden als je zelf een plantenbak wilt gaan maken.
Hierbij kun je onder andere denken aan:
- Met wat voor soort hout je dit kunt doen;
- Wat voor vormen plantenbakken er allemaal zijn;
- Wat je moet weten voor het bekleden van de binnenkant van de plantenbak en
- Waar je aan een geschikte bouwtekening voor je houten plantenbak kunt komen.
Dus wil jij ook een mooie houten plantenbak maken? Lees dan hieronder snel even verder.
Inhoud
Soorten hout
De plantenbak bestaat voornamelijk uit hout. Een van de belangrijkste dingen dus om even op in te zoomen.
Een plantenbak kun je van verschillende soorten hout maken. Het is hierbij wel belangrijk dat je een geschikte houtsoort wat er voor zorgt dat je plantenbak ook bestemd is tegen verschillende soorten weersomstandigheden.
Daarnaast is het altijd goed om even te kijken of dat het hout dat je koopt, ook geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is namelijk beschermd tegen houtrot dat veroorzaakt wordt door insecten, bacteriën en schimmels.
Daarom hebben we hieronder een andere soorten hout voor je op een rijtje gezet die prima geschikt zijn voor het maken van een houten plantenbak.
Steigerhout
Misschien op dit moment wel één van de meest gebruikte nieuwe soorten houtsoorten: steigerhout. Er wordt tegenwoordig van alles van gemaakt, zowel binnen- als buitenmeubelen dus ook prima geschikt voor het maken van een plantenbak.
Steigerhout is vurenhout en een relatief zachte houtsoort, waardoor de steigerhouten planken ook licht van gewicht en flexibel zijn.
Wanneer je steigerhout buitenshuis wilt gaan gebruik, dus voor het maken van een houten plantenbak, let hierbij dan wel op dat je deze ook behandeld. Dit kan met onder andere beits die je weer in verschillende kleuren hebt.
Misschien heb je ze wel eens gezien, steigerhouten meubelen met een grey-wash (een grijze beits die je ook in andere kleuren hebt) bijvoorbeeld. Dit is vaak een beits die het steigerhout beschermd tegen vocht, regen maar ook de zon.
Douglas hout
Misschien wat minder bekend, maar douglas hout is een naaldhoutsoort die afkomstig is uit Europa. Onbewerkt is douglas hout erg duurzaam en sterk en wordt daarom ook veelal buiten gebruikt. Ideaal dus om een plantenbak mee te kunnen maken.
In tegenstelling tot steigerhout hoeft douglas hout niet behandeld worden. Dit omdat douglas hout een van de hardste houtsoorten is die in Europa voorkomt. En door zijn hardheid is douglas hout duurzaam en is het dus niet nodig om het te behandelen bij buitengebruik.
Natuurlijk geldt de volgende regel wel altijd: Wanneer je douglas hout wel behandeld, kan de levensduur van het hout hiermee verlengd worden.
- Onbehandeld: 6 – 8 jaar
- Behandeld 10 jaar en meer
Dit is natuurlijk niet precies te zeggen, maar bescherming zorgt vaak wel voor een langere levensduur.
Eikenhout
Een oude bekende is eikenhout. Een houtsoort die bekend staat om zijn duurzaamheid.
In vergelijking met douglas hout is eikenhout een stuk duurzamer maar ook een stuk zwaarder dan douglas hout.
Eikenhout wordt ook nog steeds veel gebruikt in de meubelindustrie en is ook prima geschikt voor tuinmeubelen en dus ook voor het maken van houten plantenbakken voor buiten.
Wel raden we aan wanneer je een houten plantenbak wilt gaan maken van eikenhout, dat je deze ook behandeld met bijvoorbeeld een beits.
Schuttingplanken
De planken die je ook kunt gebruiken voor het maken van een plantenbak, zijn schuttingplanken. Dit zijn vaak geïmpregneerde grenen- of vurenhouten planken die gebruikt worden voor het maken van – je kunt het vast al raden – schuttingen!
Schuttingplanken zijn natuurlijk ook verkrijgbaar in ander soort houtmateriaal, maar in de plaatselijke bouwmarkt vind je ze meestal bestaande uit grenen- of vurenhout.
De voordelen van een schuttingplank is dat deze vaak al is behandeld (geïmpregneerd). Maar vraag voor de zekerheid wel altijd nog even na of het nodig is om de schuttingplanken te beitsen.
Welke houtsoort?
Je vraagt je nu misschien wel af welke houtsoort je nu het beste kunt kiezen voor het maken van een houten plantenbak?
Wil je voor echte duurzaamheid gaan, dan raden we eikenhout aan. Wat niet wegneemt dat de andere houtsoorten niet duurzaam zijn, want met de juiste behandeling blijven ook deze houtsoorten erg lang mooi en goed.
Wat betreft de andere houtsoorten:
- Steigerhout is wat robuuster en donkerder van zichzelf
- Douglas hout is wat strakker en lichter van kleur maar ook net wat duurzamer dan steigerhout
- Wat betreft de schuttingplanken is het afhankelijk van welk soort hout de planken gemaakt zijn
Conclusie: Kies het houtsoort dat je het mooiste vind passen in je tuin. Want met de juiste behandeling gaat het lang genoeg mee 😉
Vorm en maat van de plantenbak
Plantenbakken heb je in verschillende maten en vormen.
Vierkant, rechthoekig, hoog, laag, groot, klein, etc. Of misschien wel een plantenbak in combinatie met een bankje zoals de afbeelding hieronder.
Iets waar je over na moeten denken is dus: Wat moet de vorm van mijn plantenbak worden en hoe groot moet deze worden?
Dat is onder andere afhankelijk van wat je in plantenbak wilt zetten, maar ook van waar je plantenbak wilt gaan plaatsen. Je wilt er namelijk achteraf niet achter komen dat je plantenbak niet past op de plaats waar dat je deze wilt gaan plaatsen.
De binnenkant van de plantenbak
De buitenkant is voor het oog, maar ook de binnenkant van de houten plantenbak mag niet over het hoofd gezien worden. Het is namelijk belangrijk dat deze goed bedekt is alvorens je hier potgrond en planten in gaat zetten.
Hier wordt veelal gebruik gemaakt van waterdicht plastic of anti worteldoek wat meestal zwart van kleur is. Hierdoor valt het plastic in combinatie met potgrond niet zo op.
Het is niet zomaar dat je de binnenkant van je houten plantenbak het beste kunt bedekken met plastic en anti worteldoek. Dit zorgt namelijk ook voor het volgende:
- Het houdt het vocht dat de plant nodig heeft binnen in de bak. Dit geldt overigens alleen voor de zijkanten van de plantenbak. Aan de onderkant moet het wel mogelijk zijn dat overtollig water/vocht afgevoerd kan worden.
- Het voorkomt dat er wortels door de bak heen kunnen groeien.
- Het houdt de potgrond en dus ook de plant die in je plantenbak staat beter op zijn plaats.
Wat ons betreft kun je binnenkant van je houten plantenbak het beste bekleden op de volgende manier:
- De bodem bedekken met anti worteldoek zodat het overtollige water nog wel afgevoerd kan worden. Eventueel twee lagen anti worteldoek
- De zijkanten bedekken met waterdicht plastic dat een aantal centimeters overlap heeft op de bodem (het anti worteldoek)
Je kunt er tevens nog voor kiezen om op de bodem van de houten plantenbak (op het anti worteldoek) hydrokorrels te leggen. Dit zijn een soort van kleikorrels zie zorgen voor een nog betere waterafvoer van overtollig water.
Bouwtekening houten plantenbak
Nu je wat meer weet over de verschillende soorten plantenbakken en waar je allemaal op moet letten, is het zaak om er een zelf te gaan maken natuurlijk.
Ze zeggen vaak: Een goede voorbereiding is het halve werk. En dit wordt niet voor niks gezegd.
Met name bij de doe-het-zelf klussen is een goede voorbereiding het halve werk van wat je wilt gaan maken, en dus ook bij het maken van een houten plantenbak.
Naast het juiste soort hout, het benodigde gereedschap en andere materialen, mag een goede bouwtekening voor een houten plantenbak zeker niet ontbreken.
Maar waar vind je tegenwoordig nog kwalitatief goede bouwtekeningen met een duidelijk stappenplan?
Deze zijn er helaas niet veel en de gratis bouwtekeningen die op het internet te vinden zijn, zijn vaak incompleet en niet in het Nederlands.
Daarom raden we je ook aan om de bouwtekeningen te gebruiken die je kunt vinden in het Freds bouwtekeningen pakket. En naast de bouwtekeningen voor het maken van een houten plantenbak, vind je er nog veel meer bouwtekeningen opgedeeld in verschillende soorten categorieën.
Het is dus een éénmalige investering die je doet, waar je rest van je leven plezier van zult hebben, omdat je namelijk nog veel meer kunt maken dan alleen een houten plantenbak 😉
Lees hierover meer in dit artikel.
De voordelen van de bouwtekeningen uit het Freds bouwtekeningen pakket:
- Keuze uit bouwtekeningen van verschillende modellen houten plantenbakken
- Alle maten in millimeters
- Iedere bouwtekening is opgedeeld in tussenstapjes en met voldoende aanzichten
- Inclusief een materialenlijst zodat je precies weet wat je nodig hebt
Zie hieronder een kleine greep uit de houten plantenbakken die jij kunt maken met het Freds bouwtekeningen pakket.
Dus wil jij snel aan de slag met een kwalitatief goede bouwtekening, zodat jij je eerste houten plantenbak kunt maken? Klik dan op de speciale kortingslink hieronder.
[kkstarratings]
Wat leuk om zelf ene houten plantenbak te maken. Deze zou echt bij mij in de tuin passen! Fijn dat je schuttingplanken kan gebruiken hiervoor. Ik vind vurenhout een prima houtmateriaal.
He Jan,
Schuttingplanken zijn inderdaad voor meerdere doeleinden geschikt, en dus ook voor het maken van een plantenbak.
Succes er mee!
Als je schuttinghout gebruikt voor plantenbakken, hoef je die dan verder niet te behandelen? Ik heb net schutting van geïmpregneerd hout en planken over,
Groet Marianne
Hallo Marianne,
In principe hoef je ze dan inderdaad niet nog eens te behandelen. Maar wellicht ga je het e.e.a. op maat zagen en zal de zijkant bloot komen te liggen. Het kan dus verstandig zijn om nog een extra beschermende lak aan te brengen.
Succes!