Een Bouwtekening voor een Hondenhok nodig? Lees dan snel verder..

Home » Blog » Een Bouwtekening voor een Hondenhok nodig? Lees dan snel verder..

Op zoek naar een bouwtekening voor het maken van een hondenhok? Dan zit je hier goed!

Het zelf maken van een hondenhok is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Daarnaast is dit ook vele malen goedkoper dan het kopen van een kant en klare hondenhok waar je al snel enkele honderden euro’s voor betaald.

In dit artikel ga ik je vertellen waar je op moet letten alvorens je een hondenhok gaat maken, welke materialen je allemaal nodig hebt en hoe ook jij snel en gemakkelijk een eigen hondenhok kunt maken aan de hand van een kant en klare bouwtekening.

Lees snel verder dus 😉

Waarom een hondenhok maken?

Je weet nu al dat het zelf maken van een hondenhok goedkoper is dan er een te kopen. Maar waarom zou je nu een hondenhok maken?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, namelijk:

 • Dat je hond in principe altijd buiten is maar wel een plek nodig heeft om zich terug te kunnen trekken en het belangrijkste: een overdekte slaapplek heeft.
 • Je hond op deze manier meer ruimte wilt geven dan dat hij binnen heeft (een hondenhok in combinatie met je achtertuin of bijvoorbeeld een ren). Mits je hond daar tegen bestemd is natuurlijk ;). Niet iedere hond is een buitenhond.

Waar je op moet letten bij het maken van een hondenhok

Er zijn een aantal belangrijke punten waarbij je op moet letten alvorens je een hondenhok gaat maken.

Je wilt er namelijk niet achteraf pas achter komen dat je bijvoorbeeld het verkeerde materiaal gebruikt hebt of dat de wanden van het hondenhok niet dik genoeg zijn waardoor het te veel kou doorlaat.

Vandaar dat we hier even een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet hebben.

De maat van het hondenhok

Hoe groot moet je hondenhok worden?

Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe groot je hond is of nog moet worden als deze nog in de groei is. De grootte van een hond is verschillende per ras.

Het is dus belangrijk om dit van te voren eerst even op te zoeken voor je ras soort. Het zou namelijk jammer zijn dat als je de hondenhok die je gemaakt hebt voor je pup over een jaar te klein is omdat je hond gegroeid is.

Er is geen exacte juiste ruimte in centimeters te noemen voor een hondenhok. Het is wel belangrijk dat er onder andere rekening wordt gehouden met:

 • Voldoende ruimte voor de hond zelf. Zodat je hond voldoende ruimte heeft om zich te kunnen bewegen en kan liggen
 • Ruimte voor de voer- en drinkbak

Vorst- en tochtvrij hondenhok

Als tweede is het belangrijk om te weten dat als je een hondenhok gaat maken, deze wel vorst- en tochtvrij gemaakt wordt. Zeker wanneer je besluit dat je hond ook in de wintermaanden buiten zal gaan slapen.

Let op: Niet ieder ras is daar tegen bestemd en is afhankelijk van het ras, de vacht, de grootte van de hond en wat de hond gewend/aangeleerd is.

Om een hondenhok vorst- en toch vrij te kunnen maken, gebruik je een bepaalde dikte voor de bodemplaat, dakpaneel en zijpanelen. We raden hier een dikte van twee centimeter aan.

Daarnaast is het belangrijk om het hondenhok zwevend te plaatsen. Hiermee bedoelen we dat de vloer van hondenhok niet direct op de grond staat maar dat er enige ruimte is tussen de vloer en de ondergrond.

Dit kun je al simpel doen door er bijvoorbeeld twee houten balkjes onder te maken. Tevens zorg dit ook voor een betere ventilatie tussen de vloer van het hondenhok en de ondergrond.

Je kunt ook kiezen voor speciale thermische isolatie speciaal gemaakt voor hondenhokken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten met een uitsparing voor de in- en uitgang voor het hondenhok.

En om tocht bij de in- en uitgang van het hondenhok te voorkomen, kun je er nog voor kiezen om een tussenwand in het hondenhok te maken. Zie hieronder het idee.

ingang hondenhok

Dakbedekking van het hondenhok

Ook de dakbedekking van een hondenhok is belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat er lekkages op gaan treden in je hondenhok of nog erger, een weg rottend dak.

Het dak van een hondenhok is het oppervlakte wat namelijk het meeste water vangt. Het is daarom dan ook belangrijk dat je het dak beschermd, zodat het bestemd is tegen meerder verschillende soorten weersomstandigheden.

Het dak van je hondenhok kun je onder andere beschermen door gebruik te maken van de volgende materialen:

dakleerDakleer

Dakleer of ook wel bitumen dakpanelen-/rollen genoemd is een bitumen- en teerhoudende dakbedekking. Dit wordt op het dak aan elkaar gebrand en wordt veelal gebruikt op platte daken.

Maar is naast platte daken ook prima geschikt voor de bedekking van het dak van een hondenhok. Het is namelijk goed bestemd tegen diverse soorten weersomstandigheden.

golfplaatGolfplaat

Je kent ze wel, de golvende grote platen die je vaak op schuurtjes, tuinhuisjes en dergelijke ziet. Vandaar de naam ‘golfplaat’.

Golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. Hierbij kun je onder andere denken aan golfplaten van materialen als:

 • Aluminium
 • PVC
 • Polycarbonaat
 • Gegalvaniseerd metaal
 • Polyester
 • En meer..

Een prima alternatief voor dakleer dus.

Plaats van het hondenhok

Nadat je een hondenhok gemaakt hebt, zet deze je het best op een plaats waar dat deze het minst last heeft van diverse weersomstandigheden.

De twee grootste voordelen van je hondenhok op een beschutte plek neerzetten zijn:

 • Dat je hondenhok hierdoor (ondanks dat je gebruik maakt van het juiste materiaal) minder te lijden heeft wat betreft slijtage
 • Dat als het bijvoorbeeld flink hard waait, je hond hier ook minder last van heeft in tegenstelling als het hondenhok bijvoorbeeld midden in de tuin zou staan

Een bouwtekening voor je hondenhok

Nu je wat meer weet over waar je op moet letten bij het maken van een hondenhok, is het nu natuurlijk de bedoeling dat je deze zelf een gaat maken.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om er zelf een te maken zonder behulp van een geschikte bouwtekening, maar we raden je dit af.

Dit omdat de kans groot is dat je constructiefouten gaat maken als je geen gebruik maakt van een geschikte bouwtekening voor je hondenhok. En dit zou jammer zijn van je tijd en materiaal.

Maar waar vind je op de dag van vandaag nou nog geschikte bouwtekeningen van goede kwaliteit voor het maken van een hondenhok?

Deze zijn er helaas niet veel, maar toch heb ik er een aantal gevonden. En deze zitten in het Freds bouwtekeningen pakket.

Dit is een bouwtekeningen pakket met duizenden bouwtekeningen in de meest uiteenlopende categorieën. Waaronder ook een categorie voor honden.

In deze categorie vind je met name bouwtekeningen voor:

 • Hondenhokken;
 • Hondenmanden en
 • Honden drink- en voerbakken

Hieronder twee voorbeelden van de hondenhokken die je met het bouwtekeningen pakket kunt maken.

bouwtekening hondenhok medium
Bouwtekening hondenhok medium
bouwtekening hondenhok groot
Bouwtekening hondenhok groot

De grootste voordelen van de bouwtekeningen uit dit pakket zijn:

 • Volledig in het Nederlands
 • Opgedeeld in verschillende stappen zodat je precies weet in welke volgorde je een hondenhok maakt
 • Inclusief een materialenlijst

Je weet dus precies wat je nodig hebt van welk materiaal en in welke maat het gezaagd dient te worden en in welke volgorde je het hondenhok maakt.

En mocht je nou na het maken van je hondenhok de smaak te pakken hebben, dan zijn er nog genoeg andere dingen die je kunt maken van alle andere bouwtekeningen die je er bij krijgt.

Dus wil jij ook een hondenhok maken met behulp van kwalitatief goede bouwtekeningen? Klik dan hieronder op de speciale kortingslink die ieder moment kan verdwijnen!

SPECIALE KORTINGSLINK VAN FREDS BOUWTEKENINGEN (incl. bouwtekeningen voor hondenhokken)

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

Plaats een reactie