Een Bouwradio kopen? Lees hier alles over Bouwradio’s!

Home » Blog » Een Bouwradio kopen? Lees hier alles over Bouwradio’s!

Ben je op zoek naar een bouwradio (of ook wel bouwvakkersradio genoemd)? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Want je wilt natuurlijk alvorens je een bouwradio gaat kopen, wel weten wat je koopt maar ook zeker niet onbelangrijk: wat je nodig hebt.

Daarom vertellen we je in dit artikel onder andere:

  • Wat een bouwradio nu precies is;
  • Welke voedingsbronnen er zijn;
  • De verschillende soorten merken bouwradio’s;
  • Wat voor functies je tegenwoordig kunt verwachten en
  • Waar je een bouwradio tegen vaak een goede prijs kunt kopen

Want wat is er nou gezelliger dan klussen op een plek waar je op de achtergrond je favoriete muziek op kunt zetten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over dat er iets gebeurd met je radio?

Lees dus snel verder en kom er achter wat je van de hedendaagse bouwradio’s kunt verwachten wat betreft de punten die we hierboven benoemd hebben.

Wat is een bouwradio?

Als allereerst willen we even uitleggen wat een bouwradio nu precies is.

Een bouwradio is een radio speciaal voor omgevingen waar flink geklust wordt. Denk hierbij onder andere aan bouwplaatsen en andere omgevingen waar flink geklust wordt.

Dat verklaard ook meteen het vaak robuuste uiterlijk van bouwradio. Een bouwradio moet namelijk tegen een stootje kunnen. Je wilt namelijk niet hebben dat als je per ongeluk met een houten balk tegen je bouwradio aanstoot, dat deze gelijk kapot is.

Maar naast het feit dat een bouwradio tegen een letterlijk ‘stootje’ kan, is deze vaak ook bestemd tegen een regenbuitje, stof en ander soort vuil waar je mee te maken krijgt op plaatsen waar geklust wordt.

De voedingsbron

Zonder stroomtoevoer kun je met een bouwradio vrijwel niets. Vandaar dat we dit onderwerp als eerste behandelen. Het is namelijk belangrijk om goed na te denken over wat voor stroomtoevoer jouw bouwradio moet hebben.

Netsnoer

De meeste bouwradio’s werken door middel van een netsnoer, waarvan velen ook werken in combinatie van een netsnoer en een accu of een set batterijen.

Een netsnoer in combinatie met een bouwradio kent eigenlijk maar één nadeel: Het is gebonden aan een stopcontact dat in de buurt moet zijn van de bouwradio of je moet natuurlijk met een

Accu en batterijen

Naast het netsnoer, waar eigenlijk iedere bouwradio mee uitgerust is, hebben we nog de accu of batterij.

Afhankelijk van waar en hoelang (zonder netspanning) je een bouwradio wilt gaan gebruiken is het handig als je er eentje hebt met een accu of een batterij. In beide gevallen spreken we van een oplaadbare bron van elektriciteit, wat dus inhoudt dat als de accu of batterij volgeladen is met de netsnoer, je de bouwradio dus ook kunt gebruiken zonder een stopcontact in de buurt.

Iets wat wel zo handig kan zijn als je de bouwradio op een plek neer wilt zetten waar je niet de beschikking over een stopcontact hebt. We raden dus aan om in ieder geval een bouwradio te kopen in combinatie met een accu of batterij.

Afspeelmogelijkheden

Op een bouwradio is het mogelijk om op meerdere verschillende soorten manieren muziek af te spelen. Hierbij kun je denken aan een normale radio-ontvangst door middel van FM zenders op te zoeken, maar ook door bijvoorbeeld je telefoon op de bouwradio aan te sluiten.

Hieronder zullen we een aantal afspeelmogelijkheden nader toelichten met betrekking tot de verschillende soorten afspeelmogelijkheden.

FM tuner

Iedereen kent hem wel, de FM tuner. Na de AM tuner is dit de meeste gebruikte ontvanger die wordt gebruikt op radio’s.

Praktisch iedere radio is wel uitgerust met een FM tuner, wat inhoud dat je gratis en draadloos radiozenders kunt ontvangen via de ether (de lucht). Wanneer je naar een specifieke radiozender wilt luisteren dien je je bouwradio hiervoor op de juiste frequentie in te stellen.

Op veel bouwradio’s is het mogelijk om een aantal radiozenders (frequenties dus) op te slaan in je bouwradio. Op deze manier hoef je niet iedere keer naar een specifieke frequentie te zoeken.

DAB+ tuner

Naast de klassieke FM en AM ontvangst, is er tegenwoordig ook DAB+. DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting.

Het voordeel van een bouwradio met DAB+ in tegenstelling tot eentje met alleen een FM tuner, is dat je met DAB+ de radiozenders zonder ruis en storing kunt ontvangen.

En naast het bovengenoemd voordeel heeft een bouwradio met DAB+ nog meer voordelen:

  • Een zender kies je niet afhankelijk van een frequentie maar kies je gewoon op naam. Wat betekend dat je de frequentie niet hoeft te veranderen als je even op een andere plek werkt.
  • DAB+ is net als FM gratis te ontvangen. Het enige wat je hiervoor dus nodig hebt is een bouwradio met een DAB+ tuner.
  • De meeste publieke en commerciële zenders worden op het moment naast de FM frequentie ook als DAB+ uitgezonden. Te denken aan: 3FM, Veronica, Radio 538, 100% NL, Q-Music, Sky Radio, etc. De kans is dus erg groot dat ook jouw favoriete zenders te ontvangen zijn middels DAB+.
  • Een weergave van de naam van de artiest en nummer wat zich op dat moment afspeelt (indien de bouwradio die weergavefunctie heeft).

Wanneer je dus van plan bent om een nieuwe bouwradio te gaan kopen, ga dan voor een bouwradio met een DAB+ ontvanger. Vooral als je de bouwradio gaat gebruiken op plaatsen waar het signaal (op de FM frequentie) eventueel verstoord kan worden.

Naar verwachting zal DAB+ tevens de vervanger worden van de klassieke FM frequentie, die nu overigens nog prima te ontvangen is.

Bluetooth verbinding

bouwradio met bluetoothNaast het ontvangen van radiozenders via de lucht, is het natuurlijk ook mogelijk om je eigen muziek te kunnen bepalen. En dit is onder andere mogelijk via een Bluetooth verbinding die je opstelt tussen bijvoorbeeld je smartphone en de bouwradio.

Je bouwradio moet dan wel Bluetooth signalen kunnen ontvangen, anders heb je er namelijk nog niks aan. Een bouwradio die uitgerust is met Bluetooth, is te herkennen aan het bekende Bluetooth logo wat je hierboven waarschijnlijk al gezien hebt.

Het grootste voordeel van een Bluetooth verbinding is, is dat deze draadloos is en dat er tussen geen kabel aan te pas komt.

WiFi

bouwradio met wifiEen nog bekendere term dan DAB+ en Bluetooth is WiFi, wat je vast wel kent van de draadloze internetverbinding die je in veel huishoudens ziet.

En net als een draadloze internetverbinding tussen een modem en bijvoorbeeld een laptop, is het met een bouwradio ook mogelijk om een draadloze internetverbinding op te zetten tussen je modem en een bouwradio.

Je maakt met je bouwradio als het ware een draadloze verbinding met het internet waardoor het vervolgens mogelijk is om bijvoorbeeld radio via het internet te beluisteren.

En net als DAB+ heeft een WiFi het voordeel dat het signaal dat je ontvangt op je bouwradio, digitaal is en dus niet zal storen (mits de WiFi verbinding van goede kwaliteit is natuurlijk).

Aux aansluiting

bouwradio met auxNet als bluetooth is een bouwradio uitgerust met een aux aansluiting, mogelijk om deze te verbinden met bijvoorbeeld je smartphone.

Een aux aansluiting is te herkennen aan een ronde ingang waar het formaat stekker van bijvoorbeeld een hoofdtelefoon in past.

Nou is een aux aansluiting niet bedoeld om een hoofdtelefoon op aan te sluiten, maar om hier een kabel vanaf bijvoorbeeld de hoofdtelefoonaansluiting van smartphone met deze aux aansluiting te verbinden. Deze kabel heeft dus aan beide kanten dezelfde stekker.

Het enige nadeel hiervan is, is dat je smartphone in de buurt moet zijn van de bouwradio. Wat in tegenstelling tot een Bluetooth verbinding (tot een bepaalde afstand) niet nodig is, gezien dit een draadloze verbinding is.

USB aansluiting

Net alsbouwradio met usb de AUX aansluiting is een USB een fysieke aansluitingsmethode om je favoriete muziek af te kunnen spelen op een bouwradio.

In tegenstelling tot de AUX aansluiting heeft de USB poort ook zo zijn voordelen als het gaat om het afspelen van digitale audiobestanden.

Zo kun je bijvoorbeeld op heel klein USB stickje je favoriete zetten en deze in de USB poort van de bouwradio stoppen. Op deze manier hoeft er verder geen kabel of smartphone aan te pas te komen.

Let op: Het wil niet altijd zeggen dat als een bouwradio uitgerust is met een USB poort, dat je hier dan ook muziek op af kan spelen door middel van een USB stick. Soms is de USB poort alleen bedoeld om bijvoorbeeld je telefoon mee op te kunnen laden.

Welke afspeelmogelijkheden kiezen?

Je zult je nu waarschijnlijk afvragen welke afspeelmogelijkheden er nu op jouw bouwradio moeten zitten?

Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel. En dat is dat het afhankelijk is van wat je er mee wilt ‘kunnen doen’. En om het je wat gemakkelijker te maken kun je jezelf gewoon een paar vragen stellen als:

Vraag: Luister ik voornamelijk naar de radio en nooit naar eigen muziek?

Antwoord: Dan is een bouwradio met alleen een tuner voldoende. Of dat nou een FM of DAB+ tuner is,

Vraag: Luister ik voornamelijk naar eigen muziek?

Antwoord: Dan is een bouwradio met bijvoorbeeld een Bluetooth functie of een aux ingang belangrijker dan bijvoorbeeld een DAB+ tuner.

Vraag: Luister ik voornamelijk naar eigen muziek en moet dit tevens ook draadloos kunnen?

Antwoord: Kies dan voor een bouwradio met bijvoorbeeld een Bluetooth optie in plaats van een aux aansluiting.

Ga dus gewoon even bij jezelf na welke functies je het belangrijkste vind en kies voor de bouwradio waar dat op zijn minst al op zit.

Bouwradio merken

Net als al het verschillend soort (elektrisch) gereedschap, is ook een bouwradio verkrijgbaar van verschillende soorten merken. Een aantal bekende merken op het gebied van bouwradio’s zijn:

  • Bosch
  • DeWalt
  • Makita
  • Metabo
  • PerfectPro

En nog een aantal, maar de hier bovengenoemde zijn toch wel de bekendste merken als we het hebben over een kwalitatief goede bouwradio die ook echt wel tegen een stootje kan ;).

De eerste vier merken in het rijtje hierboven spreken voor zich. Dit zijn bekende merken die ook ander klusgereedschap produceren en dus kun je er vanuit gaan dat het van goede kwaliteit is.

PerfectPro

Maar er staat er nog een in het rijtje, en dat is namelijk het merk PerfectPro.

Dit kan voor sommige oren wat onbekender klinken en dat is eigenlijk ook niet zo gek. Zeker niet als je je nog nooit in bouwradio’s verdiept heb, want PerfectPro maakt namelijk alleen maar bouwradio’s. We kunnen dan ook zeggen dat ze hier in  gespecialiseerd zijn.

Tevens is PerfectPro van Nederlandse bodem en maakt sinds 2004 bouwradio’s en tot op heden ook alleen maar bouwradio’s, die onder andere verkrijgbaar zijn bij de twee volgende bekende webshops:

Op Coolblue hebben we een aantal recensies doorgelezen en hieruit kunnen we concluderen dat het zeker de moeite waard is om daar eens te gaan kijken.

Bouwradio aanbieding

Bouwradio’s zijn tevens ook geregeld in de aanbieding.

Dit scheelt je vaak enkele tientjes op de normale prijs die je voor een bouwradio anders had moeten betalen.

Dus ben je op zoek naar een bouwradio die op het moment in de aanbieding is? Klik dan op de onderstaand knop en we sturen je direct door naar een pagina met de top 10 bouwradio’s, waarvan er ook een aantal in de aanbieding zijn!

Je hebt de mogelijkheid om deze zelf nog te sorteren op bijvoorbeeld prijs, merk, functies, etc. Neem dus snel even een kijkje.

Nog op zoek naar een bouwradio? Bekijk via onderstaande link de actuele aanbiedingen.
Link naar de bouwradio aanbiedingen >>

Bert

Ik geef graag advies op het gebied van klussen in en rondom het huis. Dit doe ik door het schrijven van informatieve blogberichten om jou als klusser te helpen bij klusgerelateerde vragen.Zelf kun je namelijk vaak meer dan dat je zelf denkt ;). Mocht je nou een vraag of gewoon een berichtje willen sturen dan kan dat natuurlijk altijd!Veel klusplezier!

Plaats een reactie