Jaarlijks zijn er zo’n 130.000 ongevallen die worden veroorzaakt door de doe-het-zelvers. Van deze ongevallen worden de meeste veroorzaakt door de cirkelzaag, ladder, stanleymes, handzaag, slijptol en de hamer.
Daarnaast worden de meeste letsels veroorzaakt aan de handen (51%), het hoofd (11%) en aan de voeten (10%). Zie hiervoor ook de infographic onderaan dit artikel.
(Bron: https://www.beslist.nl/info/klussen.html)
Gezien deze cijfers en feit dat wij veilig klussen belangrijk vinden, geven wij dit onderwerp de nodige aandacht middels dit artikel waar we verder inzoomen op de veiligheid tijdens het klussen.
Inhoud
Bescherming
Als je gaat klussen, doe dit dan ook veilig en verantwoord. Afhankelijk van de soort klus begint dit al met het dragen van de juiste bescherming.
Er zijn verschillende soorten beschermingsmiddelen die de mate van veiligheid verhogen. Te denken aan:
- Gehoorbeschermers
- Veiligheidsbril
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsschoenen
Gehoorbeschermers
Gehoorbeschermers zijn belangrijk wanneer je veel gaat boren, zagen en andere kluswerkzaamheden uit gaat voeren wat veel lawaai maakt. Dit omdat je natuurlijk niet wilt dat je oren op de langere termijn blijvende gehoorschade op gaat leveren.
Veiligheidsbril
Nu willen we je niet meteen gaan vertellen dat als je een boekenplankje op wilt gaan hangen je meteen al deze veiligheidsmiddelen moet gaan gebruiken. Maar een veiligheidsbril kan goed van pas komen voor wanneer je bijvoorbeeld gaat zagen. Bij het zagen van hout, ijzer of andere materialen, willen splinters nogal eens verschillende kanten opschieten. Wel zo fijn als dit richting je ogen gaat deze dan ook goed beschermd zijn.
Werkhandschoenen
Werkhandschoenen heb je in verschillende soorten en maten. Het is daarom ook belangrijk om de juiste soort werkhandschoen te dragen voor de juiste klus. Een
Let op: Bij het gebruik van elektrische zagen wordt het dragen van handschoenen afgeraden. Dit omdat als een zaagblad zich vastzet in de handschoen de schade aan je hand alleen maar groter kan zijn.
Veiligheidsschoenen
Wanneer er bijvoorbeeld per ongeluk een zwaar voorwerp op je tenen valt, zal een gewone schoen daar geen bescherming tegen geven. Hiervoor bestaande de zogenaamde veiligheidsschoenen. Velen hiervan hebben een stalen neus die tenen beschermen tegen voorwerpen die je op de neus van je schoenen laat vallen.
Naast de bovenkant van de veiligheidsschoenen is ook de onderkant (de zool) niet onbelangrijk. En zeker wanneer je bijvoorbeeld vaak op gladde ondergronden, op de steigers of op de ladder staat. Het is dan van belang een goede zool onder je veiligheidsschoenen te hebben met het juiste profiel voor een goede grip op de ondergrond waar je op werkt.
Werken aan elektra
Werken aan de elektra in huis. Vele van ons klussen wel eens aan de elektra aan huis of hebben hier mee te maken. Denk maar eens aan het volgende:
- Een plafondlamp aansluiten
- Een stopcontact uitbreiden
- Een dimmer aansluiten
- Oude stopcontacten vervangen door nieuwe
Wanneer je aan elektra gaat werken (bijvoorbeeld een lamp gaat ophangen/aansluiten) zorg er dan voor dat de stroom er vanaf is. Dit doe je meestal door de juiste groep uit te schakelen in de meterkast.
Check vervolgens ook even met een spanningzoeker of dat je ook de juiste groep hebt uitgeschakeld. Dit doe je door je duim op de achterkant van de spanningzoeker te zetten en de kop van spanningzoeker tegen de desbetreffende draad aan te houden. Wanneer de led niet gaat branden in de spanningzoeker, zit er geen spanning op de draad.
Elektrisch gereedschap
Twee van de vijf soorten gereedschappen waar de meeste ongelukken mee worden gemaakt zijn elektrisch (cirkelzaag en slijptol). Niet vreemd, want elektrisch gereedschap heeft meestal een behoorlijk hoog vermogen in bijvoorbeeld rotatiesnelheid. Wanneer je hier dan bijvoorbeeld te dicht met je vingers in de buurt komt, stijgt de kans op ongelukken.
Om dit te voorkomen hebben we een aantal belangrijke aandachtspunten en maatregelen die je kunt treffen op een rijtje gezet:
- Wanneer je klaar bent met bijvoorbeeld zagen, trek dan de stekker uit het stopcontact
- Draag geen ringen en/of handschoenen. Ringen kunnen ergens achter blijven haken en met
- Zorg ervoor dat je geen haren los hebt hangen of wijde kleding aan hebt
- Zorg voor de juiste bescherming. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten beschermingsmiddelen
- Zorg voor voldoende ruimte en licht om je heen als je met het elektrisch gereedschap gaat werken
- Zorg er voor dat zowel het elektrisch gereedschap stabiel gebruikt wordt als het te bewerken materiaal stabiel is. Dit voorkomt wegschieten en uitschieters wat gevaarlijke situaties op kan leveren
Een opgeruimde werkplek
De werkplek die opgeruimd is, is vele malen veiliger dan een werkplek die dat niet is. Wanneer een werkplek namelijk niet opgeruimd is en dus rommelig is, is de kans groot dat je kunt vallen over bijvoorbeeld rondslingerend gereedschap.
Maar waar geklust wordt, ligt gereedschap en materiaal probeer de werkplek waar je aan het klussen bent wel continue (redelijk) netjes te houden. Leg gereedschap dat je bijvoorbeeld maar even nodig hebt ook weer netjes weg en afvalmateriaal leg je bijvoorbeeld ook het beste meteen aan de kant.
Naast het feit dat een opgeruimde werkplek veiliger is, verhoogt het ook de productiviteit omdat je waarschijnlijk minder vaak naar gereedschap of materiaal aan het zoeken bent (omdat het op een vaste plek ligt).
Het gebruik van een trap of ladder
Een val ongelukje is zo gemaakt en tevens worden één van de meest voorkomende klusongelukken gemaakt door een ladder. Zorg er dan ook voor dat als je bijvoorbeeld een schilderij gaat ophangen en hiervoor een gat moet boren in de muur waar je net niet bij kunt, je dan ook een trap gebruikt en niet bijvoorbeeld een bureaustoel (met bijvoorbeeld wielen er onder).
Wanneer je gebruik maakt van een ladder let dan op het volgende bij het neerzetten van de ladder:
- Dat de ladder met de juiste zijde tegen bijvoorbeeld de muur aanstaat. Wanneer het verlengde van de lader aan jouw kant zit, heb je de ladder op de goede manier tegen de muur aangezet
- Dat de ladder een goede en stevige ondergrond heeft waardoor deze niet zomaar weg kan glijden of zakken. Heb je geen goede ondergrond zoals zand of gras (waar de ladder in weg kan zakken), leg hier dan een aantal tegels neer waar je de ladder op kunt zetten
- Dat de ladder in de juiste hoek tegen de muur aanstaat. Het meest ideale is om de ladder neer te zetten in een hoek van ongeveer 75 graden. Je kunt dit testen door je voeten onderaan tegen de ladder te zetten en met je armen gestrekt de ladder vast te pakken. Wanneer dit gemakkelijk gaat, staat de ladder goed
Wanneer je bovenstaande adviezen opvolgt, voorkom je grotendeels al de kans op een ongeluk. Verder zijn er nog een aantal andere tips die we je mee willen geven als je gebruik gaat maken van een ladder op trap:
- Werk niet te ver zijwaarts als je op de ladder staat. Hierdoor verlies je gemakkelijk je evenwicht waardoor de kans groter wordt dat je valt
- Vermijdt de laatste trede. Wanneer je namelijk wel de laatste trede gebruikt, wordt de kans groter dat de ladder weg kan schieten
- Maak de ladder vast aan de bovenkant (indien mogelijk). Dit vergroot de stabiliteit van de ladder.
- Zorg voor een goede grip onder je schoenen wanneer je de ladder opklimt. En zeker wanneer het regent of geregend heeft is dit belangrijk. Wanneer treden geen hele goede grip hebben kunnen deze goed glad worden.
Gebruik van het juiste gereedschap
Tot slot willen we nog even het juiste gebruik van gereedschap benadrukken.
Veel ongelukken bij het klussen in huis wordt namelijk veroorzaakt door het gebruiken van het verkeerde gereedschap. Of nog beter gezegd: Gereedschap gebruiken waar het niet voor gemaakt is.
Gebruik een specifiek stuk gereedschap dus altijd waar het voor gemaakt is en ga het niet inzetten om hele andere soorten klussen mee uit te kunnen voeren.
Infographic over (ongelukken met) klussen
Deze wilde we niet achterhouden.
De infographic die je hieronder ziet gaat over het onderwerp klussen in het algemeen maar ook hier wordt ingezoomd op het onderwerp ongelukken. Interessante infographic om even overheen te kijken.
Hallo Bert,
Welke Veiligheids- Voorzorgsmaatregelen moet ik allemaal treffen / in acht nemen als ik
in de kruipruimte ga klussen ( vloer isolatie aanbrengen ).
Graag hoor ik van u .
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet , Henk
Hallo Henk,
Ik heb helaas geen ervaringen met veilig werken in kruipruimtes, dus ik kan je hier ook geen advies over geven.
Het lijkt me in ieder geval belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is als je in een kruipruimte aan het werkt gaat. Mocht er dan iets gebeuren, kun je diegene snel waarschuwen.
Verder raad ik je aan om zeker goed onderzoek te doen naar de gevaren en hoe je deze kunt voorkomen bij het werken in een kruipruimte. Neem dus ook geen onnodige risico’s maar schakel bij twijfel altijd een expert in.
Succes verder!